Header site

Interviu Conf. Univ. Dr. Ioana Ciucă - Pericolul uleiurilor esențiale, tusea la copii, diagnostic și rolul antibioticelor

Dna Dr. Ioana Ciucă este medic primar pediatru pneumolog și ne-am bucurat tare mult să avem oportunitatea de a discuta cu dumneaei câteva subiecte fierbinți, interesante pentru toți părinții cu copii mici. Puteți citi în continuare sfaturile dnei doctor referitor la tusea celor mici, la consultațiile cu mesaje video și la utilizarea excesivă și fără discernământ a uleiurilor esențiale, în aparatele de vaporizare sau aerosoli.

Mulțumim  Asociației Române pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF), pentru acreditarea la Congresul din martie 2023!

Aș vrea să vă întreb, în primul rând, ce trebuie să facem noi, ca părinți, dacă avem un copil care tușește. Care este primul pas?

Conf. Univ. Dr. Ioana Ciucă: În primul rând, trebuie să știm că este normal ca un copil bolnăvior, care a intrat în colectivitate, care a luat contact cu alți copii, să tușească, deoarece este un act reflex. Dar, există anumite situații care se pot agrava și care necesită prezența la medic. Printer acestea se numără tusea care nu se oprește, apariția unei dispnee (respirație cu dificultate) sau febra care nu cedează. În aceste condiții trebuie contactat medicul de familie, pentru realizarea unui consult de specialitate.  

După cât timp ar trebui să ne punem problema să anunțăm medicul?

Conf. Univ. Dr. Ioana Ciucă: Există o vorbă care spune că o gripă trece în 7 zile tratată și în 8 zile netratată. La copii situația este diferită, iar dacă în 3 zile nu există o ameliorare semnificativă a stării generale, atunci trebuie contactat medicul. Ne asemenea, trebuie să ne îngrijorăm dacă starea copilului este proastă, dacă nu mănâncă, dacă nu se joacă, iar toate acestea durează mai mult de o zi. 

Dacă vă trimitem un video cu cel mic când tușește, puteți realiza consultul la distanță?

Conf. Univ. Dr. Ioana Ciucă: Din păcate nu, în primul rând deoarece tusea este cel mai anxiogen simptom, toate mămicile se sperie atunci când copilul începe să tușească, chiar dacă acesta este un act perfect normal reflex, deci este un lucru bun. Noi vrem ca cel mic să tușească, nu vrem să blocăm de tot și nici nu este indicat să blocăm tusea, deoarece pot să apară suprainfecțiile. 

Gândiți-vă că sunt copii care nu pot tușească, cum sunt cei cu boli musculare de exemplu. Din păcate, aceștia fac foarte des infecții pulmonare, pneumonii. Deci, concluzia este că tusea este un lucru bun, până la un punct evident. Trebuie să-i lăsăm pe copii să tușească și să modulăm tusea, nu o să o blocăm. 

Dacă primim un video, nu putem indentifica cu exactitate situația reală, cu excepția situațiilor în care este orba de laringită. Aceasta are o tuse tipică, lătrătoare, inconfundabilă. Altfel, consultul este lege, iar stetoscopul nu poate fi înlocuit de un simplu apel video. 

Ce ne puteți spune despre antibiotice și automedicație?

Conf. Univ. Dr. Ioana Ciucă: Antibioticele trebuie să fie administrate doar la recomandarea medicului, după un consult de specialitate al copilului. Trebuie avută mare grijă la administrarea antibioticului, iar automedicația este interzisă cu desăvârșire. Mămicile, prietenele, internetul, toate părerile neavizate pot să facă enorm de mult rău, chiar dacă intențiile sunt bune.  

În ultimul timp sunt foarte la modă unele soluții care se nebulizează și care pot provoca sau accentua tusea. Nu tot ce curge se pune în aparatul de aerosoli și nu tot ce se pune în aparatul de aerosoli face bine în cazul tusei sau al diferitelor afecțiuni de sănătate ale copilului. De asemenea, trebuie să știm că există anumite substanțe volatile, tip uleiuri, care pot provoca bronhospasm. Unii dintre pacienții cu astm bronhic, dacă sunt expuși unui mediu cu parfum puternic, pot fi afectați. Același lucru se întâmplă și în cazul uleiurilor, care pot să provoace crize de astm. 

Chiar voiam să vă întreb ce părere aveți despre această modă cu uleiuri esențiale, deoarece sunt foarte apreciate de multe mămici, iar recomandările sunt peste tot, fără niciun discernământ. 

Conf. Univ. Dr. Ioana Ciucă: Da, mi s-a întâmplat de curând ceva foarte interesant, răspundeam la un mesaj al unei mămici, care îmi spunea despre un copil care tușește. Și după discuția cu ea, referitoare la respectivele uleiuri esențiale, am sesizat că am avut în cabinet pacienți copii, în aceeași zi, care miroseau la fel. Cei mici tușeau încontinuu, iar când am întrebat mămicile, mi-au confirmat că foloseau același ulei esențial, fără să existe vreo legătură între ele în cadrul cabinetului. Deci practic nu se cunoșteau, dar apelau la aceeași metodă greșită, care iată, mai mult rău le-a făcut copiilor. Mi-aș dori tare mult ca înainte de administrarea oricărui tratament să fie consultat medicul de familie, astfel încât situațiile neplăcute, cum sunt și cele menționate mai sus, să fie evitate, iar cei mici să fie în siguranță. 

Din aceeași categorie:​

Cele mai recente articole: