Header site

Ghid practic pentru administrarea corectă a medicamentelor pentru copii

Majoritatea medicamentelor pentru copii sunt disponibile fără prescripție medicală în farmacii, însă asta nu înseamnă că ar trebui să le achiziționezi fără să consulți în prealabil un medic pediatru sau un farmacist. De ce? Pentru că siguranța și sănătatea copilului trebuie să fie prioritatea ta absolută, iar medicul sau farmacistul pot oferi informații esențiale și recomandări personalizate în funcție de nevoile specifice ale micuțului tău.

Un aspect crucial este că, deși aceste medicamente sunt disponibile fără prescripție, ele pot avea potențiale efecte secundare sau pot interacționa cu alte medicamente sau suplimente alimentare pe care copilul tău le ia deja (de ex. seleniul este un supliment alimentar cu efecte secundare, cum ar fi palpitațiile). Medicul sau farmacistul poate identifica aceste riscuri și poate oferi sfaturi cu privire la compatibilitatea medicamentelor sau la eventualele reacții adverse.

Precauții importante pentru administrarea oricărui tip de medicament, inclusiv a celor fără prescripție

 • Citește cu atenție prospectul medicamentului: Acesta conține informații esențiale despre modul de administrare, doza recomandată, inclusiv în cazul medicamentelor homeopate, în funcție de greutatea și vârsta copilului tău și eventualele avertismente sau precauții.

 • Verifică lista de ingrediente: Dacă cel mic are alergii cunoscute, asigură-te că verifici cu atenție lista de ingrediente pentru a evita orice substanță la care ar putea fi sensibil.

 • Caută sfatul farmacistului înainte de a utiliza medicamente “naturale”: Unele produse considerate naturale pot avea, de asemenea, efecte secundare sau pot interacționa cu alte medicamente. Este important să consulți farmacistul înainte de a le administra copilului tău.

 • Păstrează medicamentele departe de copii: Asigură-te că medicamentele sunt depozitate într-un loc sigur, în afara accesului copilului tău, pentru a preveni ingerarea accidentală sau utilizarea neautorizată.

 • Atenție la termenul de valabilitate. Citește cu atenție informațiile de pe prospectul medicamentului. 

Deși medicamentele fără prescripție sunt accesibile și ușor de procurat, consultarea medicului pediatru sau a farmacistului este un pas crucial pentru a te asigura că alegi cele mai potrivite și sigure opțiuni pentru sănătatea copilului tău. Siguranța și bunăstarea micuțului tău merită toată atenția și precauția pe care le poți oferi.

Iată câteva sfaturi importante pentru părinți cu privire la administrarea medicamentelor pentru copii:

1. Niciodată să nu administrați medicamente destinate adulților, fără recomandarea medicului

Medicamentele destinate adulților pot avea doze și concentrații diferite față de cele destinate copiilor. Administrarea unui medicament destinat adulților unui copil fără sfatul unui medic poate avea consecințe grave pentru sănătatea sa. Înainte de a administra orice medicament copilului tău, consultă întotdeauna medicul sau farmacistul.

2. Alegerea formei corecte de administrare a medicamentelor

Pentru a preveni riscul de sufocare, medicamentele pentru copii ar trebui administrate sub formă lichidă până în jurul vârstei de 6 ani sau sub formă de comprimate masticabile (dacă sunt disponibile) începând cu vârsta de 2 ani. Supozitoarele pot fi, de asemenea, o opțiune, în special dacă copilul refuză să înghită medicamentul sau dacă vomită.

3. Ce să faci în cazul în care copilul tău vomită după administrarea medicamentului?

 • Dacă cel mic vomită în decurs de 30 de minute de la administrarea medicamentului, este posibil ca acesta să nu fi avut suficient timp să fie absorbit în organism. În acest caz, este recomandat să administrezi din nou doza.

 • Cu toate acestea, este important să fii conștient(ă) că există anumite medicamente extrem de toxice, în special cele care necesită prescripție medicală, care pot fi periculoase în cazul unei a doua administrări. Dacă ai dubii cu privire la siguranța administrării repetate a medicamentului, este mai bine să suni la farmacie sau la medicul pediatru pentru sfaturi suplimentare.

 • După ce ai administrat din nou medicamentul sau după ce ai decis să nu o faci, monitorizează starea copilului tău cu atenție. Urmează orice recomandări suplimentare primite de la profesioniștii medicali și observă eventualele schimbări în comportament sau simptome.

 • Dacă ai orice întrebări sau nelămuriri, nu ezita să consulți farmacistul ori să suni la medicul de familie. Aceștia îți pot oferi sfaturi și informații utile pentru a gestiona situația în mod corespunzător.

 • În timp ce treci prin această situație neplăcută, asigură-te că cel mic se simte confortabil și în siguranță. Oferă-i liniște și încurajare și fii alături de el în acest moment dificil.

Recomandări pentru alegerea medicamentelor în funcție de afecțiunea de care suferă copilul tău

 Semafor pentru ajutor: 

🟢 = medicamente uzuale, fără efecte secundare în cazul administrării corecte

🟡 = medicamente care necesită atenție mărită și care pot prezenta un oarecare risc

🔴= medicamente cu risc potențial major, ce necesită precauții suplimentare sau care pot fi administrate doar la recomandarea și sub supravegherea medicului pediatru

 1. Febră și durere 

🟢 ParacetamolMedicamentul preferat pentru ameliorarea febrei sau durerii la copii. Pentru a da copilului tău doza corectă de medicament, bazează-te pe greutatea lui, nu pe vârstă. Niciodată să nu depășești doza recomandată.

🟢 Medicamente homeopateAbordarea holistică a homeopatiei privește organismul uman ca pe un întreg, în care mintea, corpul și spiritul sunt interconectate și influențează sănătatea generală. În loc să trateze doar simptomele individuale ale unei afecțiuni, homeopatia caută să identifice și să trateze cauza subiacentă a bolii, ajutând corpul să se vindece și să-și restabilească echilibrul natural. Medicamentele homeopate sunt realizate din sușe naturale, iar cele recomandate pentru febră și durere sunt: belladonna, chamomilla, aconitum.

 

🟡 Ibuprofen – Nu ar trebui să fie primul medicament administrat pentru a ameliora febra și durerea decât în cazul în care se primește recomandare medicală. Este deosebit de util atunci când paracetamolul nu este suficient. Deoarece poate irita stomacul, este recomandat să fie administrat după lapte sau mâncare. Niciodată să nu administrezi ibuprofen unui bebeluș mai mic de 6 luni. Pentru a oferi copilului tău doza corectă de medicament, bazează-te pe greutatea lui, nu pe vârstă. Niciodată să nu depășești doza recomandată.

🔴Acid acetilsalicilic – Niciodată să nu administrezi acest medicament unui copil sau adolescent, deoarece este asociat cu anumite complicații grave (sindromul Reye).

🔴 Frecție pe bază de alcool – Nu ar trebui utilizat pentru a ameliora febra. 

🔴 Geluri analgezice topice pe bază de benzocaină – Nu ar trebui utilizate pentru a ameliora durerea de dinți, deoarece pot amorți limba și pot afecta înghițirea în cazul în care sunt înghițite.

 

 1. Congestie și tuse

🟢Soluție salină / Apă de mare – Cel mai eficient și sigur tratament pentru ameliorarea congestiei nazale.

🟢Medicamente homeopate: În cazul copiilor, care sunt în general mai receptivi la tratamentele naturale, homeopatia poate ajuta și la îmbunătățirea sistemului lor imunitar. Medicamentele homeopatice pot fi administrate sub formă de picături, granule sau tablete. Printre cele mai utilizate pentru congestie și tuse menționăm: bryonia, drosera, allium cepa, aconitum. 

🟡 Antihistaminice – Doar la recomandarea medicului pediatru.

🟡Pastile pentru ameliorarea tusei și deschiderea căilor respiratorii – Doar la recomandarea medicului pediatru.

🔴Siropuri pentru tuse, supresoare de tuse, expectorante și decongestionante pentru răceli – Nu trebuiesc administrate niciodată la copii sub 6 ani, deoarece pot cauza efecte secundare potențial grave (ex: acetilcisteina) .

🔴 Unguente și creme pe bază de eucalipt, mentol sau camfor – Nu se recomandă pentru copii sau femei gravide din cauza riscului de absorbție a anumitor substanțe active prin piele.

🔴Spray-uri cu arome (mentol, eucalipt etc.) – Nu sunt recomandate, deoarece eficacitatea acestor spray-uri nu a fost dovedită. În plus, ele prezintă un risc de toxicitate în cazul ingestiei accidentale.

🔴 Comprimate pe bază de zinc, vitamina C sau echinaceea – Nu sunt recomandate deoarece nu s-a dovedit că aceste produse sunt sigure pentru copii.

 1. Diaree, vărsături și constipație

🟢 Soluții de rehidratare – Foarte utile pentru prevenirea și tratarea deshidratării la copii atunci când aceștia varsă ori au diaree. Aceste preparate nu ar trebui utilizate mai mult de 24 până la 48 de ore; alimentele solide ar trebui reintroduse cât mai curând posibil.

🟢 Medicamente homeopate: Prin abordarea holistică a homeopatiei, tratamentul nu se limitează la eliminarea simptomelor fizice, ci vizează îmbunătățirea stării generale de sănătate a copilului. Astfel, nu doar că poate ajuta la tratarea afecțiunilor existente, dar poate și să sporească rezistența copilului la boli viitoare, contribuind la menținerea unei stări optime de sănătate și bunăstare pe termen lung. Printre cele mai utilizate medicamente homeopate pentru afecțiuni digestive se numără: China, Nux Vomica. 

🟢 Probiotice – Pot fi utile în scurtarea duratei simptomelor de diaree. Doar la recomandarea medicului.

🟡 Ulei mineral – Uneori util pentru copiii cu vârsta peste 18 luni pentru a ameliora constipația, atunci când modificările aduse dietei (o bună hidratare, cantitatea de fibre) nu sunt suficiente pentru a restabili un tranzit intestinal bun.

🟡 Medicamente anti-greață – Doar la recomandarea medicului (ex: metoclopramid, motilium).

🟡 Medicamente antidiareice – Doar la recomandarea medicului (ex: diosmectita, imodium).

🟡 Supozitoare și laxative – Doar la recomandarea medicului.

 

 1. Afecțiuni ale pielii

🟢Creme sau alte produse hidratante – Deosebit de utile pentru tratarea iritațiilor minore ale pielii sau a pielii uscate. Alegeți preferabil o cremă hidratantă fără parfum.

🟢 Medicamente homeopate: Sistemul de auto-apărare sau imunitatea unui copil este stimulat natural de aceste medicamente, către o stare mai sănătoasă fără niciun fel de efecte secundare. Medicamentele homeopatice sunt foarte sigure, eficiente și blânde, iar printre cele mai utilizate pentru afecțiuni ale pielii se numără: apis mellifica, arnica, sepia, tuia. 

🟢Creme barieră pe bază de oxid de zinc – Foarte utile pentru prevenirea sau tratarea iritației scutecului (dermatita de scutec).

🟢 Creme și unguente cu antibiotic – Pot fi folosite pentru tratarea leziunilor minore, cum ar fi tăieturi mici, arsuri sau zgârieturi.

🟡Unguent cu 0,5% hidrocortizon – Poate fi folosit pentru a ameliora inflamațiile minore ale pielii, cum ar fi iritația sau eczema ușoară.

🟡 Produse împotriva negilor – Doar la recomandarea medicului.

🔴Talc (pudră pentru bebeluși) – Nu este recomandată, deoarece poate provoca probleme respiratorii.

IMPORTANT

Administrează medicamentele alopate în funcție de greutate, nu de vârstă.

O greșeală comună pe care o fac mulți părinți este să se bazeze exclusiv pe vârsta copilului în determinarea dozei de medicament. Este important să înțelegem că fiecare copil este diferit și că greutatea este un factor mai precis în stabilirea dozei adecvate de medicament. De aceea, este recomandat să te bazezi pe greutatea copilului atunci când calculezi doza necesară, în conformitate cu instrucțiunile de pe ambalajul medicamentului sau cu recomandările medicului.

Respectă doza recomandată și prospectul

Niciodată să nu depășești doza recomandată de medicament pentru copilul tău. Administrarea unei doze mai mari decât cea recomandată poate fi periculoasă și poate avea consecințe grave asupra sănătății copilului. De asemenea, este important să citești cu atenție prospectul medicamentului și să urmezi orice precauții sau avertismente menționate acolo.

Niciodată să nu administrezi medicamente destinate adulților copilului tău fără recomandarea medicului.

Medicamentele homeopatice se găsesc numai în farmacii. Homeopatia este recunoscuta si reglementata pe plan național de Ministerul Sănătății, Colegiul Medicilor din România, Colegiul Farmaciștilor din România, Agenția Națională a Medicamentului, iar pe plan internațional este recunoscută de OMS ca al doilea mare sistem medical din lume, după cel clasic/convențional. Organizarea și funcționarea activităților și practicilor în domeniul homeopatiei este stipulată in Legea nr. 118/2007.

Alegerea și administrarea corectă a medicamentelor pentru reducerea febrei și a durerii la copii necesită atenție și responsabilitate din partea părinților. Consultă întotdeauna un medic sau un farmacist înainte de a administra orice medicament copilului tău și asigură-te că respecți doza recomandată și precauțiile menționate. Pe cât posibil, alege soluții cât mai naturale și fără efecte secundare cunoscute. Sănătatea și siguranța copilului tău trebuie să fie întotdeauna prioritățile tale absolute.

___________________________________

Sănătatea copiilor noștri este cea mai importantă, iar atunci când sunt răciți este vital să alegem variante cât mai blânde pentru ei, chiar naturale dacă este posibil. Este recomandat să apelăm la medicamente doar atunci când este cu adevărat necesar și să utilizăm dozele menționate în prospect.
___________________________________
🎊 Avem de oferit un premiu ce constă într-un Aparat aerosoli profesional Lemann, cu nebulizator, special pentru copii, dar care poate fi utilizat și pentru adulți.
✅ Pentru a vă înscrie în concurs, trebuie să respectați următorii pași:
1. Lăsați un comentariu în care să ne spuneți care sunt primele măsuri pe care luați atunci când apar semnele de răceală, astfel încât să reduceți simptomele și să grăbiți începerea vindecării. Cu cât metodele sunt mai naturale și mai blânde, cu atât mai bine.
2. În același comentariu, dați tag la 3 persoane, pentru ca veștile bune să circule cât mai repede.
___________________________________
⏳ Concursul se desfășoară în perioada 7-9 martie, iar duminică, pe 10 martie vom afla, prin tragere la sorți, cine este fericitul câștigător. Toate răspunsurile de pe Facebook vor fi publicate și pe site.
___________________________________

 

Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Dacă ai copilul bolnav, adresează-te medicului sau farmacistului pentru recomandări de specialitate. Orice decizie privind utilizarea sau administrarea unui produs/medicament menționat în articol aparține exclusiv pacientului, în baza unei opinii medicale de specialitate.

 

14 Comments on “Ghid practic pentru administrarea corectă a medicamentelor pentru copii”

 1. Ii dau ceaiuri cu miere ,multe lichide (apa, compot , supe) și multe fructe proaspete !

 2. La primele simtome îi fac ; ceai cu ghimbir,propolis și tinctură de iod 2-3 picături lamâie cu miere.

 3. Printre medicamentele homeopatice preferate de părinți se află și Coryzalia. Fără efecte secundare de care să știm, Coryzalia este ușor de administrat și poate fi utilizat chiar și în cazul bebelușilor (începând cu vârsta de 6 luni). Se găsește în farmacii.

 4. Si eu am folosit Coryzalia si alte medicamente homeopate pentru copii, Am vazut efecte imediat si m-am bucurat ca nu au efecte secundare.

 5. Folosim produse apicole ceai cald vitamina C,masaj cu carmol si catina cu miere de albine.

 6. II dau vitamina C , multă apă și supe să se hidrateze , nectar de cătină cu miere de albine, iar dacă e și tuse sirop de ridiche neagră cu miere de albine

 7. Îi dau vitamina C , multă apă și supe să se hidrateze , nectar de cătină cu miere de albine, iar dacă e și tuse sirop de ridiche neagră cu miere de albine

 8. Consuma sirop de catina cu miere, fructe proaspete bogate in vitamina C, ceai din plante medicinale

 9. Când apar primele semne de răceală facem ceai de măceșe, șovârf și ghimbir și luăm doză mare de Vitamina C.

 10. Lichide caldute,ceaiuri,lapte cu miere,supa de pui,ciorapei cu apa caduta si otet,sirop de ridiche neagra si miere,ceai de ceapa,nuci si miere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Optionally add an image (JPEG only)

Din aceeași categorie:​

Cele mai recente articole: