Header site

Activități Montessori pentru copii până la 3 ani

Educația Montessori are ca punct principal dezvoltarea naturală a copilului, printr-o ghidare blândă, în funcție de pasiunile și abilitățile proprii. Părinții pot apela cu încredere la activitățile prezentate în acest articol, oferindu-le celor mici posibilitatea de a se juca în timp ce explorează și învață o mulțime de lucruri interesante. 

Cum se caracterizează vârsta de 3 ani

Această perioadă reprezintă un punct de cotitură pentru mulți copii, fiind marcată în special de faptul că ei încep să fie conștienți de existența unui mediu exterior. Ei sunt gata să înceapă călătoria pe lungul drum al autonomiei și creativității. Al treilea an de viață îi oferă copilului o dezvoltare importantă, din multe puncte de vedere, care implică abilități fizice, cognitive și emoționale. 

Principalele repere pe care poți să le iei în considerare la vârsta de 3 ani sunt:

  • memorarea și exprimarea numelui și vârstei
  • Vocabular de aproximativ 250 – 500 de cuvinte
  • Răspunsuri la întrebări simple
  • Compunerea unor propoziții de 5-6 cuvinte
  • Știe să povestească diferite întâmplări scurte

Idei de activități Montessori

Indiferent dacă te-ai decis sau nu să îl înscrii pe cel mic la o grădiniță cu predare Montessori, îl poți obișnui cu câteva dintre conceptele care se regăsesc în această filosofie. Există o mulțime de activități grozave, ușor de făcut acasă, cu ajutorul cărora el va învăța să se comporte ca adulții din viața lui. El se va bucura de timp de calitate plin de amuzament, dar care îi va permite să exerseze independența, concentrarea și coordonarea. 

1. Plimbări în aer liber și identificarea ființelor și obiectelor

Plimbările zilnice sunt deja prezente în viața celor mici, dar este important ca acestea să includă și câteva activități care să le provoace mintea. Pe tot parcursul plimbării, cere-i să îți arate obiectele cu care vă întâlniți și să le spună denumirea. Dacă vedeți obiecte sau ființe pe care nu le știe, îi poți spune tu denumirea lor, iar rezultatul va fi o dezvoltare continuă a vocabularului. 

2. Aranjarea mesei

Copilul trebuie să fie implicat în activitățile din casă, iar aranjarea mesei este o modalitatea foarte bună pentru ca el să descopere noi abilități. Va învăța cum să umble cu obiecte ascuțite, va ști cum să le sorteze, să transporte farfuriile cu mâncare și chiar să spele vasele la final. Întreg procesul reprezintă o bună modalitate pentru a-și dezvolta gândirea creativă și etapizarea deciziilor. 

3. Spălarea geamurilor

Orice joc ce implică apă este adorat de copii. Spălarea geamurilor nu face excepție, așa că tot ce ai de făcut este să pui niște apă într-un spray, eventual cu puțin săpun bio, care nu reprezinte un pericol din punct de vedere al toxicității sau al factorului alergenic. Copilul tău va trebui să pulverizeze cu spray-ul pe geam, iar apoi să-l șteargă cu un șervețel sau cu o lavetă uscată. El va putea să își coordoneze mișcările, prin dezvoltarea abilităților motorii fine. Apăsarea sprayului este un bun exercițiu pentru antrenarea degetelor de la mâini, dar și o modalitate grozavă de a-l învăța să fie responsabil. 

4. Potrivirea șosetelor

Odată spălate și uscate, șosetele trebuiesc potrivite și puse la locul lor în sertar. Este o activitate foarte amuzantă, care îi oferă celui mic posibilitatea de a identifica șosetele pereche și a le împacheta împreună. Copilul tău se va distra foarte bine și, în același timp, va învăța să numere, să potrivească, dar și să exerseze coordonarea ochi – mână. 

5. Decuparea și lipirea hârtiei

Manevrarea unei foarfeci speciale pentru copii nu este o activitate periculoasă la vârsta de 3 ani. Atâta timp cât îl supraveghezi în permanență, copilul tău poate decupa bucăți de hârtie pe care le poate lipi pe diferite suporturi, în funcție de preferințele personale. Alege un lipici care nu conține substanțe chimice toxice, iar cel mic va fi în siguranță din toate punctele de vedere. 

Metoda Montessori este o formă de educație care stimulează și respectă curiozitatea celor mici. În acest fel, ei sunt îndrumați să descopere singuri informații despre lumea din jurul lor. Materialele puse la dispoziție sunt de cele mai multe ori uzuale, nimic deosebit, iar copiii vor afla singuri cum să le manevreze, stabilind reguli doar de ei știute. În acest fel, ei își dezvoltă inteligența, creativitatea, gândirea logică, precum și abilitățile de rezolvare a problemelor. 

Ca să fii la curent cu toate noutățile, nu uita să te înscrii la Newsletter.  Fără SPAM și emailuri nedorite, te poți dezabona oricând.