Header site

De ce își sug copiii degetul + 5 sfaturi pentru a-l face pe micuțul tău să renunțe la acest obicei

Nou-născuții sunt niște ființe fascinante, care știu să facă o mulțime de lucruri. Chiar dacă nouă ni se par mici și neajutorați, adevărul este că au capacitate deosebită pentru a învăța lucruri și a descoperi lumea din jurul lor. La toate acestea se adaugă și reflexele naturale, cum este și suptul degetului. Exact, bebelușii știu deja să sugă atunci când se nasc, iar asta ține de supraviețuirea lor. 

Ce reprezintă suptul degetului 

Încă de când se află în uter, bebelușii exersează suptul degetului sau al mâinilor, iar acest detaliu se vede de multe ori în timpul ecografiilor. Pe lângă hrănire, suptul îi calmează pe bebeluși, iar acest obicei poate fi păstrat pentru mult timp. 

Ce faci, însă, când copilul tău are deja 2-3-4 sau chiar mai mulți ani și nu reușești să-l dezveți? Deja suptul degetului este un obicei pe care ar fi trebuit să îl lase demult în urmă, însă din păcate acest lucru nu s-a întâmplat. 

Unii copii își sug doar un deget, alții toate degetele. Unii preferă doar o mână, alții le sug pe amândouă. Indiferent de preferințele personale, trebuie să știi că suptul degetului poate duce la complicații dificile, cum ar deformarea mușcăturii sau împingerea dinților înafară. Dacă acest obicei se întinde pe o durată mai lungă, se poate să fie nevoie de intervenția unui medic stomatolog ortodont pentru a îndrepta situația. 

Dacă simplul fapt că cel mic își suge degetul te enervează și nu știi ce să mai faci ca să-l dezveți de acest obicei, trebui să ai întotdeauna în vedere un mic detaliu: suptul degetului îl ajută pe copil să îți controleze emoțiile, oferindu-i confort și siguranță. Asta înseamnă că el se simte mult mai relaxat și se poate ajuta să se concentreze mai ușor, iar tu va trebui să abordezi problema mult mai complex, pentru a-i oferi suportul emoțional de care are nevoie. 

5 sfaturi pentru a-l dezvăța pe copilul tău să își sugă degetul 

Majoritatea copiilor renunță la suptul degetului între 2 și 4 ani. Dacă acest lucru nu s-a întâmpla în cazul copilului tău, află în continuare câteva recomandări despre cum ai putea să rezolvi această problemă. 

  1. Discută cu cel mic

Se spune că vorba dulce mult aduce, așa că bazează-te pe această idee atunci când vrei să începi să îl convingi pe cel mic să nu-și mai sugă degetul. Poveștește-i de ce își sugea degetul când era mic, cât de important a fost pentru hrănirea și dezvoltarea lui. Acum, dacă a crescut, nu mai are nevoie să continue acest obicei, dar poate face altceva în schimb. Găsiți împreună activități adecvate pentru vârsta lui, care să-l țină ocupat. 

  1. Ajută-l să țină minte ce are de făcut

Deoarece suptul degetului este un gest reflex, este foarte posibil ca cel mic să nu se gândească ce face atunci când duce degetul la gură. O idee foarte bună este să îi lipești o bandă de leucoplast pe deget (eventual cu desene frumos colorate). De fiecare când va dori să își sugă degetul și va vedea leucoplastul, își va aduce aminte ce are de făcut. 

  1. Mergeți la stomatolog

O vizită prietenoasă la medicul stomatolog îl poate ajuta pe cel mic să conștientizeze cât de important este să își protejeze dinții și gura. Pe lângă faîtul că stomatologul va putea să facă o evaluare a sănătății orale, îi va oferi celui mic și o mulțime de explicații și recomandări de specialitate. Există șanse foarte mari ca cel mic să fie impresionat de vizita pe care ați făcut-o împreună și să facă eforturi suplimentare pentru a renunța la suptul degetului. 

  1. Distrage-i atenția

Această metodă necesită multă răbdare și atenție din partea ta. Practic, de fiecare dată când îl vezi că duce mâna la gură, distrage-i atenția cu ajutorul unei jucării, poate ceva de mancare dacă este ora mesei, cheamă-l să-o arăți ceva sau invită-l la o plimbare. Orice lucru care îl face să renunțe la suptul degetului este binevenit și în foarte scurt timp vei putea remarca cum obiceiul va fi din ce în ce mai rar. 

Dacă cel mic este destul de mare pentru a-și exprima singur dorința de a renunța la suptul degetului, puteți stabili împreună metode puțin mai drastice, cum ar fi purtarea mănușilor pentru pentru câteva zile. Încearcă să adopți în permanență o atitudine pozitivă și nu uita că toți copiii renunță la un moment dat la suptul degetului. Mai devreme sau mai târziu și micuțul tău va uita de acest obicei și va trece la alte activități și obiceiuri adecvate cu vârsta și nivelul lui de dezvoltare.  

Din aceeași categorie:​

Cele mai recente articole: