Header site

Alergiile la copii. Cum le recunoști și cum se pot trata

Alergiile reprezintă probleme ale sistemului imunitar. În diferite situații, organismul va reacționa la o alarmă falsă, provocând o reacție alergică. În mod normal, sistemul imunitar ar trebui să lupte împotriva microbilor, dar atunci când lucrurile nu se întâmplă cum trebuie, apar reacții foarte grave la lucruri banale, cum ar fi praful, polenul sau mucegaiul. 

Toți acești stimuli care pornesc sistemul imunitar, se cheamă alergeni. Dacă sistemul imunitar nu funcționează la parametri normali, el va crede că alergenii sunt agenți dăunători, care atacă organismul. Din acest motiv, va fi pornită apărarea, care constă în niște anticorpi, respectiv imunoglobulina E (IgE). Rezultatul acestei apărări este o eliberare rapidă și puternică de histamină, care va provoca o reacție alergică, ce poate fi localizată în nas (alergie nazală), în plămâni (astm sau tuse). Dacă întreg corpul este afectat de această reacție alergică, simptomele pot fi foarte grave. 

Printre cei mai des întâlniți alergeni se numără: 

  • polenul (care cauzează febra fânului)
  • părul de animale
  • diverse alimente (lapte, ouă, arahide)
  • înțepături de insecte (albine)
  • praful de casă (acarienii)

Simptomele unei alergii

  • Nas înfundat sau care curge
  • Pruritul ochilor și nasului
  • Cearcăne sub ochi
  • Dureri în gât 
  • Tuse

Toate aceste simptome pot afecta destul de mult viața și activitățile obișnuite ale unui copil. El nu va mai putea să se odihnească cum trebuie, iar asta va duce la o slabă concentrare la școală. Va rezulta un sentiment de frustrare și neputință, accentuat de faptul că respirația este îngreunată, fiind însoțită de tuse și mâncărimi. 

Cum pot fi prevenite sau ameliorate alergiile la copii

Deoarece în majoritatea cazurilor, situația nu este gravă și se datorează unor cauze sezoniere sau punctuale, îl poți proteja pe copilul tău cu ajutorul următoarelor recomandări: 

  • spălări dese pe mâini, în special după ce a fost la plimbare sau în locuri publice
  • evită plimbările în aer liber în sezonul în care înflorește ambrozia sau când nivelul de polen este mare
  • nu expune hainele în exterior, nici pentru a le aerisi, dar nici pentru a le usca. Alege, dacă este posibil, să le usuci la uscător
  • curăță periodic filtrele de aerul condiționat și setează-l pe modul de recirculare
  • evită deschiderea geamurilor atunci când nivelul de polen este mare în exterior

În cazul în care alergia s-a declanșat, este recomandat de urgență un control medical, pentru evitarea oricăror situații neplăcute sau complicații medicale. Printre tratamentele pe care le poate primi copilul tău se numără: 

  • Antihistaminice orale: Acestea vor ameliora simptomele de mâncărime, nas înfundat sau strănut. 
  • Spray nazal cu apă de mare: Acesta va spăla și va hidra mucoasa nazală, iar simptomele vor fi mai ușor de suportat.
  • Corticosteroizi.  De cele mai multe ori vor fi recomandate spray-uri nazale care conțin această substanță, dar administrarea lor trebuie făcută doar sub supraveghere medicală și pentru perioade foarte scurte de timp, deoarece pot da dependență. 
  • Decongestionante orale. Sunt recomandate în situațiile în care nasul este înfundat, iar substanța activă din medicament (pseudoefedrina) va îmbunătăți starea celui mic. 
  • Tratamente alternative. Acestea includ remedii naturale, dar care trebuiesc administrate tot sub supravegherea medicului. Principalul motiv este că își fac efectul mai greu, iar asta poate duce la agravarea simptomelor alergiei și înrăutățirea stării de sănătate a copilului. Printre cele mai cunoscute remedii naturale se numără spirulina, miere de Manuka, coacăz negru, Trei frați pătați. De asemenea, se poate apela la un tratament homeopat, care să includă Allium Cepa, Arsenicum Album, etc.

Cum se diagnostichează o alergie

Deoarece simptomele ușoare ale alergiilor pot fi ușor confundate cu ale altor afecțiuni (cum este și răceala), dar și pentru că în situațiile grave este nevoie de intervenție rapidă, se recomandă efectuarea unor teste specifice. Acestea pot diagnostica cu precizie, dacă este cazul, tipul de alergie existentă, precum și tratamentul recomandat. 

1.Testul cutanat

Acesta măsoară existența anticorpilor IgE la anumiți alergeni, cum ar fi polenul, arahidele sau înțepăturile de albine. Pentru efectuarea acestui test se va zgâria pielea puțin și se va plasa o cantitate diluată de alegen. În cazul în care există alergie la respectivul alergen, pielea se va inflama în maxim 15 minute. 

2. Testul de sânge

Acest tip de test măsoară și el anticorpii IgE la diferiți anticorpi și este recomandat atunci când este imposibilă realizarea unui test cutanat. 

3. Testul de provocare 

Acesta este un test destul de foarte mare importanță, dar care poate fi realizat doar sub supraveghere medicală de urgență. Copilul va primi pe care orală (sau va inhala) o cantitate mică de alergen, iar apoi se va aștepta apariția reacțiilor. 

Diferențele dintre o alergie alimentară și intoleranța alimentară?

Confuzia între cele două afecțiuni este foarte comună, așa că trebuie să clarificăm puțin: 

  • alergia alimentară este un răspuns anormal al sistemului imunitar la un anumit aliment (lapte, ouă, arahide, căpșuni, etc)
  • intoleranța alimentară nu afectează sistemul imunitar al organismului, dar poate da simptome similare cu alergia

De cele mai multe ori, alergiile sunt ereditare, asta înseamnă că există deja în familie, în special la unul dintre părinți (cel puțin). Asta nu înseamnă că este obligatoriu ca această afecțiune să fie transmisă copiilor.

Pe de altă parte, în special în prezent, datorită condițiilor de viață ale copiilor (mâncare procesată, puține activități în aer liber, mult timp petrecut în interior în fața ecranelor, etc.), există situații în care copiii au alergii chiar dacă niciun membru al familiei nu prezintă acest tip de afecțiune. 

Acest articol este unul informativ și nu înlocuiește un consult medical. Pentru ca sănătatea familiei tale să beneficieze de consult de specialitate, adresează-te întotdeauna medicului de familie. 

Din aceeași categorie:​

Cele mai recente articole: