Header site

8 medicamente homeopate recomandate pentru acnee

Acneea este o problemă obișnuită a pielii care afectează foliculii de păr și glandele sebacee din piele. Apare de obicei sub formă de coșuri, puncte negre, puncte albe sau chisturi pe față, piept, spate, umeri și alte zone ale corpului. Acneea poate apărea la orice vârstă, dar este cel mai frecventă în timpul adolescenței și la vârsta adultă.

Acneea – Cauze

Factorii principali implicați în dezvoltarea acneei includ:

 1. Producția de sebum în exces: Glandele sebacee din piele produc o substanță uleioasă numită sebum. La persoanele cu acnee, există o supraproducție de sebum, care poate înfunda foliculii de păr.
 2. Foliculi de păr înfundați: foliculii de păr pot fi blocați sau înfundați cu sebum, celule moarte ale pielii și bacterii. Acest lucru poate duce la formarea de comedoane, care pot apărea sub formă de puncte negre sau puncte albe.
 3. Dezvoltarea bacteriilor pe piele: Propionibacterium acnes, un tip de bacterie care se află în mod normal pe piele, se poate multiplica în foliculii de păr înfundați, ducând la inflamație și formarea de leziuni inflamatorii de acnee.
 4. Factori hormonali: Modificările hormonale, în special în timpul pubertății, pot declanșa supraproducția de sebum și pot contribui la dezvoltarea acneei. Fluctuațiile hormonale în timpul ciclului menstrual sau din cauza unor afecțiuni precum sindromul ovarului polichistic pot influența și acneea.
 5. Alți factori care pot contribui la dezvoltarea sau agravarea acneei includ anumite medicamente, produse cosmetice, factori dietetici (cum ar fi o dietă cu indice glicemic ridicat), stres și istoric familial.

Ce tipuri de acnee există

Acneea poate varia ca severitate, variind de la ușoară, cu câteva erupții ocazionale, la severă, cu leziuni extinse și persistente. Se pot distinge mai multe tipuri de acnee, printre care acnee juvenila, acnee rozacee, acnee vulgara, acnee chistica, fiecare cu semnele si simptomele sale.Acneea poate avea efecte fizice și emoționale, provocând disconfort, cicatrici și un impact negativ asupra stimei de sine.

Acneea – tratamente recomandate

Dacă sunteți îngrijorat de acnee sau aveți simptome persistente sau severe, este recomandat să vă consultați cu un dermatolog sau cu medicul de familie, pentru un diagnostic precis și un plan de tratament adecvat. Aceștia pot oferi recomandări personalizate în funcție de situația dumneavoastră specifică.

Opțiunile de tratament pentru acnee includ produse topice fără prescripție medicală (de exemplu, peroxid de benzoil, acid salicilic), medicamente pe bază de prescripție medicală (de exemplu, antibiotice topice sau orale, retinoizi), terapii hormonale (de exemplu, contraceptive orale, medicamente anti-androgeni), alte proceduri (de exemplu, peeling chimic, terapie cu laser) în funcție de severitatea afecțiunii, dar și tratamente homeopate.

Acneea – cum poate fi tratată cu medicamente homeopatice

Homeopatia este un sistem de medicină alternativă care utilizează substanțe foarte diluate pentru a stimula procesele naturale de vindecare ale organismului. Există diverse remedii homeopate despre care se crede că abordează simptomele acneei. Este întotdeauna recomandabil să consultați un medic homeopat înainte de a începe orice tratament pentru acnee sau orice altă afecțiune. 

Iată câteva remedii homeopate comune care sunt recomandate pentru acnee:

 1. Hepar sulphuris calcareum: este folosit în mod obișnuit pentru persoanele cu pielea grasă și murdară. Ajută la reducerea inflamației și la îmbunătățirea simptomelor legate de acnee. Sulfur este recomandat și pacienților cu piele cu aspect nesănătos acoperită de acnee cronică cu mâncărime. Acest remediu ameliorează acneea localizată pe frunte și pe spate, agravată de căldură, și care apare periodic. Acest remediu face minuni în tratarea acneei localizate pe față, piept și umeri.
 2. Kali bromatum: este adesea recomandat persoanelor cu acnee care este localizată în mod proeminent pe față, piept și spate. Acest remediu este curativ pentru pustulele roșii albăstrui cu mâncărime, în special pe față, gât și piept.
 3. Pulsatilla: Acest remediu este uneori recomandat persoanelor cu acnee hormonală, în special la femei. Poate fi de ajutor dacă acneea se agravează de la consumul de alimente bogate sau grase și este agravată de căldură. Este indicat mai ales în perioada pubertății, sau când acneea apare în apropierea perioadelor menstruale.
 4. Natrum Muriaticum: Acest medicament homeopatic, provenit din NaCl, sare simplă, procesată homeopatic prin potențare, funcționează ca remediu pentru multe cazuri de acnee. Fața poate fi grasă, puțin păroasă, acnee hipertrofiată, cicatrici urâte, atât la fete dar și labăieți. Personalitatea care se potrivește cu acest medicament este una care este egocentrică, rezervată, chibzuind problemele trecute, incapacitatea de a uita și a ierta; bun la inimă, dar oarecum egoist.
 5. Psorinum: Este considerat a fi cel mai bun medicament homeopat pentru acneea feței. Acneea indurata, acneea simplex și acneea pustuloasă sunt toate tratabile cu acest remediu homeopat Psorinum. Pielea grasă cu glandele sebacee suprasolicitate este mai predispusă la acnee.
 6. Silicea: este adesea folosit pentru persoanele cu acnee care se vindecă lent și unde leziunile acneice tind să lase cicatrici. Promovează eliminarea toxinelor și susține procesul de vindecare.
 7. Sepia: este adesea considerată pentru fetele care au acnee împreună cu cicluri menstruale neregulate sau suprimate. Acneea poate fi însoțită de dezechilibre hormonale, schimbări de dispoziție și oboseală. Sepia este folosită și atunci când există tendința ca acneea să se agraveze în timpul sarcinii.
 8. Graphites: Este considerat pentru fetele cu acnee care este asociată cu pielea uscată și aspră. Acneea poate fi însoțită de neregularități menstruale și constipație. Grafitul este adesea folosit atunci când acneea are tendința de a lăsa cicatrici în urmă.

Pentru a facilita vindecarea pustulelor, se recomandă și Arnica Montana dacă cicatricile sunt roșii sau Antimonium Tartaricum dacă sunt violete.

Acneea poate afecta atât fetele, cât și băieții, dar prevalența și severitatea acneei pot diferi între sexe și pot fi influențate de factori hormonali.

În timpul adolescenței, schimbările hormonale apar atât la băieți, cât și la fete. Cu toate acestea, acneea tinde să fie mai răspândită și mai severă la băieți în timpul adolescenței timpurii, în timp ce în adolescența ulterioară, devine mai frecventă la fete. Această diferență se datorează în primul rând fluctuațiilor hormonale.

La băieți, creșterea producției de testosteron în timpul pubertății poate duce la creșterea producției de sebum (ulei), care poate contribui la dezvoltarea acneei. De asemenea, băieții tind să aibă forme mai severe de acnee, cum ar fi acneea chistică.

La fete, fluctuațiile hormonale din timpul ciclului menstrual pot influența apariția și severitatea acneei. Modificările hormonale pot stimula glandele sebacee, ducând la creșterea producției de sebum și la dezvoltarea leziunilor acneice.

Deși există tendințe generale în prevalența acneei, fiecare individ este unic, iar acneea poate afecta indivizii în mod diferit, indiferent de sexul lor. Alți factori, cum ar fi genetica, tipul de piele, stilul de viață și obiceiurile de îngrijire a pielii, pot contribui, de asemenea, la dezvoltarea și severitatea acneei.

Tratamentele homeopate sunt individualizate, iar selecția adecvată a medicamentelor depinde de simptomele unice ale unei persoane, de sănătatea generală și de factorii constituționali. Prin urmare, este recomandat să consultați un medic homeopat ce poate efectua o evaluare detaliată și poate oferi recomandări personalizate în funcție de nevoile dumneavoastră specifice.

Disclaimer: Acest articol este unul informativ și nu înlocuiește un consult medical. Pentru ca sănătatea familiei tale să beneficieze de consult de specialitate, adresează-te întotdeauna medicului de familie.

Din aceeași categorie:​

Cele mai recente articole: