Header site

Despre magia homeopatiei: Un ghid detaliat pentru părinții începători

Poate ai auzit și tu de atâtea ori vorbindu-se despre homeopatie. Poate ai auzit povestiri de la alți părinți, care susțin că homeopatia i-a ajutat pe copiii lor în fața unor probleme de sănătate dificile. Sau poate ai citit prospectele medicamentelor eliberate fără rețetă, în special capitolul despre efecte adverse, și ai vrea să încerci o alternativă naturală, sigură și eficientă pentru o problemă acută.

Indiferent de motiv, este foarte bine că vrei să explorezi homeopatia, considerată una dintre cele mai sigure forme de medicină cunoscute. Totuși, este posibil să te simți nesigur(ă) în privința modului de utilizare a acestei terapii blânde, pe care se bazează zeci de mii de medici și peste 500 de milioane de pacienți din întreaga lume.

Din fericire, nu trebuie să fii medic sau expert în homeopatie pentru a începe. Ai nevoie doar să fii un observator atent, vei afla în continuare la ce ne referim. 

Cum funcționează homeopatia

Homeopatia se bazează pe o lege simplă a naturii, cunoscută și sub denumirea de “legea similitudinii”.

Ce înseamnă asta? Simplu spus, de mii de ani se știe că substanțele capabile să provoace simptome la o persoană sănătoasă pot fi utilizate pentru a alina suferința celor bolnavi cu simptome similare.

Iată două exemple pentru a ilustra acest principiu. 

  1. Dacă tai o ceapă și ai ochii în lacrimi și îți curge nasul, aceste simptome indică faptul că “ceapa homeopatică” (sau Allium Cepa) ar fi o alegere excelentă în cazul unei persoane cu alergii care au simptome asemănătoare: ochi în lacrimi, mâncărime și secreții apoase din nas. (Desigur, nu toți cei cu alergii experimentează aceleași simptome… unii au mai mult strănut, alții au în principal senzație de arsură etc… Aceștia ar avea nevoie de un remediu diferit.) Dacă simptomele alergiei unei persoane sunt bine potrivite cu cele provocate de ceapă la o persoană sănătoasă, am putea aștepta ca administrarea medicamentului homeopatic realizat din ceapă să ajute la “vindecarea” reacției alergice.
  2. Un al doilea exemplu al acestui principiu este înțepătura de albină. Dacă ești înțepat de o albină și brațul tău se umflă, devine cald, roșu și dureros… și simți alinare de la o compresă rece, poți folosi cu încredere remediu homeopatic Apis Mellifica, care este realizat din venin de albină. Remediu conține doar o microdoză (sau un anumit număr de nanoparticule – pentru a folosi termenul tehnic) de venin de albină. Cu toate acestea, deoarece știm că veninul real provoacă reacția descrisă mai sus, știm că poate “vindeca” această reacție în formă homeopatică la o persoană cu aceleași simptome. 

Înțelegerea acestui principiu lucru poate fi o problemă complicată, dar odată ce ai prins ideea, totul devine mult mai ușor de înțeles și te duce înapoi la ceea ce ai nevoie pentru a avea succes cu homeopatia – abilități bune de observare!

Hai să explicăm mai departe:

Copilul tău vine la tine plângându-se de durere de urechi și febră, și după ce consulți medicul tău familie sau pediatrul, decizi să încerci homeopatia.

Cum procedezi

Prima ta sarcină este să observi foarte atent comportamentul copilului tău, starea lui emoțională și ce se întâmplă cu el din punct de vedere fizic. Scopul tău este să găsești simptomele unice care ‘se potrivesc’ cu un remediu homeopatic (sau mai precis, simptomele pe care substanța remediu în forma sa brută/naturală le-ar cauza unei persoane sănătoase, așa cum s-a discutat mai devreme).

Notează orice este schimbat sau de remarcat  la copilul tău în acest moment. 

  • S-a schimbat starea lui de spirit în comparație cu momentele în care este sănătos? 
  • Este mai lipicios sau mai iritabil decât în mod normal? 
  • Care este natura simptomelor fizice de care se plânge și ce condiții sau circumstanțe par să îl facă să se simtă mai bine sau mai rău (informații foarte importante, cunoscute sub numele de “modalități homeopatice”). 
  • Este mai rău la o anumită oră a zilei? 
  • Are febră și transpiră sau doar căldură? 
  • Îi este sete sau nu?
  • Preferă căldura sau frigul în caz de durere

Pentru a aduna aceste informații în mod corespunzător, trebuie să pui întrebările potrivire și să fii un bun observator.

Cu aceste informații la dispoziție – ești acum pregătit(ă) să găsești remediul necesar comparând simptomele care par cele mai intense și ciudate pentru copilul tău, cu cele ale diferitelor medicamente homeopatice care se potrivesc cu acele simptome. În România, medicamentele homeopatice pot fi cumpărate doar din farmacii. 

Ține minte – cheia pentru a alege remediu corect/ajutător este întotdeauna aceeași. Trebuie să se potrivească “simptomele caracteristice” (adică cele particulare, intense, neobișnuite sau ciudate) ale pacientului, cu un medicament capabil să producă simptome caracteristice similare pentru a avea succes. 

Dacă alegi un medicament cu caracteristicile cele mai similare cu simptomele caracteristice ale pacientului tău, ar trebui să obții un rezultat bun. 

Dacă nu, pacientul nu va simți niciun efect sau unul slab pozitiv cel mult, dar nu există niciodată un efect rău în alegerea medicației homeopate “greșite”.

Ai ales un medicament homeopat despre crezi că va funcționa… ce faci mai departe?

Medicamentele homeopatice vin într-o varietate de diluții. Pentru auto-medicație, o potențare 9ch sau 30ch este adesea alegerea potrivită. Diluția nu este selectată în funcție de vârstă sau greutatea corporală, așa cum se întâmplă cu medicamentele alopate, din acest motiv oricare dintre diluțiile menționate este un punct  bun de pornire.

Cum se administrează medicamentele homeopate

Este recomandat să administrezi 2-3 granule homeopate odată. Fie că le pui sub limbă, fie dizolvate mai întâi în apă și administrate în doze unice după amestecarea energică. După aceea, așteaptă să observi cum reacționează pacientul. Dacă nu există nicio îmbunătățire în starea generală, în decurs de 60 de minute, administrează o altă doză.

Ce înseamnă o stare generală îmbunătățită?

În primul rând – schimbarea pozitivă este uneori evidentă în câteva minute. În alte cazuri, este necesar mai mult timp. Uneori, prima schimbare pe care o vei observa este că cel mic se simte mai bine chiar dacă se vede că este în continuare bolnav. Poate avea un pic mai multă energie sau se poate simți mai relaxat. Sau poate fi somnoros și poate adormi pentru câteva ore. Poți observa, de asemenea, că febra îi scade, tusea devine mai puțin frecventă sau mai puțin agresivă, stomacul este mai puțin deranjat. 

Dacă vezi ceva care pare o schimbare în bine – oprește administrarea dozelor și administrează din nou doar dacă starea începe să se înrăutățească din nou. De asemenea, încearcă întotdeauna două doze (la 2-4 ore distanță, în funcție de severitatea simptomelor) înainte de a decide să schimbi la alt remediu.

Nu renunța dacă simptomele copilului nu se îmbunătățesc cu primul medicament homeopat ales. Uneori, este nevoie de câteva încercări pentru a găsi medicamentul “cel mai potrivit” pentru el – mai ales dacă nu ai experiență cu homeopatia.

În cele din urmă, dacă continui să întâmpini dificultăți în găsirea medicamentului potrivit, dacă este vorba despre o problemă medicală cronică sau atunci când starea copilului este gravă, ia legătura cu medicul homeopat. NICIODATĂ nu renunța la medicamentele homeopate prescrise, fără să vorbești mai întâi cu medicul tău.

Homeopatia este cu adevărat un dar. Funcționează frumos și are un istoric pozitiv în ceea ce privește siguranța utilizării, fără precedent în istoria medicinei. Nu interacționează niciodată cu alte medicamente și poate fi administrată în siguranță atât celor foarte tineri, cât și celor foarte în vârstă. Poți fi sigur(ă) că ai făcut o alegere pentru tine și familia ta care este cu adevărat benefică – și care încurajează corpul să facă ceea ce știe cel mai bine să facă – să se vindece singur.

ATENȚIE!

Acest articol este unul informativ și nu reprezintă o consultație medicală sau un îndemn la tratarea acasă a copilului bolnav. Dacă ai copilul bolnav, ia legătura de urgență cu un medic (homeopat, pediatru, de familie sau chiar de la camera de gardă), pentru consult și tratament de specialitate. 

 

Din aceeași categorie:​

Cele mai recente articole: