Header site

Alergia la polen (febra fânului) ce este și cum afectează adulții și copiii

Alergia la polen, cunoscută și sub numele de febra fânului sau rinită alergică, este o reacție alergică comună la particulele din aer, cum ar fi polenul, sporii de mucegai și acarienii de praf. Se estimează că până la 30% din populația lumii suferă de o anumită formă de alergii sezoniere, alergia la polen fiind una dintre cele mai comune tipuri.

Simptomele alergiei la polen pot include:

  • Strănutul
  • Nasul care curge sau este înfundat
  • Mâncărimi sau lăcrimare a ochilor
  • Dureri în gât,
  • Tuse
  • Oboseală 
  • Dureri de cap

Aceste simptome sunt cauzate de reacția sistemului imunitar al organismului la alergen și eliberarea de histamine, care provoacă inflamații și iritații la nivelul nasului, ochilor și gâtului.

Alergiile la polen sunt de obicei sezoniere, cu simptome care apar primăvara sau toamna când plantele eliberează polen în aer. Tipul de polen care declanșează alergia poate varia în funcție de locație și perioada anului.

Cum se tratează alergia la polen

Tratamentul pentru alergia la polen poate include antihistaminice fără prescripție medicală, decongestionante și spray-uri nazale. În cazuri severe, pot fi recomandate medicamente pe bază de prescripție medicală sau injecții pentru alergii. De asemenea, este importantă evitarea  expunerii la polen, rămânând în casă în perioadele cu nivel ridicat de polen, purtarea unei măști de față când sunteți afară și păstrarea ferestrelor și ușilor închise.

Cine este predispus la alergia la polen

Alergia la polen poate apărea la orice vârstă. Cu toate acestea, este mai frecvent diagnosticată în copilărie sau la vârsta adultă timpurie. Potrivit Colegiului American de Alergie, Astm și Imunologie, aproximativ 40% dintre copiii din Statele Unite au rinită alergică, iar aceasta se dezvoltă adesea între 2 și 5 ani.

De asemenea, este posibil ca adulții să dezvolte alergie la polen pentru prima dată, chiar dacă nu au mai avut niciodată simptome de alergie. Acest lucru poate apărea din cauza schimbărilor din mediu, cum ar fi mutarea într-o nouă locație cu diferite specii de plante sau din cauza modificărilor sistemului imunitar.

Dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră vă confruntați cu simptome de alergie la polen, cum ar fi strănutul, nasul care curge sau este înfundat, mâncărimi sau lăcrimare a ochilor, dureri în gât sau tuse, este important să discutați cu medicul de familie, care poate recomanda un consult de specialitate la medicul alergolog pentru efectuarea unor teste de alergie. Acestea pot determina cauza simptomelor și pe baza lor se poate recomanda tratament adecvat.

Este periculoasă alergia la polen pentru copii?

În general, alergia la polen (febra fânului) nu este periculoasă pentru copii, dar poate fi incomodă și le poate afecta calitatea vieții. Simptomele febrei fânului, cum ar fi strănutul, curgerea nasului, mâncărimea ochilor și congestia, pot interfera cu capacitatea copilului de a dormi, de a se concentra și de a participa la activitățile zilnice. În plus, dacă febra fânului nu este gestionată corespunzător, poate duce la alte complicații, cum ar fi infecții ale sinusurilor sau infecții ale urechii.

În cazuri rare, copiii cu febră severă a fânului pot prezenta o reacție alergică mai gravă numită anafilaxie, care poate provoca dificultăți de respirație, umflarea gâtului și a gurii și scăderea tensiunii arteriale. Anafilaxia este o urgență medicală și necesită tratament imediat cu epinefrină.

Dacă bănuiți că cel mic poate avea febra fânului, este important să discutați cu medicul pediatru, pentru tratament de specialitate. Atunci când simptomele alergiei la polen sunt monitorizate și tratate, majoritatea copiilor cu febra fânului se pot bucura de o copilărie normală, activă.

Iată câteva sfaturi pentru a evita efectele alergiei la polen (febra fânului):

Verificați nivelul de polen în aer

Fiți la curent cu nivelul de polen în aer și încercați să rămâneți în casă când nivelul de polen este ridicat. Puteți verifica nivelul de polen pe site-uri speciale sau aplicația locală despre vreme.

Țineți ferestrele închise

Țineți ferestrele și ușile închise în perioadele în care polenul are un nivel ridicat, în special dimineața devreme și după-amiaza târziu.

Utilizați aer condiționat

Folosiți un aparat de aer condiționat cu filtru HEPA pentru a curăța aerul din interiorul casei dvs. Acest lucru poate ajuta la eliminarea polenului și a altor alergeni din aer.

Evitați activitățile în aer liber

Dacă este posibil, evitați activitățile în aer liber în perioadele de vârf de polen și planificați activitățile în interior.

Purtați o mască

Atunci când trebuie să ieșiți în aer liber, purtați o mască de față pentru a ajuta la filtrarea polenului și a altor alergeni din aer.

Spălați-vă mâinile și fața

Spălați-vă mâinile și fața frecvent pentru a elimina polenul și alți alergeni din piele.

Păstrați animalele de companie curate

Dacă aveți animale de companie care ies afară, asigurați-vă că le spălați frecvent pentru a elimina polenul și alți alergeni din blana lor.

Luați medicamente

Antihistaminicele, decongestionantele și spray-urile nazale fără prescripție medicală pot ajuta la ameliorarea simptomelor alergiei la polen. Dacă simptomele dumneavoastră sunt severe, medicul de familie poate recomanda medicamente pe bază de rețetă sau injecții pentru alergii.

Urmând aceste sfaturi, puteți ajuta la evitarea efectelor alergiei la polen și vă puteți bucura de aer liber fără disconfort.

 

Din aceeași categorie:​

Cele mai recente articole: