Header site

Unghiile tale, cu bune și cu rele - Ce trebuie să știi despre infecțiile unghiilor mâinilor și picioarelor

Există o parte a corpului care, de obicei, este destul de trecută cu vederea, dar poate cauza necazuri considerabile dacă nu o tratăm cum se cuvine. Vorbim despre unghiile noastre, acei mici paznici ai degetelor, care, când sunt sănătoase, ne fac să fim mândri de ele. 

Dar ce se întâmplă când unghiile noastre devin victime ale infecțiilor? Ei bine, să aruncăm o privire informativă asupra acestui subiect și să descoperim ce putem face pentru a le menține sănătoase și zâmbitoare.

Simptomele infecțiilor unghiilor

Așa cum ne imaginăm, infecțiile unghiilor pot fi o problemă destul de neplăcută. Iată câteva dintre simptomele care te pot face să ridici sprâncenele în semn de îngrijorare:

1. Unghii îngălbenite sau învinețite

Dacă unghiile tale încep să capete o nuanță de galben sau mov, s-ar putea să ai o infecție sub unghie. Nu, nu ești în căutarea unei noi culori la modă, ci este semn că trebuie să iei măsuri.

2. Unghii sfărâmate și fragile

Unghiile care se exfoliază sau care par mai subțiri decât de obicei pot fi un semn că ceva nu este în regulă sub suprafață. Poate fi vorba de o infecție fugică, ce îți va face viața un coșmar.

3. Durere sau disconfort

Nu trebuie să fii un geniu pentru a înțelege că durerea în jurul unghiilor nu este un semn bun. Acesta poate fi un simptom al infecției sau a unei iritații a pielii din jurul lor.

4. Îngroșarea sau curbarea unghiilor

Dacă observi că unghiile tale încep să arate ca niște scoici sau să se curbeze în mod ciudat, este timpul să iei în considerare că ar putea exista o infecție în desfășurare.

5. Mâncărime sau senzație de arsură

Unghiile tale nu ar trebui să te facă să simți că te mănâncă sau te ard. Aceste senzații pot fi semnele unor probleme subiacente, precum infecții.

Tratamentul infecțiilor unghiilor

Acum, că știm cum să recunoaștem simptomele infecțiilor unghiilor, hai să trecem la partea cea mai importantă: tratamentul. Află care sunt recomandările specialiștilor despre remediile și soluțiile pe care le avem la îndemână.

1. Băi calde pentru mâini și picioare

Un tratament plăcut și relaxant pentru infecțiile unghiilor este să faci băi calde pentru mâini și picioare. Poți să adaugi în apă câteva picături de ulei esențial de arbore de ceai, care are proprietăți antimicrobiene. Relaxează-te și lasă unghiile să se bucure de acest răsfăț.

2. Tăierea și igiena corespunzătoare

O igienă corespunzătoare este cheia unor unghii sănătoase. Asigură-te că unghiile tale sunt tăiate drept și curate, iar unghiile de la picioare nu sunt tăiate prea scurt pentru a evita rănile ce ar putea duce la infecții.

3. Unghiile artificiale? Mai bine nu

Da, știm că unghiile artificiale pot arăta minunat, dar ele pot crea un mediu ideal pentru dezvoltarea infecțiilor. Dacă ești deja predispus la infecții ale unghiilor, ar fi mai bine să le eviți.

4. Antifungice și alte tratamente

Dacă băile calde și tăierea corespunzătoare nu par să funcționeze, poți apela la tratamente antifungice sau alte medicamente recomandate de medicul tău. Nu-ți face griji, acestea vor distruge doar infecția și vor ajuta ca unghiile tale să își recapete aspectul sănătos. 

5. Consultă medicul

Dacă infecția se agravează sau simptomele persistă, consultarea unui medic este o idee bună. Poate că vei primi tratament oral sau topic mai puternic și sfaturi profesioniste pentru a combate problema.

Cum Prevenim Infecțiile Unghiilor?

Așa cum spunem mereu, prevenția este cel mai bun tratament. Deci, hai să ne asigurăm că unghiile noastre rămân fericite și sănătoase:

1. Menține igiena

Curățarea și uscarea regulată a unghiilor este esențială. Evită să păstrezi mâinile sau picioarele umede prea mult timp, deoarece umiditatea este prietena infecțiilor fungice.

2. Protejează-ți mâinile

Dacă lucrezi cu substanțe chimice sau în medii murdare, asigură-te că folosești mănuși de protecție pentru a-ți menține unghiile în siguranță.

3. Evită traumatizarea

Nu roade unghiile și evită să le zgârie sau să le lovești în mod regulat. Unghiile tale au o viață grea, așa că dă-le o pauză!

4. Echilibru alimentar

O dietă sănătoasă și echilibrată te va ajuta să-ți menții sistemul imunitar puternic, astfel încât să poți respinge mai ușor orice infecții.

  1. Vizite regulate la salon

Dacă preferi să-ți faci unghiile la salon, asigură-te că salonul respectă standardele de igienă și folosește instrumente sterilizate. Nu-ți fie frică să întrebi!

În încheiere, infecțiile unghiilor nu sunt ceva ce trebuie să te sperie. Cu un pic de atenție și îngrijire regulată, unghiile tale vor străluci de sănătate și frumusețe. Și dacă te confrunți cu o astfel de infecție, acum ai câteva infomații prietenoase pentru a le înfrunta. Nu lăsa infecțiile unghiilor să-ți strice ziua – ai multe motive să zâmbești, chiar și în fața acestor mici provocări ale vieții!

 

Din aceeași categorie:​

Cele mai recente articole: