Header site

Trombofilia ereditară

Trombofilia ereditară este o afecțiune care afectează coagularea sângelui și poate crește riscul de formare a cheagurilor de sânge în vene sau artere. Este o tulburare genetică ce poate fi moștenită de la unul sau ambii părinți și poate avea consecințe grave asupra sănătății.

Ce este trombofilia ereditară?

Trombofilia este o afecțiune caracterizată prin predispoziția organismului de a forma cheaguri de sânge anormale, cunoscute sub numele de trombi, în vasele de sânge. În mod normal, procesul de coagulare a sângelui este esențial pentru oprirea sângerărilor și vindecarea rănilor. Cu toate acestea, în cazul trombofiliei, acest proces poate deveni excesiv sau anormal, ceea ce duce la formarea cheagurilor de sânge în absența unei leziuni sau a unei sângerări.

Tipuri de trombofilie ereditară

Există mai multe tipuri diferite de trombofilie ereditară, printre care se numără:

  • Factorul V Leiden: Este cea mai frecventă formă de trombofilie ereditară și este cauzată de o mutație genetică ce afectează factorul V de coagulare al sângelui.
  • Protrombina G20210A: Este o altă mutație genetică ce afectează protrombina, o proteină importantă în procesul de coagulare a sângelui.
  • Deficitul de proteine anticoagulante: Acesta include tulburări precum deficitul de antitrombină, proteina C sau proteina S, care sunt implicate în reglarea coagulării sângelui.

Simptome și complicații

Majoritatea persoanelor cu trombofilie ereditară nu prezintă simptome evidente până când nu apar complicații, cum ar fi cheagurile de sânge. Cu toate acestea, atunci când apar, simptomele pot include:

  • Durere, umflare sau sensibilitate într-o anumită zonă a corpului, cum ar fi piciorul sau brațul.
  • Respirație dificilă sau durere în piept, care pot indica o cheag de sânge în plămâni.
  • Durere sau umflare în abdomen, care pot indica o cheag de sânge în abdomen.

Cheagurile de sânge pot duce la complicații grave, cum ar fi embolia pulmonară (cheag de sânge în plămâni), tromboză venoasă profundă (cheag de sânge în venele profunde ale picioarelor) sau accident vascular cerebral (cheag de sânge în creier).

Diagnostic și tratament

Diagnosticul de trombofilie ereditară poate fi stabilit printr-un istoric familial detaliat, teste genetice și teste de sânge specifice pentru a evalua funcția de coagulare a sângelui. Tratamentul pentru trombofilia ereditară poate include:

  • Medicație anticoagulantă: Pacienții cu trombofilie pot fi tratați cu medicamente anticoagulante pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge.
  • Monitorizare regulată: Persoanele cu trombofilie pot necesita monitorizare regulată și ajustări ale medicamentelor pentru a menține nivelurile adecvate de coagulare a sângelui.
  • Măsuri preventive: Pentru cei cu risc crescut de cheaguri de sânge, cum ar fi femeile gravide sau persoanele care urmează proceduri chirurgicale, pot fi recomandate măsuri preventive suplimentare, cum ar fi ciorapi de compresie sau terapie de diluare a sângelui.

Trombofilia ereditară este o afecțiune complexă care poate avea consecințe grave asupra sănătății. Este important ca persoanele cu risc crescut să fie conștiente de simptomele și complicațiile asociate cu această afecțiune și să căutați îngrijire medicală adecvată. Prin diagnostic precoce, monitorizare regulată și tratament adecvat, mulți pacienți pot gestiona eficient trombofilia și pot preveni complicațiile asociate cu formarea cheagurilor de sânge. 

Din aceeași categorie:​

Cele mai recente articole: