Joi începe Baby Boom Show – cel mai mare eveniment...
Read MorePerioada în care corpul tău începe să se transforme, între 8 – 16 ani aproximativ , se cheamă pubertate. La fete se observă dezvoltarea sânilor, iar la băieți creșterea părului pe față și schimbarea vocii. Trebuie să știi că toți prietenii tăi vor trece sau au trecut prin pubertate, iar la unii deja se pot vedea aceste schimbări specifice.
Fetele și băieții se dezvoltă diferit, așa că pubertatea apare la fete undeva între 8 și 13 ani, iar la băieți între 9 și 15 ani. Durata pubertății diferă și ea de la persoană la persoană, dar media este de 5-6 ani, până când vei deveni un tânăr adult.
Odată cu apariția pubertății, organismul tău va produce niște hormoni specifici, eliberați de glanda pituitară. Acești hormoni funcționează diferit la fete și la băieți, în diferite părți ale corpului.
Odată cu începerea transformării corpului tău într-unul de adult, prima schimbare se referă la cele două glande în formă de ou, aflate în scrot. Cunoscute sub numele de testicule, acestea încep să producă testosteron și spermatozoizi. Majoritatea modificărilor din corpul unui băiat se datorează testosteronului, iar bărbații au nevoie de spermatozoizi (care se află în spermă), pentru a putea face copii (a se reproduce).
Hormonii specifici se adresează celor două ovare, care conțin ouă (ovule), ce se află în corpul fetei încă de la naștere. Acești hormoni vor stimula producerea unui alt hormon, numit estrogen. Cele două tipuri de hormoni contribuie la pregătirea corpului pentru a începe menstruația, respectiv posibilitatea de a face copii (de a procrea).
Talia li se schimbă, încep să arate mai subțiri și să fie mai grațioase.
Și fetele și băieții încep să aibă pilozitate, asta înseamnă că le crește păr la axilă și în zonele pubiene (în jurul organelor sexuale).
Poate îți aduci aminte de poveștile cu Făt Frumos, care creștea într-o zi cât alții în șapte. Cu siguranță el trecea printr-un puseu de creștere, așa cum li se întâmplă tuturor adolescenților care se află la pubertate.
Și tu vei simți asta pe pielea ta sau, mai precis, pe hainele tale. Mânecile îți vor rămâne scurte de pe o zi pe alta, iar pantalonii vor fi din ce în ce mai scurți. Motivul este creșterea destul de bruscă, pe care o vei experimenta periodic, timp de 2-3 de la începerea pubertății. În momentele de apogeu, unii copii cresc chiar și 10 cm într-un an. La sfârșitul pubertății se atinge înălțimea finală, care va rămâne pe toată perioada vieții adulte.
Dar cea mai provocatoare parte a acestei situații nu se referă la creșterea strictă, ci la faptul că nu toate părțile din corpul tău vor crește în același timp și în același ritm. Uneori picioarele par că au crescut prea mult, alteori mâinile, cert este că uneori te poți simți destul de stângace sau stânjenit(ă) din cauza acestui contex.
Organismul tău se ve schimba foarte mult în timpul pubertății. Băieții se remarcă prin lățimea umerilor și dezvoltarea mușchilor. Vocea începe să fie subțire, ca și cum ar fi spartă, dar ulterior va avea un ton mai jos.
La fete se remarcă curbele corpului. Șoldurile se lărgesc și sânii încep să crească. Uneori, se poate ca un sân să crească mai repede decât celălalt, dar în cele din urmă se vor uniformiza.
Pentru fete, pubertatea este și perioada în care apare prima menstruație. Asta se întâmplă, de regulă, la aproximativ doi ani după ce sânii încep să se dezvolte. Perioada menstruală sau ciclul lunar, este atunci când sângele este eliminat prin vagin. Acest lucru semnalează faptul că organismul a crescut și este apt pentru a putea face copii.
Femeile au două ovare, care conțin mii de ouă fiecare. Ovarele sunt legate de uter prin două trompe uterine. În timpul ciclului menstrual, un ovul este eliberat dintr-unul dintre ovare și începe călătoria spre uter, prin trompa uterină aferentă.
Înainte ca oul să părăsească ovarul, hormonii stimulează uterul să-și construiască mucoasa interioară cu sânge și țesut suplimentar, pentru cazul în care ovulul va fi fertilizat de un spermatozoid. În acest caz, ovulul se plantează în mucoasa respectivă și începe să se transforme într-un fetus.
De cele mai multe ori, ovulul nu este fecundat, astfel încât el se află doar în trecere prin trompă și uter. Când oul nu este fertilizat de un spermatozoid, el nu se fixează în mucoasă, iar sângele suplimentar și mucoasa interioară nu mai sunt necesare, astfel încât ele se elimină prin vagin.
Acest proces este numit menstruație și durează între 2 și 7 zile. La aproximativ 14 zile după ultima menstruație, un nou ovul este eliberat, iar ciclul se repetă pe toată perioada fertilă a vieții, până la instalarea menopauzei.
Este una dintre afecțiunile neplăcute ce apar în timpul pubertății. Toți hormonii care se produc în organism în această perioadă, fac ca pielea să fie mai grasă, iar coșurile să apară pe față și chiar pe corp, în special în partea superioară a spatelui sau a pieptului. Tenul afectat de acnee are nevoie de multă îngrijire de specialitate, astfel încât este recomandat să mergi la cosmeticiană sau dermatolog cât mai curând. În niciun caz nu te apuca să le spargi ori să le rupi, deoarece se vor infecta și vor lăsa cicatrici adânci.
Hormonii secretați de corpul tău sunt responsabili și de mirosul corporal, care își face simțită prezența în special la axilă, dar și în alte locuri. Glandele sudoripare sunt stimulate în timpul pubertății, iar atunci când transpirația și bacteriile de pe piele se combină apare un miros neplăcut.
Pentru igiena ta, va trebui să faci duș în fiecare zi, să folosești deodorant la subraț și să te schimbi zilnic în haine curate.
Fetele pot observa o scurgere transparentă sau albicioasă din vagin, care, uneori decolorează lenjeria. Asta nu reprezintă ceva rău sau complicat, este vorba despre secrețiile vaginale, un alt semn că te afli la pubertate, iar corpul tău se transformă.
Tot în această perioadă, băieții încep să aibă erecții, asta înseamnă că penisul lor se umple cu sânge și se întărește. Erecțiile pot apărea datorită unor stimuli sexuali sau pur simplu, fără motiv. Uneori, noaptea, când băieții dorm, penisul poate să devină erect și să elimine spermă. Asta se numește ejaculare, practic lichidul care conține spermatozoizii iese din penis. Acest fenomen mai este denumit și ”vise umede”, deoarece se întâmplă în timpul somnului, iar dimineața, la trezire, lenjeria și chiar patul, sunt ude.
În timpul pubertății, te vei transforma nu doar în exterior, dar și în interior. Este posibil ca uneori să apară sentimente de confuzie, emoții foarte puternice, stare de sensibilitate sau supărări fără motiv.
Uneori este complicat să lupți cu toate aceste emoții, dar să știi că este doar o perioadă. Pe măsură ce corpul tău se adaptează și mintea ta va face același lucru.
Nevoile sexuale pe care simți, pot fi de asemenea, un sentiment nou. Este important să primești răspuns la întrebările tale, dar trebuie să te asiguri că ai toate informațiile corecte. Dacă părinții tăi sunt deschiși, poți vorbi cu ei despre asta, dacă nu, întreabă medicul sau asistenta școlară, consilierul un profesor sau orice adult în care ai încredere.
Fiecare om este diferit, din acest motiv și pubertate, și implicit transformarea fizică, se întâmplă diferit. Fiecare adolescent se schimbă în felul său, dar în cele din urmă, cu toții vor ajunge în același punct. Mai devreme sau mai târziu, diferențele dintre tine și prietenii tăi se vor uniformiza, iar asta înseamnă că ați trecut cu toții de această perioadă puțin confuză, numită pubertate.
Joi începe Baby Boom Show – cel mai mare eveniment...
Read MoreValurile timpului: Cum schimbările vârstei ne modelează sufletul și corpul...
Read MoreInterviu Dr. Anca Mihalcea – Despre viață, longevitate și îmbătrânire...
Read MoreTrendul untului în cafea, pe TikTok – Mit sau Realitate?...
Read MoreSănătatea femeii și impactul asupra carierei: între burnout, sindromul impostorului...
Read MoreSănătatea femeii: echilibrul hormonal, cheia bunăstării fizice și emoționale Ca...
Read More#CONCURS 8 martie: Câștigă un Set Cadou Rustic Argan! La...
Read MoreCadouri speciale de 1 și 8 Martie – Idei unice...
Read More