Header site

Tot ce trebuie să știi despre infecția cu Salmonella: simptome, transmitere și metode de prevenție

Salmonella este un cuvânt care stârnește multă îngrijorare. Cu toate acestea, atunci când avem toate informațiile necesare referitor la acest subiect, putem preveni într-un mod eficient sau dacă este cazul, putem trata corect.

Ce este Salmonella?

Salmonella reprezintă un grup de bacterii care pot infecta oamenii și animalele. Aceste bacterii pot provoca o infecție numită salmoneloză. Salmonella este una dintre cele mai comune cauze de intoxicație alimentară în întreaga lume. Există mai mult de 2.500 de tipuri diferite de bacterii Salmonella, dar cele mai frecvente tipuri care afectează oamenii sunt Salmonella enteritidis și Salmonella typhimurium.

Cum se răspândește Salmonella?

Salmonella se răspândește, de obicei, prin consumul de alimente contaminate sau prin contactul cu animale infectate sau mediul înconjurător contaminat. Principalele surse de infecție includ:

 • Carnea și ouăle crude sau insuficient gătite: Carnea de pui, ouăle și produsele din ouă sunt frecvente surse de contaminare cu Salmonella.
 • Contactul cu animalele: Animalele de fermă, cum ar fi puii, pot purta Salmonella și pot transmite bacteriile oamenilor prin contact direct sau indirect.
 • Legume și fructe contaminate: Atunci când legumele și fructele sunt crescute în sol contaminat sau spălate cu apă contaminată, pot deveni surse de infectare.
 • Alimente preparate în mod necorespunzător: Mâncarea preparată în condiții nesănătoase sau într-un mod necorespunzător poate deveni un mediu propice pentru Salmonella.

Simptomele infecției cu Salmonella

Simptomele infecției cu Salmonella pot varia în intensitate de la ușoare la severe și pot apărea în termen de 6-72 de ore după expunere. Iată câteva dintre cele mai comune simptome:

 1. Diaree: Diareea este un simptom principal al salmonelozei și poate fi însoțită de sânge sau mucus.
 2. Dureri abdominale: Durerea abdominală și crampele sunt frecvente în timpul infecției.
 3. Febra: Multe cazuri de salmoneloză sunt însoțite de febră, în special în cazurile severe.
 4. Grețuri și vărsături: Pot apărea grețuri și vărsături, dar nu în toate cazurile.
 5. Dureri de cap: Cefaleea poate fi un simptom asociat infecției cu Salmonella.
 6. Slăbiciune și oboseală: Infecția poate duce la senzația de oboseală și slăbiciune generală.

Majoritatea persoanelor se recuperează în câteva zile până la o săptămână, dar infecția poate fi mai gravă în cazul copiilor mici, a persoanelor în vârstă sau a celor cu sistemul imunitar slăbit.

Complicații posibile ale salmonelozei

În unele cazuri, infecția cu Salmonella poate duce la complicații grave, cum ar fi:

 • Deshidratare: Diareea persistentă și vărsăturile pot duce la deshidratare, mai ales la copiii mici și vârstnici.
 • Infecții extinse: Salmonella poate pătrunde în sânge și poate să se răspândească în alte părți ale corpului, ceea ce poate provoca infecții severe.
 • Reacții ulterioare: După recuperare, unele persoane pot dezvolta reacții ulterioare, cum ar fi artrita reactivă sau sindromul Reiter.

Prevenirea infecției cu Salmonella

Prevenirea infecției cu Salmonella este esențială. Iată câteva măsuri pe care le puteți lua pentru a vă proteja:

 • Gătirea Corectă a alimentelor: Gătiți carnea de pui și ouăle la temperaturi adecvate pentru a ucide bacteriile Salmonella.
 • Igiena personală: Spălați-vă pe mâini în mod regulat și cu atenție, în special după contactul cu animalele și înainte de pregătirea alimentelor.
 • Evitați consumul de alimente crude sau insuficient gătite: Evitați să mâncați ouă crude sau carne de pui insuficient gătită.
 • Păstrați alimentele în siguranță: Păstrați alimentele la temperaturi corespunzătoare și evitați încrucișarea contaminării alimentelor.

Tratamentul infecției cu Salmonella

În majoritatea cazurilor, infecția cu Salmonella nu necesită tratament specific și trece de la sine în câteva zile. Principalul obiectiv al tratamentului este de a preveni deshidratarea. Cu toate acestea, în cazurile severe sau în cazul persoanelor cu sistem imunitar slăbit, poate fi necesară administrarea de antibiotice.

Salmonella este o infecție intestinală comună, care poate fi inconfortabilă și, în unele cazuri, periculoasă. Cu toate acestea, respectând regulile de igienă alimentară și luând măsuri adecvate de prevenire, puteți reduce semnificativ riscul de a dezvolta salmoneloză. Dacă experimentați simptome suspecte, este întotdeauna indicat să consultați un medic pentru un diagnostic și tratament adecvat.

 

Din aceeași categorie:​

Cele mai recente articole: