Header site

Tipuri de metode contraceptive și modul de utilizare

Metodele contraceptive reprezintă o componentă esențială a sănătății reproductive și a planificării familiale a unei persoane. Acestea sunt instrumente și tehnici utilizate pentru a preveni sarcina și pentru a controla fertilitatea în mod intenționat. De-a lungul istoriei, oamenii au folosit o varietate de metode contraceptive pentru a controla nașterile și pentru a-și planifica familia în funcție de nevoile și dorințele lor. În acest articol, vom explora diferitele tipuri de metode contraceptive disponibile, precum și importanța lor în sănătatea sexuală și reproductivă.

Importanța metodelor contraceptive

 1. Prevenirea sarcinii nedorite: Una dintre cele mai importante funcții ale metodelor contraceptive este prevenirea sarcinilor nedorite. Fără acces la metode contraceptive eficiente, riscul de sarcini nedorite și avorturi nesigure poate crește semnificativ, având un impact negativ asupra sănătății fizice și psihologice a femeilor.
 2. Controlul fertilității: Metodele contraceptive oferă partenerilor posibilitatea de a controla momentul în care decid să devină părinți și numărul de copii pe care doresc să îi aibă. Această autonomie asupra fertilității este esențială pentru a permite oamenilor să ia decizii informate și să își planifice viitorul în mod responsabil.
 3. Promovarea sănătății sexuale: Utilizarea metodelor contraceptive adecvate poate contribui la promovarea unei sănătăți sexuale și reproductive optime. Acestea ajută la prevenirea bolilor cu transmitere sexuală și a altor complicații de sănătate asociate cu activitatea sexuală fără protecție.
 4. Reducerea sarcinilor la vârste tinere: Accesul la metode contraceptive poate ajuta la reducerea numărului de sarcini la vârste tinere și la prevenirea abandonului școlar și a altor consecințe negative asociate cu sarcinile la vârste precoce.
 5. Egalitatea de gen: Oferirea accesului la metode contraceptive de înaltă calitate și la informații despre sănătatea sexuală și reproductivă contribuie la promovarea egalității de gen. Aceasta permite femeilor și bărbaților să participe în mod egal în procesul de planificare familială și să ia decizii informate în legătură cu propriul lor corp și viață sexuală.

Tipuri de metode contraceptive

 1. Contraceptive orale: Acestea sunt pilule care conțin hormoni care împiedică ovulația și previn sarcina.
 2. Sterilizarea: Sterilizarea masculină (vasectomia) și sterilizarea feminină (ligatura tubară) sunt proceduri chirurgicale care împiedică spermatozoizii să ajungă la ovul sau ovulul să ajungă în uter.
 3. Steriletul (Dispozitive intrauterine): Acestea sunt dispozitive mici, inserate în uter, care împiedică implantarea ovulului fecundat.
 4. Contraceptive de urgență: Acestea sunt utilizate pentru a preveni sarcinile nedorite după contactul sexual neprotejat sau în caz de eșec al metodei contraceptive obișnuite.
 5. Metode barieră: Include prezervativele masculine și feminine, diafragmele și spermicidele, care împiedică sperma să ajungă la ovul.
 6. Metode de planificare a ciclului menstrual: Acestea implică monitorizarea ciclului menstrual pentru a determina zilele fertile și utilizarea abstinenței sau a metodelor contraceptive în acele perioade.
 7. Metode de contracepție permanentă: Acestea includ implanturile subcutanate și injecțiile de contraceptive care oferă o protecție contraceptivă pe termen lung.

Metodele contraceptive joacă un rol crucial în sănătatea sexuală și reproductivă a indivizilor și a societății în ansamblu. Accesul la informații și servicii contraceptive adecvate este esențial pentru promovarea egalității de gen, prevenirea sarcinilor nedorite și îmbunătățirea calității vieții. Educația sexuală și planificarea familială responsabilă ar trebui să fie priorități în politicile de sănătate și educație, pentru a asigura un viitor mai sănătos și mai prosper pentru toți.

 

Din aceeași categorie:​

Cele mai recente articole: