Header site

Testul pentru densitatea osoasă: Ce este și cum ne ajută să ne păstrăm sănătatea oaselor

Oasele noastre reprezintă structura de susținere a corpului nostru, iar sănătatea acestora este crucială pentru mobilitatea generală și pentru prevenirea unor afecțiuni precum osteoporoza. Testul pentru densitatea osoasă este o modalitate importantă de evaluare a densității minerale osoase și de evaluare a riscului de fracturi. 

Ce este testul pentru densitatea osoasă?

Cunoscut și sub numele de osteodensitometrie sau scanare DEXA , testul pentru densitatea osoasă, este o procedură medicală utilizată pentru măsurarea densității minerale osoase. Această măsurătoare este importantă deoarece oasele cu densitate scăzută sunt mai fragile și prezintă un risc crescut de fracturi.

La ce folosește testul pentru densitatea osoasă?

Testul pentru densitatea osoasă este utilizat pentru:

  • Evaluarea riscului de fracturi: Măsurarea densității minerale osoase ne ajută să evaluăm riscul unei persoane de a suferi fracturi. Persoanele cu o densitate osoasă scăzută sunt mai susceptibile la fracturi, în special la nivelul șoldurilor, coloanei vertebrale și încheieturilor.
  • Diagnosticarea osteoporozei: Osteoporoza este o afecțiune caracterizată prin pierderea densității osoase și fragilitatea oaselor. Testul pentru densitatea osoasă poate ajuta la diagnosticarea osteoporozei sau la identificarea persoanelor cu risc crescut de a dezvolta această afecțiune.
  • Monitorizarea eficienței tratamentului administrat: Pentru persoanele care urmează tratament pentru osteoporoză sau alte afecțiuni osoase, testul pentru densitatea osoasă poate fi utilizat pentru a monitoriza eficiența tratamentului și pentru a evalua schimbările în densitatea osoasă în timp.

Pentru cine este recomandat testul pentru densitatea osoasă?

Testul pentru densitatea osoasă este recomandat în special pentru:

  • Femeile în perioada postmenopauză, deoarece acestea au un risc crescut de a dezvolta osteoporoză din cauza scăderii nivelurilor de estrogen.
  • Persoanele cu istoric familial de osteoporoză sau fracturi osoase.
  • Persoanele care au fost expuse la factori de risc pentru pierderea densității osoase, cum ar fi fumatul, consumul excesiv de alcool, lipsa de activitate fizică sau o dietă săracă în calciu și vitamina D.
  • Persoanele care au suferit fracturi accidentale sau care au înălțime scăzută sau dureri osoase inexplicabile.

Cine recomandă testul pentru densitatea osoasă?

Testul pentru densitatea osoasă poate fi recomandat de către:

  • Medicii de familie în special pentru persoanele care prezintă factori de risc sau simptome sugestive de osteoporoză.
  • Reumatologi sau endocrinologi, care sunt specialiști în tratarea afecțiunilor sistemului musculoscheletal și endocrin.

Testul pentru densitatea osoasă este o modalitate importantă de evaluare a sănătății oaselor și de prevenire a fracturilor și a altor complicații asociate cu pierderea densității osoase. Este recomandat pentru persoanele cu risc crescut de osteoporoză sau fracturi osoase, în special femeile în perioada postmenopauză și persoanele expuse la factori de risc pentru pierderea densității osoase. Consultați medicul dumneavoastră pentru mai multe informații despre testul pentru densitatea osoasă și despre riscul dvs. personal de osteoporoză. 

Din aceeași categorie:​

Cele mai recente articole: