Header site

Testarea în școli a ochelarilor ce îi fac pe elevi să se simtă drogați - O inițiativă controversată a Agenției Naționale Antidrog

Ziarul Libertatea a publicat un articol foarte bine documentat despre campaniile pentru sănătate și prevenire, care se desfășoară în școlile din România. Pe lângă tot felul de asociații controversate, există și campanii oficiale, derulate de agențiile de stat, dar care ridică semne de întrebare atât din partea specialiștilor, dar și a părinților.

Am aflat cu această ocazie despre o inițiativă delicată și controversată, referitoare la utilizarea unor ochelari speciali care îi fac pe copii să simtă ce înseamnă să fii drogat. Această inițiativă a fost promovată în școli și la evenimente pentru copii și este susținută de Agenția Națională Antidrog, sub autoritatea Ministerului de Interne, cu scopul de a preveni consumul de droguri în rândul tinerilor. Cu toate acestea, articolul pune sub semnul întrebării validitatea științifică a acestei abordări.

 

Autorul articolului este Eugen Hriscu, medic psihiatru, psihoterapeut și specialist în prevenirea și tratamentul dependențelor. E absolvent al Facultății de Medicină Generală la Iași în 2001, al rezidențiatului în psihiatrie în 2006 și a obținut certificarea în psihoterapie în 2017. E specialist acreditat de Ministerul Sănătății în domeniul dependențelor de substanțe. A publicat în Revista Română de Psihiatrie, Adevărul, Viața Medicală și, recent, într-o antologie pe tema sănătății mintale apărute la Editura Humanitas. Are în pregătire coordonarea la aceeași editură a unui volum colectiv pe tema consumului de droguri la tinerii din România.

În articolul menționat, Eugen Hriscu face referire la Washington State Healthcare Authority, care a emis rezerve cu privire la eficacitatea și siguranța acestor ochelari speciali. Se sugerează că utilizarea acestor ochelari ar putea să aibă ca efect paradoxal întărirea comportamentelor antisociale, și nu există nicio dovadă științifică, care să susțină utilizarea lor la copiii cu vârste cuprinse între 10 și 17 ani.

 

Întrebarea cheie pusă de autorul articolului este de ce ai dori să creezi o astfel de experiență unui copil, în care acesta să simtă ce înseamnă să fii drogat sau să audieze relatări despre experiențele cu droguri. Se ridică semne de întrebare cu privire la utilitatea și etica utilizării acestor ochelari în procesul de educație și prevenire.

 

De asemenea, articolul aduce în discuție efectele posibile ale mărturiilor personale din partea unor foști consumatori de droguri sau jocuri de noroc asupra adolescenților. Se argumentează că astfel de testimoniale pot avea un efect invers celui dorit, normalizând consumul de substanțe sau jocurile de noroc prin transmiterea unor mesaje care accentuează partea “cool” sau “rebelă” a acestor comportamente, în detrimentul avertizărilor cu privire la consecințele negative.

 

Toate informațiile conțin date alarmante cu privire la creșterea consumului de alcool și tutun în rândul adolescenților români, situând țara într-o poziție unică în Uniunea Europeană din acest punct de vedere. De asemenea, menționează creșterea semnificativă a consumului de băuturi alcoolice distilate în anul 2021 și dezvăluie valoarea impresionantă a pieței jocurilor de noroc. Aceste date subliniază necesitatea abordării serioase a problemelor legate de dependența de substanțe și jocurile de noroc în rândul tinerilor din România.

Voi ce părere aveți despre acest gen de inițiativă? Ați fi de acord să le permiteți copiilor să testeze ochelarii care te fac să te simți drogat? Dacă da, avem o singură întrebare: Ce vă faceți dacă le place senzația? 

Din aceeași categorie:​

Cele mai recente articole: