Header site

Studiu - Utilizarea medicinii complementare în rândul sportivilor de performanță din Germania

Sportivii de elită sunt supuși unor volume mari de antrenament și folosesc adesea medicina complementară pentru prevenirea și tratamentul bolilor. Scopul acestui studiu transversal a fost evaluarea utilizării medicina complementară și a aplicării practice a acesteia în rândul sportivilor dintr-o populație mare de sporturi profesionale, utilizând un instrument de măsurare standardizat în Germania.

Medicina complementară (MC) reprezintă un ansamblu larg de practici de îngrijire a sănătății care nu fac parte din medicina convențională și nu sunt complet integrate în sistemul principal de sănătate. Deși medicina complementară este frecvent utilizată în Germania, există foarte puține informații despre utilizarea acesteia în sportul de performanță. 

Popularitatea medicinei complementare este în creștere, iar utilizarea sa în rândul populației generale variază la nivel mondial între 5 și 75%. Acest procent depinde, printre altele, de legile și rambursările din sistemele de sănătate. Mai mult de 60% din respondenții din populația generală din Germania folosesc cel puțin unul dintre domeniile MC, cum ar fi „remedii naturale și medicamente pe bază de plante”, „metode de vindecare naturală”, „medicină homeopatică”, „tehnici de relaxare”, „acupunctură și medicină chineză” și „chiropractică și osteopatie”. În plus, până la 60% dintre medicii germani oferă sau recomandă medicina complementară.

Context

Între martie 2012 și septembrie 2013, a fost realizat un studiu transversal printre sportivi. Au fost incluși sportivi de ambele sexe care au fost chestionați la o clinică de medicină sportivă din München, Bavaria. Datele privind utilizarea medicinei complementare au fost colectate prin intermediul unui instrument de măsurare standardizat, versiunea germană a chestionarului internațional de medicină complementară și alternativă.

În sporturile de competiție, un studiu anterior, mai mic, în Germania, a constatat că 97% dintre sportivii din sporturile olimpice de performanță utilizează MC. Cu toate acestea, în contrast cu studiul prezentat aici, autorii acestui studiu mai mic au inclus utilizarea nutriției sportive, a băuturilor sportive și a îmbrăcămintei funcționale, precum și a brățărilor de energie, a fizioterapiei și a procedurilor fizioterapeutice cum ar fi electroterapia și termoterapia. În contrast, studiul prezent a utilizat I-CAM-G. Faptul că metodele menționate nu sunt incluse în I-CAM-G și că opțiunea de text liber nu a fost utilizată des ar putea fi considerată principala cauză a rezultatelor diferite în utilizarea generală a medicinei complementare între studiul anterior și studiul prezent.

I-CAM-G conține patru secțiuni care evaluează prevalența utilizării MC, motivul utilizării MC și cât de utilă a fost aceasta. 

 • Secțiunea 1 a I-CAM-G, denumită „furnizor de MC”, conține informații despre vizitarea furnizorilor de îngrijire a sănătății, referindu-se la medici și non-medici, care tratează respondentul cu MC. 
 • Secțiunea 2 a I-CAM-G, „tratamentul MC”, obține informații despre tratamentele complementare primite de la medici. 
 • Secțiunea 3 a I-CAM-G, „medicina pe bază de plante și suplimentele alimentare”, adună date despre utilizarea medicamentelor pe bază de plante și a suplimentelor alimentare prescrise și auto-medicație în orice formă. 
 • Secțiunea 4 a I-CAM-G colectează informații despre „practicile de auto-ajutorare”.

Dintre cei 334 de sportivi (25% femei, vârsta medie 20,2 ± 6,6 ani) care au completat toate cele patru secțiuni ale chestionarului, 69% au raportat utilizarea a cel puțin unui tip de medicină complementară în ultimele 12 luni. În total, 505 sportivi (26% femei, vârsta medie 20,5 ± 7,0 ani) au completat cel puțin o secțiune a chestionarului în întregime. 

În ultimele 12 luni, osteopatia (11%), medicina pe bază de plante (17%), vitaminele/mineralele (32%) și tehnicile de relaxare (15%) au fost cele mai frecvent utilizate în raport cu secțiunile respective ale chestionarului.

Rezultate

Caracteristicile demografice ale sportivilor

 • Număr total de sportivi: 505
 • Procent femei: 26%
 • Vârsta medie: 20,5 ± 7,0 ani

Utilizarea medicinei complementare

 • Cel puțin un tip de medicină complementară utilizat: 69%
 • Osteopatie: 11%
 • Medicina pe bază de plante: 17%
 • Vitamine/Minerale: 32%
 • Tehnici de relaxare: 15%

Popularitatea și motivațiile utilizării

Utilizarea medicinei complementare este larg răspândită în rândul sportivilor din Germania. Motivele pentru această popularitate includ dorința de a evita efectele secundare ale medicamentelor convenționale, nevoia de soluții naturale pentru ameliorarea durerii și inflamației și căutarea de metode pentru îmbunătățirea generală a stării de sănătate și a performanțelor sportive.

Osteopatia

Osteopatia, practicată de 11% dintre sportivi, este apreciată pentru capacitatea sa de a trata leziunile musculo-scheletice prin tehnici manuale de manipulare. Aceasta poate ajuta la ameliorarea durerii, îmbunătățirea mobilității și accelerarea procesului de recuperare.

Medicina pe bază de plante și suplimentele alimentare

Medicina pe bază de plante și suplimentele cu vitamine și minerale sunt utilizate de 17% și, respectiv, 32% dintre sportivi. Aceste metode sunt populare datorită accesibilității și percepției că sunt mai sigure și mai naturale comparativ cu medicamentele sintetice.

Tehnicile de relaxare

Tehnicile de relaxare, utilizate de 15% dintre sportivi, includ practici precum meditația, yoga și respirația controlată. Acestea sunt folosite pentru gestionarea stresului, îmbunătățirea concentrării mentale și prevenirea burnout-ului.

Utilizarea medicinei complementare a crescut semnificativ în rândul populației generale din Germania, iar această tendință nu pare să excludă sportivii de performanță. În contextul sportului de performanță, unde recuperarea rapidă și menținerea unei stări optime de sănătate sunt esențiale, utilizarea acestor metode poate oferi avantaje semnificative.

Autorii mulțumesc tuturor sportivilor care au contribuit la acest studiu. Adresează mulțumiri și editorilor de limbă engleză nativă de la American Journal Experts pentru editarea corectă a limbii engleze, gramaticii, punctuației, ortografiei și stilului general . Acest studiu nu a primit sprijin financiar extern.

 

Din aceeași categorie:​

Cele mai recente articole: