Yoga pentru gravide – Interviu cu Ilinca Neamțiu despre “Arta...
Read MoreSportivii de elită sunt supuși unor volume mari de antrenament și folosesc adesea medicina complementară pentru prevenirea și tratamentul bolilor. Scopul acestui studiu transversal a fost evaluarea utilizării medicina complementară și a aplicării practice a acesteia în rândul sportivilor dintr-o populație mare de sporturi profesionale, utilizând un instrument de măsurare standardizat în Germania.
Medicina complementară (MC) reprezintă un ansamblu larg de practici de îngrijire a sănătății care nu fac parte din medicina convențională și nu sunt complet integrate în sistemul principal de sănătate. Deși medicina complementară este frecvent utilizată în Germania, există foarte puține informații despre utilizarea acesteia în sportul de performanță.
Popularitatea medicinei complementare este în creștere, iar utilizarea sa în rândul populației generale variază la nivel mondial între 5 și 75%. Acest procent depinde, printre altele, de legile și rambursările din sistemele de sănătate. Mai mult de 60% din respondenții din populația generală din Germania folosesc cel puțin unul dintre domeniile MC, cum ar fi „remedii naturale și medicamente pe bază de plante”, „metode de vindecare naturală”, „medicină homeopatică”, „tehnici de relaxare”, „acupunctură și medicină chineză” și „chiropractică și osteopatie”. În plus, până la 60% dintre medicii germani oferă sau recomandă medicina complementară.
Între martie 2012 și septembrie 2013, a fost realizat un studiu transversal printre sportivi. Au fost incluși sportivi de ambele sexe care au fost chestionați la o clinică de medicină sportivă din München, Bavaria. Datele privind utilizarea medicinei complementare au fost colectate prin intermediul unui instrument de măsurare standardizat, versiunea germană a chestionarului internațional de medicină complementară și alternativă.
În sporturile de competiție, un studiu anterior, mai mic, în Germania, a constatat că 97% dintre sportivii din sporturile olimpice de performanță utilizează MC. Cu toate acestea, în contrast cu studiul prezentat aici, autorii acestui studiu mai mic au inclus utilizarea nutriției sportive, a băuturilor sportive și a îmbrăcămintei funcționale, precum și a brățărilor de energie, a fizioterapiei și a procedurilor fizioterapeutice cum ar fi electroterapia și termoterapia. În contrast, studiul prezent a utilizat I-CAM-G. Faptul că metodele menționate nu sunt incluse în I-CAM-G și că opțiunea de text liber nu a fost utilizată des ar putea fi considerată principala cauză a rezultatelor diferite în utilizarea generală a medicinei complementare între studiul anterior și studiul prezent.
I-CAM-G conține patru secțiuni care evaluează prevalența utilizării MC, motivul utilizării MC și cât de utilă a fost aceasta.
Dintre cei 334 de sportivi (25% femei, vârsta medie 20,2 ± 6,6 ani) care au completat toate cele patru secțiuni ale chestionarului, 69% au raportat utilizarea a cel puțin unui tip de medicină complementară în ultimele 12 luni. În total, 505 sportivi (26% femei, vârsta medie 20,5 ± 7,0 ani) au completat cel puțin o secțiune a chestionarului în întregime.
În ultimele 12 luni, osteopatia (11%), medicina pe bază de plante (17%), vitaminele/mineralele (32%) și tehnicile de relaxare (15%) au fost cele mai frecvent utilizate în raport cu secțiunile respective ale chestionarului.
Utilizarea medicinei complementare este larg răspândită în rândul sportivilor din Germania. Motivele pentru această popularitate includ dorința de a evita efectele secundare ale medicamentelor convenționale, nevoia de soluții naturale pentru ameliorarea durerii și inflamației și căutarea de metode pentru îmbunătățirea generală a stării de sănătate și a performanțelor sportive.
Osteopatia, practicată de 11% dintre sportivi, este apreciată pentru capacitatea sa de a trata leziunile musculo-scheletice prin tehnici manuale de manipulare. Aceasta poate ajuta la ameliorarea durerii, îmbunătățirea mobilității și accelerarea procesului de recuperare.
Medicina pe bază de plante și suplimentele cu vitamine și minerale sunt utilizate de 17% și, respectiv, 32% dintre sportivi. Aceste metode sunt populare datorită accesibilității și percepției că sunt mai sigure și mai naturale comparativ cu medicamentele sintetice.
Tehnicile de relaxare, utilizate de 15% dintre sportivi, includ practici precum meditația, yoga și respirația controlată. Acestea sunt folosite pentru gestionarea stresului, îmbunătățirea concentrării mentale și prevenirea burnout-ului.
Utilizarea medicinei complementare a crescut semnificativ în rândul populației generale din Germania, iar această tendință nu pare să excludă sportivii de performanță. În contextul sportului de performanță, unde recuperarea rapidă și menținerea unei stări optime de sănătate sunt esențiale, utilizarea acestor metode poate oferi avantaje semnificative.
Autorii mulțumesc tuturor sportivilor care au contribuit la acest studiu. Adresează mulțumiri și editorilor de limbă engleză nativă de la American Journal Experts pentru editarea corectă a limbii engleze, gramaticii, punctuației, ortografiei și stilului general . Acest studiu nu a primit sprijin financiar extern.
Yoga pentru gravide – Interviu cu Ilinca Neamțiu despre “Arta...
Read MoreInterviu cu dr. Radu Paraschiv, Medic primar ortopedie și traumatologie...
Read MoreInterviu cu Adrian Pantir, SportIn, despre “Pași de antreprenor”. Proiectul...
Read MoreRafael Nadal își anunță retragerea din tenis Legenda tenisului, Rafael...
Read MoreStudiu – Utilizarea medicinii complementare în rândul sportivilor de performanță...
Read MoreArnica montana: Secretul vindecării rapide pentru sportivi și din viața...
Read MoreDe ce aleg sportivii profesioniști homeopatia pentru îmbunătățirea performanțelor sau...
Read MoreNutriție esențială înainte de antrenamentul intens: Cum să-ți hrănești corpul...
Read MoreJoi începe Baby Boom Show – cel mai mare eveniment...
Read MoreValurile timpului: Cum schimbările vârstei ne modelează sufletul și corpul...
Read MoreInterviu Dr. Anca Mihalcea – Despre viață, longevitate și îmbătrânire...
Read MoreTrendul untului în cafea, pe TikTok – Mit sau Realitate?...
Read MoreSănătatea femeii și impactul asupra carierei: între burnout, sindromul impostorului...
Read MoreSănătatea femeii: echilibrul hormonal, cheia bunăstării fizice și emoționale Ca...
Read More#CONCURS 8 martie: Câștigă un Set Cadou Rustic Argan! La...
Read MoreCadouri speciale de 1 și 8 Martie – Idei unice...
Read MoreEquilibrum Fest revine la București – trei zile dedicate sănătății,...
Read MoreSubstanța interzisă în Europa: Bisfenolul A și impactul său asupra...
Read MoreEști persoană fizică? Redirecționează 3,5% din impozitul pe venit aferent...
Read MoreDerby-ul Solidarității: Dinamo 1948 și FCSB joacă dumincă pentru copiii...
Read MoreTulburările de mișcare: cauze, simptome și inovații în tratament –...
Read MoreSemnal de alarmă al specialiștilor: țigările electronice nu sunt o...
Read MoreMounjaro: medicamentul revoluționar pentru diabet și pierdere în greutate Mounjaro,...
Read MoreOrtodonția modernă: sănătatea și estetica zâmbetului – interviu cu Dr....
Read More