Header site

Studiu clinic recent care a evaluat medicina homeopatică în tratamentul astmului

Unii oameni presupun în mod incorect că cercetarea utilizând medicamente homeopate este imposibil de complicată, deoarece fiecare medicament trebuie individualizat pentru pacient. Următoarele studii resping această credință simplistă.
 
Un studiu clinic recent care a evaluat medicina homeopatică a fost un studiu unic al tratamentului astmului *). Cercetătorii de la Universitatea din Glasgow au folosit teste convenționale de alergie pentru a descoperi la ce substanțe au fost cei mai alergici acești pacienți cu astm. Odată ce acest lucru a fost determinat, subiecții au fost randomizați în grupuri de tratament și placebo.
 
Acei pacienți aleși pentru tratament au primit remedii CH 30 realziate din substanța la care au fost cel mai alergici (cea mai frecventă substanță a fost acarianul de praf). Cercetătorii au numit această metodă unică de individualizare a remediilor „imunoterapie homeopatică” (medicamentele homeopate sunt de obicei prescrise pe baza simptomelor idiosincrazice ale pacientului, nu pe analize de laborator sau categorii de diagnostic). Subiecții din acest experiment au fost evaluați atât de medicii homeopati, cât și de cei convenționali.
 
Acest studiu a arătat că 82% dintre pacienții cărora li s-a administrat un medicament homeopat s-a îmbunătățit, în timp ce doar 38% dintre pacienții cărora li s-a administrat placebo au prezentat un grad similar de ușurare. Când au fost întrebați dacă au simțit că pacientul a primit medicamentul homeopat sau placebo, atât pacienții, cât și medicii au avut tendința de a ghici corect.
 
Experimentul a fost relativ mic, cu doar 24 de pacienți. După cum sa menționat, pentru rezultate semnificative statistic, experimentele mici trebuie să arate o diferență mare între cei tratați cu un medicament și cei cărora li s-a administrat un placebo. Așa a fost cazul în acest studiu.
 
*) Reilly DT,Taylor MA,McSharry C,Aitchison T,”Is Homeopathy a Placebo ResponseControlled Trial of Homeopathic Potency,with Pollen in Hayfever as Model”.Lancet,1986;ii:881-5