Header site

Sportul în familie - cât de important este rolul părinților

Foto

Practicarea unui sport de către copii este o activitate benefică atât din punct de vedere fizic, dar și psihic și social. Avantajele sunt nenumărate și includ o dezvoltare fizică armonioasă, precum și învățarea unor abilități importante, printre care comunicarea, disciplina, lucrul în echipă sau rezolvarea problemelor. 

Chiar dacă părinții sunt conștienți de aceste lucruri, puțini dintre ei realizează cât de important este rolul pe care îl au ei pentru a le insufla celor mici dragostea pentru sport și mișcare fizică. Influența parentală 

Specialiștii în sănătate și dezvoltarea copiilor ne spun că cei mici au nevoie de minim 60 de minute de activitate fizică în fiecare zi. Și tot ei ne spun că doar 6 din 10 copii cu vârsta cuprinsă între 5 și 14 ani participă la activități sportive în afara școlii. De asemenea, cei care sunt implicați mai mult în activități de acest gen sunt băieții, reprezentând aproximativ 70% față de fete (30%). 

Cum să îi deschizi copilului tău pasiunea pentru sport

 

Primele persoane care le pot arăta copiilor cum să facă sport, sunt părinții. Indiferent dacă este vorba despre înot, mers pe bicicletă, drumeții pe munte ori sporturi cu mingea, atmosfera pe care o creează părinții determină în mod copleșitor experiența sportivă a copilului pe toată durata vieții. Este esențial ca părinții să le cultive copiilor ambițiile în ceea ce privește o viață plină de mișcare și chiar cu competiții sportive. 

  1. Joacă-te cu el

Alergați împreună, săriți, jucați badminton sau fotbal, încă din primii ani de viață ai celui mic. Aceste activități sunt importante pentru dezvoltarea abilităților motorii. 

  1. Alege activități sportive de cooperare

Acestea îi vor oferi celui mici oportunitatea de lucra în echipă. Accentul trebuie pus pe distracție și nu pe competiție, deoarece la vârstele mici copii nu pot încă să înțeleagă concepte precum a câștiga sau a pierde. Ei consideră că atunci când pierd, chiar dacă este vorba de un concurs sportiv, este vorba despre ceva negativ în legătură cu persoana lor. Dina cest motiv, copiii trebuie să fie lăudați pentru efortul pe care îl depun și nu pentru câștig. 

  1. Prezintă-i mai multe sporturi

În funcție de vârsta copilului, vă puteți juca voi, în parc, ori poți să îl înscrii la un club, unde se va antrena cu ajutorul unui antrenor specializat. Doar așa, copilul tău va putea să își exprime preferințele pentru un anumit sport sau un mediu de desfășurare.Vei fi uimit să vezi că cel mic poate fi atras de sporturi în apă, pe stadion, sporturi în mișcare, sporturi de contact sau chiar sporturi de interior. 

  1. Mergeți împreună la evenimente sportive

Este vorba mai puțin despre cine câștigă campionatul și mai mult despre performanțele pe care le ating sportivii.

Foto

Practicarea sportului în familie prezintă nenumărate avantaje, printre care:

  • Atingerea și menținerea unei stări fizice benefice
  • Motivarea reciprocă
  • Dezvoltarea valorilor precum ascultarea, munca în echipă și solidaritatea
  • Întărirea relației personale cu copilul tău
  • Obținerea unui nivel de adrenalină sănătos
  • Crearea unor amintiri frumoase ce vor dura toată viața

În plus, atunci când veți adopta cu toții un stil de viață sănătos, ce implică multă activitate fizică, automat veți include și componenta de alimentație hrănitoare. În acest fel, toți membrii familiei, mari și mici vor deveni conștienți despre ceea ce înseamnă o viață echilibrată. 

Ca părinte, poți să încurajezi ori să distrugi pasiunea copilului tău pentru sport. Din acest motiv trebuie să faci toate eforturile pentru ca cel mic să înțeleagă beneficiile, să fie dornic de distracție și să urmărească doar experiențele pozitive. Participarea la jocuri de echipă reprezintă un avantaj în plus, deoarece copilul va dezvolta relații sociale, va știi ce înseamnă lidership, să delegi responsabilități, dar și să te bazezi pe altcineva în momentele dificile. 

 

Din aceeași categorie:​

Cele mai recente articole: