Header site

Și tu arunci cojile de ouă? Iată câteva sugestii pentru a le utiliza cu succes în gospodărie

Mulți oameni aruncă cojile de ouă fără să le folosească, considerându-le deșeuri biodegradabile. Cu toate acestea, cojile de ouă pot fi extrem de utile și pot fi reutilizate într-o varietate de moduri în loc să fie aruncate la gunoi.

Ce conțin cojile de ouă 

Cojile de ouă conțin o varietate de substanțe nutritive și minerale, dintre care unele sunt esențiale pentru sănătatea noastră și pentru buna funcționare a organismului. Iată câteva dintre componentele principale ale cojilor de ouă:

 • Calciu: Cojile de ouă sunt bogate în calciu, un mineral esențial pentru sănătatea oaselor și a dinților. Aproximativ 95% din masa cojii de ouă este alcătuită din carbonat de calciu.
 • Proteină: Cojile de ouă conțin proteine, care sunt compuse în principal din colagen. Aceste proteine pot fi benefice pentru sănătatea pielii și a articulațiilor.
 • Alte minerale: Pe lângă calciu, cojile de ouă conțin și alte minerale importante, cum ar fi magneziu, fosfor, potasiu și zinc. Aceste minerale sunt esențiale pentru funcționarea adecvată a corpului uman.
 • Fibre: Cojile de ouă conțin o cantitate de fibre mică, dar care poate ajuta la menținerea sănătății tractului digestiv și la reglarea tranzitului intestinal.
 • Elemente microscopice: Cojile de ouă conțin, de asemenea, urme de alte elemente, cum ar fi cuprul, fierul și manganul, care pot fi benefice pentru sănătatea generală.

Este important să menționăm că trebuie să spălăm cojile de ouă înainte de a fi folosite în orice scop, pentru a elimina orice reziduuri sau bacterii care ar putea fi prezente. De asemenea, este recomandat să alegem doar ouă din surse sigure și sănătoase pentru a ne asigura că nu conțin substanțe chimice nocive sau alte bacterii.

7 idei pentru utilizarea cu succes a cojilor de ouă

Cojile de ouă pot fi folosite într-o varietate de moduri creative și utile în loc să le arunci. Iată câteva idei despre cum să le folosești:

 1. Fertilizator pentru plante: Cojile de ouă sunt o sursă excelentă de calciu, care poate fi benefic pentru solul din grădină. Zdrobește cojile și împrăștie-le în jurul plantelor tale sau amestecă-le în compostul tău pentru a furniza un aport suplimentar de nutrienți plantelor tale.
 2. Repelent pentru dăunători: Cojile de ouă zdrobite pot fi folosite pentru a ține la distanță dăunătorii din grădină, cum ar fi melcii și limacșii. Pulverizează cojile zdrobite în jurul plantelor vulnerabile sau creează o barieră în jurul lor pentru a descuraja invazia dăunătorilor.
 3. Exfoliant natural: Cojile de ouă măcinate fin pot fi folosite ca un exfoliant natural pentru piele. Amestecă cojile zdrobite cu puțină apă sau ulei de cocos pentru a crea o pastă, apoi masează ușor pielea pentru a îndepărta celulele moarte și a lăsa pielea moale și catifelată.
 4. Surse de calciu pentru păsări: Dacă ai păsări sau găini, cojile de ouă sfărâmate pot fi adăugate în hrana lor ca o sursă naturală de calciu. Acest lucru este benefic pentru sănătatea ouălor pe care le produc și pentru menținerea unor oase sănătoase.
 5. Îndepărtarea petelor: Cojile de ouă uscate și zdrobite pot fi folosite pentru a îndepărta petele persistente de pe vase sau tigăi. Folosește cojile pentru a freca zonele murdare și pentru a ajuta la îndepărtarea reziduurilor.
 6. Decor DIY: Cojile de ouă pot fi transformate în obiecte de decor DIY interesante și creative. Poți vopsi cojile și le poți folosi pentru a crea mici decorațiuni de sărbători sau pentru a decora ghivecele de flori.
 7. Hrănire pentru animale mici: Cojile de ouă zdrobite pot fi adăugate în hrana pentru animale mici, cum ar fi șoarecii sau hamsterii, pentru a le oferi un aport suplimentar de calciu în dieta lor.

Acestea sunt doar câteva dintre modurile în care poți folosi cojile de ouă în loc să le arunci. Prin reciclarea și reutilizarea lor, poți reduce deșeurile și poți valorifica în mod creativ acest material natural și versatil.

De ce aruncă oamenii cojile de ouă în loc să le utilizeze în gospodărie

Există o serie de motive pentru care oamenii ar putea arunca cojile de ouă. Unele persoane nu sunt conștiente de beneficiile cojilor de ouă și, ca atare, le aruncă automat. Alți oameni consideră cojile de ouă doar un deșeu biodegradabil și nu își dau seama de valoarea lor nutritivă și utilitatea în diverse aplicații. De asemenea, poate fi mai convenabil să arunce cojile de ouă decât să găsească modalități de a le folosi în alte scopuri. 

Cu toate acestea, aruncarea cojilor de ouă poate fi considerată o pierdere de resurse valoroase și poate contribui la generarea deșeurilor. Utilizarea corespunzătoare a cojilor de ouă poate fi benefică pentru mediu și poate oferi oportunități de economisire a banilor și de îmbunătățire a sănătății. Prin urmare, educarea oamenilor cu privire la beneficiile și utilizările cojilor de ouă ar putea contribui la reducerea cantității de deșeuri și la promovarea unui stil de viață mai sustenabil.

 

Din aceeași categorie:​

Cele mai recente articole: