Header site

Semnele din naștere: Descoperă misterul, semnificația și modul în care pot fi tratate

Fiecare dintre voi a văzut măcar o dată un semn din naștere pe corpul unei persoane, fie că a fost pe fața cuiva, pe mână sau pe spate. Aceste semne, cunoscute și sub numele de nevi sau “pete de naștere,” au intrigat oamenii de-a lungul istoriei. 

Ce sunt semnele din naștere?

Semnele din naștere, sau nevi, sunt modificări de culoare pe piele care apar la naștere sau în primele luni de viață. Acestea pot varia în dimensiune, culoare și formă, de la pete mici și deschise la culoare, până la semne mari și mai închise la culoare. Semnele din naștere sunt rezultatul acumulării de celule pigmentare, cunoscute sub numele de melanocite, în piele.

Tipuri de semne din naștere

Există mai multe tipuri de semne din naștere, fiecare având caracteristici unice. Iată câteva dintre cele mai comune:

  • 1. Nevus Nafpian: Acesta este un semn mic și ușor înălțat care apare pe fața unui nou-născut. De obicei, este de culoare roz sau roșie și se estompează în timp.
  • 2. Nevus Flammeus (Pata Stork): Aceste semne sunt pete mari și roșii care pot apărea pe față, gât sau alte părți ale corpului. Ele sunt de obicei inofensive, dar pot rămâne pe tot parcursul vieții.
  • 3. Nevus Spilus (Cafe-au-lait): Aceste semne sunt pete mari și maro, care pot varia în formă și dimensiune. Ele sunt de obicei prezente la naștere și se pot închide la culoare odată cu trecerea timpului.
  • 4. Nevus Comedonicus: Acesta este un tip rar de semn din naștere care apare ca o colecție de pori dilatați pe piele, asemănătoare comedoanelor (punctelor negre). Poate provoca probleme de piele și necesită adesea tratament.
  • 5. Nevus Sebaceous: Acest semn din naștere apare pe scalp și poate fi ușor înălțat. Poate prezenta fire de păr sau pete groase de piele.

Semnele din naștere și semnificația lor

De-a lungul istoriei, oamenii au atribuit semnelor din naștere diverse semnificații și credințe. Unele culturi consideră că aceste semne sunt norocoase, în timp ce altele le asociază cu superstiții sau prezic evenimente viitoare. Din punct de vedere medical, majoritatea semnelor din naștere sunt inofensive și nu au o semnificație specială.

Cu toate acestea, este important să știți că, în cazuri rare, anumite semne din naștere pot fi semnul unei afecțiuni medicale, cum ar fi sindromul neurocutanat sau alte tulburări genetice. De aceea, este întotdeauna recomandat să consultați un medic sau un dermatolog dacă sunteți îngrijorați de un semn din naștere sau dacă observați schimbări în acesta.

Metode de vindecare/acoperire a semnelor din naștere

În cazurile în care semnele din naștere devin o sursă de disconfort sau afectează stima de sine, există mai multe opțiuni de gestionare și tratament. Iată câteva dintre ele:

  • 1. Excizia Chirurgicală: Pentru semnele din naștere mari sau în zone delicate, excizia chirurgicală poate fi o opțiune. Această procedură poate îndepărta complet semnul din naștere și poate fi urmată de reconstrucție chirurgicală.
  • 2. Laser Therapy: Tehnicile de tratament cu laser pot ajuta la estomparea culorii sau la îndepărtarea treptată a semnelor din naștere. Acest tratament este mai puțin invaziv decât chirurgia.
  • 3. Crioterapie: Crioterapia implică folosirea azotului lichid pentru a îngheța și apoi a îndepărta semnele din naștere. Este o opțiune eficientă pentru semnele mici și plate.
  • 4. Machiaj: Unele persoane preferă să ascundă semnele din naștere cu ajutorul machiajului. Există produse speciale pentru corecție, care pot ajuta la obținerea unui aspect uniform al pielii.

Semnele din naștere sunt o parte normală a varietății umane și pot fi unice și frumoase într-un mod foarte interesant. Deși pot fi sursa unor credințe și semnificații, majoritatea semnelor din naștere sunt inofensive. Cu toate acestea, dacă sunteți îngrijorați de un semn din naștere sau de schimbările acestuia, este întotdeauna recomandat să consultați un medic sau un dermatolog pentru evaluare și consiliere.

 

Din aceeași categorie:​

Cele mai recente articole: