Header site

Sănătatea mintală: O preocupare majoră la nivel global în 2024

Un  studiu realizat de Ipsos pentru Ziua Mondială a Sănătății Mintale 2024 arată că sănătatea mintală rămâne una dintre cele mai mari preocupări la nivel global. Potrivit sondajului efectuat în 31 de țări, 45% dintre respondenți consideră sănătatea mintală drept una dintre cele mai importante probleme de sănătate din societatea lor, depășind alte afecțiuni grave precum cancerul (38%) și stresul (31%).

Tinerii și stresul – un semnal de alarmă
Tinerii sunt cei mai afectați de stresul cotidian. Un procent semnificativ de 54% dintre persoanele din Generația Z au declarat că, în ultimul an, s-au simțit atât de stresați încât nu au putut să meargă la muncă. Această situație este resimțită și de Millennials, dintre care 47% au experimentat situații similare. Cu toate acestea, generațiile mai în vârstă raportează niveluri mai scăzute de stres.

Sănătatea mintală și cea fizică – la fel de importante, dar tratate diferit
Un alt aspect interesant evidențiat de raport este faptul că majoritatea respondenților (76%) consideră că sănătatea mintală și cea fizică sunt la fel de importante. Cu toate acestea, doar 60% dintre oameni afirmă că se gândesc frecvent la sănătatea lor mintală, în timp ce 72% își monitorizează sănătatea fizică. De asemenea, 41% dintre participanți cred că sistemele de sănătate naționale prioritizează sănătatea fizică în detrimentul celei mintale.

Stresul global – un fenomen răspândit
În medie, 62% dintre respondenții din cele 31 de țări chestionate au declarat că s-au simțit stresați cel puțin o dată în ultimul an, la un nivel care le-a afectat viața de zi cu zi. Deși nivelul de stres variază de la o țară la alta, cu un maxim de 76% în Turcia și un minim de 44% în Japonia, este evident că această problemă este una de amploare globală.

Femeile din Generația Z – cele mai afectate
Raportul subliniază că femeile din Generația Z sunt cele mai vulnerabile când vine vorba de sănătatea mintală. La nivel global, 40% dintre acestea au declarat că s-au simțit deprimatate la un nivel atât de profund încât au avut perioade în care s-au simțit „triste sau fără speranță” aproape zilnic, timp de câteva săptămâni.

Sistemele de sănătate nu prioritizează suficient sănătatea mintală
Deși 76% dintre respondenți afirmă că sănătatea mintală este la fel de importantă ca cea fizică, doar 13% dintre ei consideră că sistemele de sănătate tratează sănătatea mintală ca fiind mai importantă. În schimb, 41% dintre respondenți cred că sănătatea fizică este tratată ca fiind mai importantă decât cea mintală în cadrul sistemelor de sănătate naționale.

Ziua Mondială a Sănătății Mintale 2024 ne aduce în prim-plan o imagine clară a importanței de a aborda sănătatea mintală cu aceeași seriozitate cu care ne preocupăm de sănătatea fizică. Este esențial să acordăm atenție semnalelor de alarmă pe care le trimit tinerii, dar și să cerem ca sistemele de sănătate să ofere suport egal pentru ambele tipuri de sănătate.

Din aceeași categorie:​

Cele mai recente articole: