Header site

Sănătatea mintală, motorul unei vieți echilibrate. Cum să avem grijă de ea pe termen lung?

O bună parte dintre oameni înțeleg adesea grija de sine ca împlinirea nevoilor de bază sau tratarea lucrurilor urgente, ce vin din exterior. Așadar, sănătatea mintală ajunge adesea să fie pusă ultima pe lista noastră de priorități. Însă, dacă ne uităm mai bine, sănătatea mintală este elementul crucial care ne influențează modul în care trăim, relații și sănătatea fizică. O stare de sănătate mintală precară poate însemna o viață lipsită de sens, nefericire și lipsa totală de motivație.

Grija pentru sănătatea mintală ne poate îmbunătăți capacitatea de a ne bucura de viață. Acest lucru implică atingerea unui echilibru între activitățile de zi cu zi, responsabilități și eforturi pentru a obține o stare psihologică de liniște.

Ce este sănătatea mintală?

Sănătatea mintală se referă la bunăstarea cognitivă, comportamentală și emoțională; cuprinde modul în care oamenii gândesc, simt și se comportă.

Percepția generală asupra sănătății mintale include o imagine negativă, unde sănătatea mintală înseamnă lipsa unor tulburări mintale sau a unor dizabilități cognitive.

Însă modalitatea exhaustivă de a trata conceptul de sănătate mintală cuprinde atât problema diverselor condiții și tulburări mintale, cât și procesul de îngrijire activă a sănătății și fericirii.

Sănătatea mintală – atât păstrarea, cât și restabilirea acesteia – este crucială la nivel individual, precum și în diferite comunități și societăți din întreaga lume. În România, în 2019, prevalența tulburărilor mintale și de comportament urca la 2592.3 la 100.000 de locuitori, potrivit unui raport INSP.

Problemele de sănătate mintală sunt însă mai extinse, incluzând și persoane care nu găsesc ajutor și rămân nediagnosticate încă.

Factori care ne influențează sănătatea mintală

Sănătatea mintală precară este asociată cu schimbări sociale rapide, condiții de muncă stresante, discriminare de gen, excluziune socială, stil de viață nesănătos, sănătate fizică proastă și încălcări ale drepturilor omului.

Există și elemente de personalitate care îi fac pe oameni vulnerabili la probleme de sănătate mintală. Riscurile biologice, printre care și factorii genetici, determină și ele nivelul sănătății noastre mintale.

Sănătatea mintală poate fi influențată de un complex de diverși factori, printre care sociali sau de mediu, psihologici și biologici.

Următorii factori ne pot influența sănătatea mintală:

  1. Presiunea socială și economică

Marile probleme societale și globale pot avea un impact real asupra sănătății și bunăstării noastre mintale. Cu cât trăim mai mult în condiții de haos, instabilitate, violență, discriminare sau diviziune, cu atât este mai greu să ne menținem sănătatea mintală pozitivă.

De exemplu, cercetările  arată că expunerea la dezastrele naturale legate de climă, cum ar fi inundațiile și incendiile, poate duce la provocări de sănătate mintală, cum ar fi anxietatea, depresia și tulburarea de stres post-traumatic (PTSD).

Experiența unei crize epidemiologice, precum COVID-19, afectează nu numai sănătatea fizică, ci și sănătatea mintală, amplificând stări de neîncredere, pierdere a speranței și exacerbând afecțiunile precum depresia sau anxietatea.

  1. Mediul de creștere și familia

Familia joacă un rol puternic în modelarea mediului nostru în timpul copilăriei.

Când ni se întâmplă lucruri traumatizante nouă, familiilor noastre sau comunităților noastre – în special în primii ani sau în adolescență – ele pot modela modul în care vedem lumea și modul în care ne confruntăm cu situațiile din jurul nostru.

De exemplu, copilăria într-o gospodărie haotică, într-un cartier nesigur sau expus la discriminări cronice poate duce la stres care ne afectează fizic, mintal și emoțional mai târziu în viață.

  1. Genetica și istoricul familiei

Biologia și istoricul familiei joacă un rol important în sănătatea noastră mintală de-a lungul vieții. Oamenii pot fi predispuși genetic la afecțiuni de sănătate mintală, cum ar fi depresia sau tulburările de anxietate.

Dacă cineva din familia noastră s-a luptat cu una sau mai multe provocări de sănătate mintală, cum ar fi depresia sau anxietatea, acest lucru poate crește probabilitatea ca și noi să ne luptăm cu ele la rândul nostru.

Cu toate acestea, istoricul familiei nu este doar despre genetică. Familia ne modelează și ne învață și cum să răspundem la stres.

Privind cum oamenii apropiați gestionează (sau evită) emoțiile și situațiile încărcate emoțional, ne poate modela propriile răspunsuri, uneori cu mult înainte de a ne da seama de asta.

Spre exemplu, am putea crește într-o familie în care oamenii nu sunt deschiși cu privire la provocările de sănătate mintală pe care le-au experimentat – sau suntem învățați să nu ne plângem atunci când ne luptăm cu probleme de sănătate mintală.

Aceste perspective și comportamente pe care le învățăm de la familiile noastre pot modela modul în care facem față stresului și cât de proactivi suntem în abordarea luptei pentru sănătatea noastră mintală.

Cercetările au arătat că învățarea timpurie a tehnicilor de autoîngrijire și a mecanismelor sănătoase de coping poate reduce impactul provocărilor de sănătate mintală mai târziu în viață.

  1. Cei care ne înconjoară

Capacitatea noastră de a răspunde provocărilor vieții de zi cu zi este influențată și de oamenii din jurul nostru, pe care ne putem baza ca rețea de sprijin.

O rețea de sprijin puternică – sau cel puțin o persoană cu care ne putem împărtăși sentimentele în mod deschis, fără teamă de judecată – ne protejează sănătatea mintală și fizică.

Este important să ne concentrăm pe dezvoltarea unor relații semnificative cu oameni cu care simțim că putem fi cu adevărat noi înșine.

  1. Identitatea noastră: problemele ne afectează în mod diferit

Problemele cu care ne confruntăm pot avea efecte diferite asupra sănătății noastre mintale, în funcție de istoricul evenimentelor petrecute de-a lungul vieții noastre.

Confruntările cu evenimente cu impact emoțional vor lua o formă diferită în funcție de rezistența noastră la stres, un istoric repetat de traume și stres sau apartenența culturală la diverse grupuri.

Modul în care ne identificăm cultural poate influența, de asemenea, convingerile pe care le avem în ceea ce privește căutarea de ajutor pentru provocările de sănătate mintală.

Promovarea și protecția sănătății mintale

Există diverse metode de gestionare a problemelor de sănătate mintală. Tratamentul este extrem de individualizat, iar ceea ce funcționează pentru o persoană poate să nu funcționeze pentru alta.

Unele strategii sau tratamente au mai mult succes în combinație cu altele. O persoană care trăiește cu o tulburare mintală cronică poate alege diferite opțiuni în diferite etape ale vieții sale.

Tratamentele pentru afecțiuni de sănătate mintală pot include sesiuni de psihoterapie, medicamentație sau schimbări autogenerate de comportament. Astfel de schimbări ar putea include reducerea consumului de alcool, mai mult somn și o dietă echilibrată și hrănitoare.

Persoanele cu afecțiuni precum tulburările de anxietate sau depresie pot beneficia de tehnici de relaxare, care includ respirație profundă, meditație și mindfulness.

O rețea de sprijin, fie prin grupuri de autoajutorare, fie prin intermediul prietenilor apropiați și al familiei, poate fi, de asemenea, esențială pentru păstrarea sau recuperarea sănătății mintale.