Header site

Retenția de apă în organism: Cauze, simptome și modalități de gestionare

Retenția de apă, cunoscută și sub denumirea de edem, este o afecțiune comună în care corpul reține excesiv lichid în țesuturi. Acest fenomen poate avea o serie de cauze și poate afecta orice parte a corpului. În acest articol informativ, vom explora cauzele retenției de apă, simptomele asociate, precum și modalitățile de gestionare a acestei afecțiuni.

Ce este retenția de apă?

Retenția de apă reprezintă acumularea excesivă de lichid în țesuturile corpului. Acest lichid în exces poate fi reținut în spațiul intercelular sau în cavități precum abdomenul, plămânii sau articulațiile. Edemul poate fi cauzat de o varietate de factori, iar gravitatea sa poate varia de la ușoară la severă.

Cauzele retenției de apă

Retenția de apă poate fi determinată de mai mulți factori, inclusiv:

 • Dezechilibre hormonale: Modificări în nivelurile hormonale, cum ar fi cele care apar în timpul ciclului menstrual sau în timpul sarcinii, pot duce la retenția de apă.
 • Consumul excesiv de sare: Un aport ridicat de sodiu poate determina corpul să rețină lichid.
 • Insuficiența cardiacă: Inimile care nu pompează eficient pot determina acumularea de lichid în plămâni și extremități.
 • Insuficiența renală: Rinichii care nu funcționează corespunzător pot duce la retenția de apă, deoarece nu elimină lichidul în exces.
 • Boli hepatice: Afecțiunile hepatice pot afecta capacitatea ficatului de a produce proteine care mențin lichidul în vasele de sânge.
 • Boli inflamatorii: Afecțiuni precum artrita reumatoidă pot determina inflamații și retenție de lichid în articulații.
 • Medicamente: Unele medicamente, cum ar fi cele care conțin corticosteroizi sau blocante ale canalelor de calciu, pot provoca retenție de apă.
 • Stilul de viață: Păstrarea unui stil de viață sedentar, consumul excesiv de alcool și fumatul pot contribui la retenția de apă.
 • Afecțiuni renale: Afecțiunile renale, cum ar fi sindromul nefrotic, pot determina scăderea cantității de proteine din sânge și, ca rezultat, retenție de apă.

Simptomele retenției de apă

Simptomele retenției de apa pot varia în funcție de cauza subiacentă și de gravitatea afecțiunii. Acestea pot include:

 • Umflarea extremităților: Mâinile, picioarele sau gleznele pot deveni umflate și edematoase.
 • Creșterea în greutate: Retenția de apă poate determina creșterea temporară a greutății datorită lichidului în exces.
 • Durere sau disconfort: Edemul poate provoca disconfort sau durere în zona afectată.
 • Reducerea mobilității: În cazul edemului sever, mobilitatea poate fi redusă din cauza umflării excesive.
 • Modificări în piele: Pielea de deasupra zonelor edematoase poate deveni întinsă și strălucitoare.

Modalități de gestionare a retenției de apă

Managementul retenției de apa depinde de cauza subiacentă și de gravitatea afecțiunii. Iată câteva modalități de gestionare:

 1. Limitarea aportului de sare: Reducerea consumului de sodiu poate ajuta la reducerea retenției de apă.
 2. Activitate fizică: Mișcarea regulată poate stimula circulația sângelui și eliminarea lichidului în exces.
 3. Medicamente diuretice: În cazurile severe, medicamentele diuretice prescrise de medic pot ajuta la eliminarea lichidului în exces.
 4. Tratarea afecțiunilor subiacente: Dacă retenția de apă este cauzată de o altă afecțiune, tratamentul acesteia poate ajuta la gestionarea edemului.
 5. Compresia: Folosirea șosete sau ciorapi de compresie poate ajuta la reducerea umflării extremităților.
 6. Ridicarea picioarelor: Ridicarea picioarelor la nivelul inimii pentru o perioadă poate ajuta la scurgerea lichidului din extremități.

Retenția de apă poate fi o afecțiune inconfortabilă, dar cu gestionarea corespunzătoare și tratamentul afecțiunilor subiacente, simptomele pot fi ameliorate. Este important să consultați un medic dacă observați o retenție de apa severă sau recurentă, deoarece poate fi un semn al unei probleme de sănătate mai grave.

 

Din aceeași categorie:​

Cele mai recente articole: