Header site

Primul ajutor în cazul unei reacții alergice. Ce trebuie să conțină kitul de prim ajutor și cum trebuie să acționezi

Cu toții ne întâlnim adesea cu alergeni care ne pot produce simptome dintre cele mai dificile, de la roșeața pielii și strănut, până la dificultăți de respirație și chiar șoc anafilactic.

Dar să nu vă faceți griji, pentru că astăzi  vom învăța împreună cum să pregătim cu un kit de prim ajutor, cum să recunoașteți simptomele, ce tratamente sunt disponibile și cum putem să evitați aceste situații neplăcute.

Care sunt simptomele unui șoc anafilactic

Deoarece vorbim despre un subiect foarte serios, o să fim brutali de sinceri: simptomele șocului anafilactic pot fi înspăimântătoare. Această reacție alergică intensă, care afectează întregul corp, poate fi declanșată de diverse alergeni, precum alimente, înțepături de insecte, medicamente sau chiar substanțe chimice.

Iată câteva simptome care pot apărea în timpul unui șoc anafilactic:

1. Probleme respiratorii

Unul dintre primele semne poate fi dificultăți de respirație, precum strănut, tuse, înțepături în gât sau senzație de constricție în piept. 

2. Edem facial

Atunci când obrajii și buzele încep să se înroșească și să umfle, trebuie tras semnalul de alarmă!

3. Reacții cutanate

Pielea începe să-și facă de cap și poate deveni roșie, umflată sau să dezvolte urticarie. Pare ca și cum ar fi fost înțepată de un roi de albine.

4. Tensiune scăzută

Atunci când apare o senzație de corp foarte ușor și sentimentul că zbori, este un semn de tensiune arterială scăzută. În acest moment, picioarele deveni tot mai ușoare și nu pot fi susținute pe podea.

5. Slăbiciune sau leșin

Dacă simți că forțele te părăsesc și ai o nevoie persistentă de odihnă imediată, vrei să te întinzi cu orice preț, acesta ar putea fi un semn de leșin iminent.

Primul ajutor în caz de șoc anafilactic

Există instrumente importante pe care te poți baza, indiferent dacă persoana predispusă a alergii sau șoc anafilactic ești chiar tu sau cineva drag. Primul pas este să ai mereu la îndemână un kit de prim ajutor. Acesta ar trebui să conțină:

1. Adrenalină auto-injectabilă

Un auto-injector de epinefrină este eroul tău principal în lupta împotriva șocului anafilactic. Învață cum să-l folosești și fă un test mental: “Dacă mă înțeapă o albină aici, unde aș fi și ce aș face?”.

2. Antihistaminice

Medicamentele antihistaminice, pot ajuta la reducerea reacțiilor alergice. Dacă le iei, vei reuși să depășești cu succes acest eveniment neplăcut.

3. Corticosteroizi

Corticosteroizii sub formă de pastile sau creme pot ajuta la reducerea inflamației. Ei pot fi folosiți doar dacă sunt prescriși de medic.

4. Telefon și cartea de vizită a medicului

Bineînțeles, nu uita să ai la îndemână telefonul pentru a apela la ajutor medical de urgență și cartea de vizită a medicului, care arată că ești în această situație de urgență. 

Cum să te obișnuiești cu gândul iminenței unei reacții alergice sau a șocului anafilactic

Acum, că știm cum să recunoaștem și să luptăm împotriva șocului anafilactic, hai să vedem cum putem să depășim perspectiva acestui incident. Înseamnă că trebuie să ne concentrăm pe prevenire și să fim întotdeauna la curent cu condițiile de mediu în care ne aflăm.

1. Cunoaște-ți dușmanul

Prima regulă în lupta cu simptomele alergiei este să le cunoaștem. Află la ce ești alergic și evită să intri în contact cu acest alergen. Nu-ți dorești să întâlnești cu o albină supărată într-o zi în care epinefrină este uitată acasă.

2. Planifică cu înțelepciune

Dacă ești alergic la anumite alimente, asigură-te că știi ce conține mâncarea pe care o mănânci. Citește etichetele alimentare și verifică mereu ingredientele. În plus, discută cu bucătarul dacă ai vreo îndoială.

3. Nu te juca cu alergenii

Asigură-te că toți membrii familiei sunt conștienți și nu se joacă cu alergenii. Nu vrei să te trezești într-o zi cu o surpriză neplăcută în meniu sau în aerul din casă.

4. Fă-ți aliați

Discută despre alergia ta cu prietenii, familia și colegii. Cu cât mai mulți știu despre alergia ta, cu atât mai puțin probabil să te confrunți cu un atac neprevăzut.

Alergiile sunt un subiect important, care trebuie tratat cu toată atenția. Fiind mereu la curent cu simptomele posibile, având un kit de prim ajutor pregătit și cunoștințe despre cum să  acționăm cu celeritate în situațiile neplăcute, putem depăși atât noi, dar și cei dragi, cu succes implicațiile unui șoc anafilactic. 

 

Din aceeași categorie:​

Cele mai recente articole: