Un nou gust al viitorului: Cum o lingură electrică transformă...
Read MoreCatalogat mai mult ca un stil de viață, decât ca o dietă de slăbire, postul intermitent promite o mulțime de beneficii celor care se decid să îl adopte. Pe lângă pierderea kilogramelor nedorite, postul intermitent poate ajuta la menținerea stării de sănătate generală precum și la depășirea unor afecțiuni medicale pentru care există doar tratament medicamentos.
Postul intermitent își datorează numele modului de alimentație, care alternează perioade de post (în care nu se mănâncă nimic) cu ferește în care se consumă alimente. Perioada de post poate dura de la 8 ore la câteva zile, în funcție de obiectivele propuse și de voința personală. Există mai multe tipuri de post intermitent, printre care:
16:8 – Este, probabil una dintre cele mai populare variante și care este recomandată celor aflați la început de drum. Este permis mâncatul în timpul unei ferestre de maxim 8 ore, iar pentru 16 ore se va ține post.
12:12 – Perioadele de alimentație sunt egale cu cele de post, având fiecare 12 ore
20:4 – Este o variantă care reduce fereastra în care se poate mânca la 4 ore, în timp ce postul crește la 20 de ore.
OMAD (One meal a day – o masă pe zi) – Și această variantă este foarte populară. În ciuda faptului că este permisă o singură masă pe zi, iar în restul orelor se ține post, mulți adepți consideră că este și foarte comodă, deoarece nu trebuie să își bată capul cu pregătirea meselor și mâncatul propriuzis. În această variantă, toată mâncarea este mâncată la o singură masă, de preferat seara, cu singura condiție să se acopere necesarul caloric.
5:2 – Această variantă are ca termen de referință săptămâna și nu ziua, la fel ca variantele de mai sus. Postul intermitent 5:2 presupune ca 5 zile pe săptămână să se mănânce normal, în timp ce 2 zile pe săptămână se ține post.
1:1 – Postul intermitent cu zile alternative, presupune ca o zi să se mănânce normal, în timp ce următoarea zi se ține post.
Printre cele mai importante efecte ale postului intermitent, se numără și cel asupra ritmului circadian. Cercetările în domeniu au relevat faptul că adoptarea unui stil de viață în care se mănâncă încontinuu, chiar și 12-15 ore pe zi, poate afecta negativ ritmul circadian și sănătatea organismului. Denumit și ceasul circadian, ritmul circadian este ciclul de 24 de ore al metabolismului în organism, inclusiv ciclul somn-veghe, echilibrul hormonal sau tensiunea arterială. Fiind influențat pe durata unei zile de perioadele de lumină și întuneric, ritmul circadian este afectat și de orarul și cantitatea meselor.
Având în vedere cele de mai sus, au fost remarcate beneficiile adoptării postului intermitent, care reduce destul de mult fereastra de peste zi în care se poate mânca și se maximizează fereastra de post aferentă nopții. Practic, pe durata unui post neîntrerupt, între 12 și 36 de ore, se epuizează rezervele de glicol din ficat, se modifică procesele metabolice generale și se observă efecte benefice asupra stării generale de sănătate.
Beneficiile postului intermitent
Atât medicii, dar și persoanele care practică postul intermitent, au confirmat faptul că printre beneficiile majore oferite de acesta se numără:
reducerea colesterolului
controlul glicemiei
scăderea în greutate și modificări ale compoziției corporale
reducerea inflamației în organism
reducerea riscului de boli de inimă
Printre cele mai importante avertismente referitoare la postul intermitent, trebuie subliată cea care ne spune că acest stil de viață nu reprezintă înfometare. În ferestrele dedicate alimentației trebuiesc consumate alimente variate, care să asigure numărul de calorii pentru metabolismul bazal. De asemenea, trebuie ca aportul de vitamine și nutrienți să fie unul adecvat. Din acest motiv, este recomandată consultarea unui medic nutriționist sau chiar a medicului de familie, care să confirme faptul că ai adoptat un model alimentar corect, ce nu îți pune în pericol sănătatea.
În cazul unei înțelegeri greșite a filozofiei postului intermitent, pot apărea efecte negative, inclusiv malnutriție, depresie, oboseală, lipsa de energie, probleme de concentrare. De asemenea, în cazul femeilor care nu au avut un aport adecvat de calorii și nutrienți, a fost semnalată chiar întreruperea menstruației.
Un nou gust al viitorului: Cum o lingură electrică transformă...
Read MorePateul de mazăre: gustare sănătoasă și versatilă pentru orice masă...
Read MoreSeva de mesteacăn: comoara naturii care revitalizează organismul și îngrijește...
Read MoreRitualuri Detox pentru sărbători: Cum să-ți ajuți organismul să-și revină...
Read MoreSănătatea femeii și impactul asupra carierei: între burnout, sindromul impostorului...
Read MoreSănătatea femeii: echilibrul hormonal, cheia bunăstării fizice și emoționale Ca...
Read More#CONCURS 8 martie: Câștigă un Set Cadou Rustic Argan! La...
Read MoreCadouri speciale de 1 și 8 Martie – Idei unice...
Read MoreEquilibrum Fest revine la București – trei zile dedicate sănătății,...
Read MoreSubstanța interzisă în Europa: Bisfenolul A și impactul său asupra...
Read MoreEști persoană fizică? Redirecționează 3,5% din impozitul pe venit aferent...
Read MoreDerby-ul Solidarității: Dinamo 1948 și FCSB joacă dumincă pentru copiii...
Read More