Tulburările de mișcare: cauze, simptome și inovații în tratament –...
Read MoreFiind niște excrescențe beningne (în cele mai multe situații), polipii nazali nu reprezintă o afecțiune gravă, ce pot pune în pericol viața. Cu toate acestea, dezvoltarea lor poate afecta respirația și poate duce la diverse simptome neplăcute, cum sunt durerile de cap, sforăitul sau inflamația urechii medii.
Polipii se formează din mucoasa nazală, existând două tipuri distincte:
Cei mici sunt cei mai afectați de apariția polipilor, iar diagnosticul oficial este ”Adenoide mărite”. Aceste excrescențe pot cauza infecții destul de grave, febră, respirație dificilă,bronșită, inflamația sinusurilor paranazale, otită medie și chiar pierderea auzului, temporar sau definitiv.
Apariția polipilor nazali poate favoriza respirația pe gură, ceea ce duce la o dezvoltare incorectă a maxilarului și la apariția fenomenului de dinți înghesuiți.
Singura modalitate de a confirma prezența unor polipi nazali, este un consult ORL, la medicul specialist. Acesta poate realiza investigații adecvate și poate recomanda tratament sau chiar o intervenție chirurgicală. Printre investigațiile de rutină se numără rinoscopia și examinare endoscopică a nasului. Dacă există polipi mici, situați adânc in interiorul nasului sau a sinusurilor paranazale, se poate recomanda o tomografie computerizată.
Deși nu există o cauză bine definită care să cauzeze apariția polipilor, este acceptat faptul că ei sunt favorizați de factorii genetici, precum și de existența altor afecțiuni, printre care infecții fungice ale sinusurilor paranazale, astmul bronșic, alergii, diverse intoleranțe.
În funcție de dimensiunea polipilor, principalele simptome cu care se confruntă pacienții sunt:
Primul tratament recomandat în cazul polipilor constă în medicamente și spray-uri nazale, care să reducă inflamația. De cele mai multe ori dau rezultat tratamentele cu cortizon, antialgice și antiinflamatoare. Dacă s-a instalat o infecție la nivelul sinusurilor paranazale sau în aparatul respirator superior, se recomandă administrarea de antibiotic.
În cazul în care tratamentul medicamentos nu dă roade, iar afecțiunea își face în continuare simțită prezența, se recomandă intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea polipilor. Operația de scoatere a polipilor este foarte frecventă la copii peste 3 ani și se poate face atât endoscopic sau cu un microscop chirurgical, dar cu anestezie totală.
Intervenția endoscopică constă în introducerea unui tub mic cu o cameră în vârf, în nări și ghidarea către cavitățile sinusurilor. Cu ajutorul unor instrumente minuscule, se îndepărtează polipii nazali și depozitele de mucus ori alte fluide localizate în sinusuri.
În cazurile complicate, după excizia polipilor nazali, se face o prelucrare histologică, pentru excluderea unui diagnostic legat de o boală malignă.
Polipii nazali nu se vindecă singuri și nu dispar odată cu trecerea timpului. Rămași netratați, polipii nazali pot cauza complicații grave, care necesită tratament de lungă durată.
Riscul apariției polipilor nazali poate fi diminuat, prin respectarea unor reguli importante. În special după tratament sau intervenție chirurgicală, următoarele recomandări trebuiesc respectate, deoarece polipii nazali pot reapărea.
Acest articol este unul informativ și nu înlocuiește un consult medical. Pentru ca sănătatea familiei tale să beneficieze de consult de specialitate, adresează-te întotdeauna medicului de familie.
Tulburările de mișcare: cauze, simptome și inovații în tratament –...
Read MoreOrtodonția modernă: sănătatea și estetica zâmbetului – interviu cu Dr....
Read MoreBoala obrajilor pălmuiți: cauze, simptome și tratament Boala obrajilor pălmuiți,...
Read MoreBila leneșă: cauze, simptome și soluții naturale pentru o digestie...
Read MoreSănătatea femeii și impactul asupra carierei: între burnout, sindromul impostorului...
Read MoreSănătatea femeii: echilibrul hormonal, cheia bunăstării fizice și emoționale Ca...
Read More#CONCURS 8 martie: Câștigă un Set Cadou Rustic Argan! La...
Read MoreCadouri speciale de 1 și 8 Martie – Idei unice...
Read MoreEquilibrum Fest revine la București – trei zile dedicate sănătății,...
Read MoreSubstanța interzisă în Europa: Bisfenolul A și impactul său asupra...
Read MoreEști persoană fizică? Redirecționează 3,5% din impozitul pe venit aferent...
Read MoreDerby-ul Solidarității: Dinamo 1948 și FCSB joacă dumincă pentru copiii...
Read More