Un nou gust al viitorului: Cum o lingură electrică transformă...
Read MoreÎncepând din această lună, toți elevii care au intrat în clasa a III-a, respectiv 185.000 de copii, vor avea acces la programul educațional „Stil de viață sănătos, o alimentație diversificată și o atitudine eco-responsabilă”, program menit să transmită tinerelor generații principiile unei alimentații sănătoase și gesturi responsabile. Programul, susținut de Asociația Sărbătoarea Gustului, finanțat de Fundația Auchan cu 116.000 euro, vine în sprijinul învățătorilor oferind suport didactic pentru modulul opțional „stil de viață sănătos” inclus în programa școlară, ratificat și publicat în luna august în Monitorul Oficial al României.
Conceput pentru a transmite tinerelor generații, precum și părinților acestora, principiile unei alimentații sănătoase și a unei atitudini eco-responsabile, programul „Stil de viață sănătos, o alimentație diversificată și o atitudine eco-responsabilă”, susținut de Ministerul Educației, se va derula în 6.000 de școli primare din România în perioada octombrie 2024 – iunie 2025. La nivel instituțional, programul este susținut de Ministerul Educației, de Departamentul de Dezvoltare Durabilă din Guvernul României și de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.
Programul este format din două componente – cheie:
Educația pentru un stil de viață sănătos printr-o alimentație diversificată și o atitudine eco-responsabilă pe care Asociația Sărbătoarea Gustului o realizează prin „Broșura Pedagogică” și cartea „Arta de a mânca bine” – semnată de Chef Alain Alexanian și disponibilă în bibliotecile a 6.000 de școli, oferă sfaturi concrete despre ce presupune o bucătărie sănătoasă, atât din punct de vedere al alimentelor, cât și al modurilor de preparare. În plus, reprezintă un instrument pedagogic masiv prin care se dobândesc și cunoștințe de geografie, științe ale naturii, francofonie, matematică, cultură, istorie, turism, agricultură durabilă și meserii din industria alimentatiei și serviciilor Horeca.
„Pentru o viață sănătoasă, cheia se află în educația gustului, începând din copilărie. Astfel, luăm măsuri din timp, militând si acționând pe termen lung pentru binele fiecărui cetățean, pentru a avea o sănătate mai bună, pentru reducerea risipei alimentare și, odată cu aceasta, contribuim la reducerea amprentei de carbon. Știm că hrana destinată consumului uman și animal generează 34% din emisiile globale de gaze cu efect de seră, iar 80% din ambalajele de uz casnic provin din alimente și astfel afectează 13 dintre cele 17 obiective de dezvoltare durabilă definite de ONU. Din acest motiv e nevoie de un program național educațional care să fie benefic atât pentru binele personal, cât și pentru binele planetei”, a declarat Dobre Daniel, Co-fondator Sărbătoarea Gustului.
Evenimentul de lansare a materialelor didactice a avut loc miercuri, 16 octombrie, cu ocazia Zilei Mondiale a Alimentației, la Colegiul Național „Școala Centrală” din București. Peste 75 de elevi au fost prezenți, alături de Ioana Podosu – Director General al Direcției Generale Turism în cadrul Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Andrei Luca – Director Diplomație Culturală, Educație și Știință în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Liane Tancelov, reprezentant al Ministerului Muncii, conducerea Școlii Centrale, Chef Alain Alexanian, distins cu o stea Michelin, Chef Joseph Hadad, Daniel Dobre si Patrick Pierre Pettenuzzo. Alături de organizatori s-au aflat și reprezentanții Auchan România, partener strategic al proiectului prin Fundația Auchan.
Fundația Auchan finanțează cu 116.000 de euro programul educațional
Promovând accesul la hrană bună și educația privind alimentația sănătoasă, ca o prioritate pentru cei care au nevoie, cu tot ceea ce presupune acest lucru – plăcerea de a mânca bun și sănătos, păstrarea identității și a tradițiilor culinare, interacțiunea socială și importanța nutriției, Fundația Auchan este partener strategic al programului educațional desfășurat de Asociația Sărbătoarea Gustului încă din 2023.
„Asociația Sărbătoarea Gustului dezvoltă un proiect valoros, axat pe educația pentru alimentație sănătoasă, pe consumul produselor locale și pe combaterea risipei alimentare, perfect aliniat cu obiectivele noastre de sustenabilitate. Suntem onorați să sprijinim această inițiativă și să contribuim în continuare la formarea unei noi generații mai conștiente și mai responsabile”, a declarat Corina Dospinoiu – Imre, Director Sustenabilitate, Auchan România.
Turneul Lecțiile Gustului ajunge în 23 de orașe
Programul educațional va fi completat de o serie de evenimente practice intitulate „Lecțiile Gustului”. Acestea vor avea loc în perioada noiembrie 2024 – mai 2025 în școli din 23 de orașe, precum București, Sibiu, Ploiești, Pitești, Craiova, Deva, Timișoara, Arad, Oradea, Satu Mare, Baia Mare, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Brașov, Suceava, Bacău, Iași, Galați, Constanța, Drobeta Turnu Severin, Florești, Zalău.
Programul educațional se va încheia pe 18 iunie 2025 în cadrul unei conferințe ce va avea ca temă principală gastronomia durabilă și va aborda subiecte privind coeziunea socială pentru acte educaționale naționale, alimentația durabilă, locală și de sezon, păstrarea identității culinare. Evenimentul va lua forma unei dezbateri și va implica atât autorități, presă, parteneri și sponsori ai festivalului, cât și alți actori din industria alimentației și Horeca, atât din țară, cât și din străinătate. Chefi de prestigiu local și internațional premiați cu stele Michelin vor lua parte la eveniment.
Programul desfășurat de Asociația Sărbătoarea Gustului este susținut și de partenerii: Auchan Retail România, Michelin, Cris-Tim, Edenia, Ecocert România, Paste Hutton, Up România, Continental Hotels, Europcar.
Despre Sărbătoarea Gustului
Motto: Bun pentru Gust, Bun pentru Sănătate, Bun pentru Planetă!
Asociația Sărbătoarea Gustului se preocupă de educarea gustului consumatorilor în rândul copiilor şi al părinților, liceenilor și tinerelor generații de bucătari prin informarea și transparența pedagogică asupra produselor, originilor acestora și modului de producție și trasabilitate. În egală măsură, Asociația își propune transmiterea cunoștințelor și încurajarea unui comportament alimentar diversificat, echilibrat, sănătos și durabil pentru o viață mai bună, mai sănătoasă, mai fericită.
Un nou gust al viitorului: Cum o lingură electrică transformă...
Read MorePateul de mazăre: gustare sănătoasă și versatilă pentru orice masă...
Read MoreSeva de mesteacăn: comoara naturii care revitalizează organismul și îngrijește...
Read MoreRitualuri Detox pentru sărbători: Cum să-ți ajuți organismul să-și revină...
Read MoreInterviu cu Dr. Anca Hâncu, Medic generalist, Doctor în științe...
Read More10 alimente care accelerează pierderea grăsimii și transformă stilul de...
Read MoreDe ce bananele coapte sunt benefice pentru sănătate: adevăruri despre...
Read MoreCum influențează carbohidrații sănătatea noastră: adevăruri, mituri și alegeri inteligente...
Read MoreSănătatea femeii și impactul asupra carierei: între burnout, sindromul impostorului...
Read MoreSănătatea femeii: echilibrul hormonal, cheia bunăstării fizice și emoționale Ca...
Read More#CONCURS 8 martie: Câștigă un Set Cadou Rustic Argan! La...
Read MoreCadouri speciale de 1 și 8 Martie – Idei unice...
Read MoreEquilibrum Fest revine la București – trei zile dedicate sănătății,...
Read MoreSubstanța interzisă în Europa: Bisfenolul A și impactul său asupra...
Read MoreEști persoană fizică? Redirecționează 3,5% din impozitul pe venit aferent...
Read MoreDerby-ul Solidarității: Dinamo 1948 și FCSB joacă dumincă pentru copiii...
Read MoreCurs online – Nutriție și psihonutriție pentru sănătatea ta Ai...
Read MoreTulburările de mișcare: cauze, simptome și inovații în tratament –...
Read MoreSemnal de alarmă al specialiștilor: țigările electronice nu sunt o...
Read MoreMounjaro: medicamentul revoluționar pentru diabet și pierdere în greutate Mounjaro,...
Read MoreOrtodonția modernă: sănătatea și estetica zâmbetului – interviu cu Dr....
Read MoreNominalizările la premiile Cesar 2025: „Contele de Monte-Cristo”, „L’Amour ouf”...
Read MoreTensiunea arterială normală în funcție de vârstă și sex: Ce...
Read MoreBoala obrajilor pălmuiți: cauze, simptome și tratament Boala obrajilor pălmuiți,...
Read More