Header site

Operația bariatrică pentru scăderea în greutate: 3 beneficii suplimentare pentru sănătatea pacienților

În societatea noastră din ce în ce mai conștientă de necesitatea unui stil de viață sănătos, lupta împotriva obezității devine tot mai importantă. Pentru unele persoane, pierderea în greutate poate fi o provocare extrem de dificilă, iar metodele tradiționale, cum ar fi dieta și exercițiile fizice, se poate să nu fie suficiente. În aceste cazuri, operația bariatrică devine o opțiune viabilă. Află în continuare despre beneficiile și riscurile acestei proceduri, pentru cine este recomandată și ce stil de viață ar trebui adoptat după operație.

Ce este operația bariatrică?

Operația bariatrică, cunoscută și sub numele de operație de micșorare stomac, este un set de proceduri chirurgicale care vizează scăderea în greutate și îmbunătățirea sănătății persoanelor obeze sau supraponderale. Aceste intervenții se realizează de obicei pe stomac sau intestin, cu scopul de a restricționa cantitatea de alimente pe care o puteți consuma sau de a reduce absorbția caloriilor și a nutrienților.

Beneficiile operației bariatrice

 1. Pierdere semnificativă în greutate: Una dintre cele mai evidente beneficii ale operației bariatrice este pierderea în greutate rapidă și semnificativă. Aceasta poate fi crucială pentru persoanele cu obezitate severă sau care suferă de complicații de sănătate legate de greutate.
 2. Controlul diabetului zaharat de tip 2: Multe persoane cu obezitate dezvoltă diabet zaharat de tip 2. Operația bariatrică poate ajuta la ameliorarea acestei afecțiuni, ceea ce poate reduce necesitatea de medicamente și poate îmbunătăți calitatea vieții.
 3. Scăderea riscului de boli de inimă: Obezitatea este un factor de risc major pentru boli de inimă. Prin scăderea în greutate și îmbunătățirea factorilor de risc, cum ar fi tensiunea arterială și nivelul de colesterol, operația bariatrică poate contribui la protejarea sănătății inimii.
 4. Ameliorarea apneei de somn: Apneea de somn este o problemă frecventă la persoanele supraponderale sau obeze. Operația bariatrică poate reduce sau elimina această afecțiune, facilitând un somn odihnitor.

Riscurile operației bariatrice

 • Complicații chirurgicale: Orice intervenție chirurgicală implică riscul de complicații, cum ar fi infecții, sângerări sau leziuni ale organelor. Cu toate acestea, aceste riscuri sunt reduse în cazul procedurilor bariatrice efectuate de către chirurgi experimentați.
 • Probleme nutriționale: Operația bariatrică poate duce la dificultăți în absorbția anumitor nutrienți, cum ar fi vitaminele și mineralele. Este important să luați suplimente și să urmați recomandările medicului pentru a evita deficiențele nutriționale.
 • Modificări ale stilului de viață: După operație, va trebui să faceți schimbări semnificative în stilul de viață și alimentație. Aceasta poate fi dificilă pentru unele persoane și poate necesita sprijin suplimentar.

Pentru cine este recomandată operația bariatrică?

Operația bariatrică este cel mai adesea recomandată persoanelor care îndeplinesc următoarele criterii:

 • IMC mare: Indicele de masă corporală (IMC) de peste 40 sau de peste 35 în combinație cu comorbidități precum diabetul sau apneea de somn.
 • Eforturi eșuate de pierdere în greutate: Persoanele care au încercat și nu au avut succes cu metodele non-chirurgicale de pierdere în greutate.
 • Sănătatea afectată: Obezitatea a dus la probleme de sănătate grave, cum ar fi boli de inimă, diabet, hipertensiune sau probleme ortopedice.
 • Motivație și angajament: Pacienții trebuie să fie motivați și angajați să urmeze ghidurile postoperatorii și să facă schimbările necesare în stilul de viață.

Operația bariatrică este doar un instrument pentru a ajuta la pierderea în greutate; restul depinde de dvs. și de modul în care vă gestionați stilul de viață.Este esențial să respectați planul alimentar postoperator indicat de medicul dumneavoastră. Acesta poate include porții mai mici și alimente cu conținut redus de calorii și grăsimi. De asemenea, trebuie să includeți activitatea fizică în rutina zilnică. Mersul pe jos, înotul și alte forme de exerciții pot ajuta la menținerea pierderii în greutate și la îmbunătățirea sănătății cardiovasculare. Faceți vizite regulate la medic pentru a monitoriza sănătatea dumneavoastră, inclusiv nivelurile de nutrienți. Este posibil să fie nevoie să luați suplimente. 

Pierderea în greutate poate fi un proces lent și poate exista platouri în care nu observați schimbări semnificative. Fiți răbdători și perseverenți, deoarece operația bariatrică poate fi o soluție eficientă pentru persoanele cu obezitate severă sau complicații de sănătate legate de greutate. Cu toate acestea, este important să luați în considerare atât beneficiile, cât și riscurile acestei proceduri și să urmați îndrumările medicului pentru a obține cele mai bune rezultate. Adoptarea unui stil de viață sănătos după operație este cheia pentru a vă menține sănătatea și pierderea în greutate pe termen lung.

Din aceeași categorie:​

Cele mai recente articole: