Header site

Muncești de acasă? Ai grijă la capcanele acestui aranjament, ce pare de multe ori foarte convenabil

Munca de acasă se referă la activitatea profesională desfășurată din confortul propriei tale locuințe, în locul unui sediu tradițional. Aceasta presupune utilizarea tehnologiei pentru a comunica și colabora cu colegii și clienții, accesând resurse și instrumente necesare prin intermediul internetului. Munca de acasă poate fi part-time sau full-time și este adoptată de diverse industrii, de la IT și marketing până la servicii administrative și consultanță. 

Această modalitate de lucru poate fi foarte atractivă pentru multe persoane, deoarece oferă flexibilitate în gestionarea timpului și poate duce la creșterea productivității și satisfacției profesionale. Cu toate acestea, munca de acasă vine și cu provocări precum menținerea disciplinei sau afecțiuni legate de durerile spatelui.

Pentru amenajarea unui birou în propria locuință, este nevoie, în primul rând să ai destul spațiu disponibil. Apoi, este nevoie de o investiție destul de mare în mobilier, cum ar fi biroul sau scaunul. Deoarece nu foarte multe persoane dispun de bugetul necesar pentru achiziționarea unui scaun ergonomic, în cel mai scurt timp pot apărea tensiunile musculare, datorate pozițiilor de lucru incorecte. Pe termen mediu și lung, asta înseamnă că postura va fi afectată negativ, iar sănătatea coloanei vertebrale va avea de suferit. 

La toate acestea, putem adăuga și faptul că, atunci când lucrezi la sediul firmei, pauzele regulate sunt încurajate. Acasă, pe de altă parte, poți fi tentat să muncești ore întregi fără să te ridici, poate și din dorința de a termina mai repede proiectele pe care le ai de făcut. Nu uita însă, că lipsa mișcării poate agrava problemele musculare și de spate.  

Poziția corectă la calculator

Menținerea unei poziții corecte la calculator este esențială pentru a preveni durerile musculare, tensiunile și alte probleme de sănătate. Iată câteva sfaturi pentru a asigura o postură ergonomică adecvată:

1. Alinierea corpului

 • Spatele: Stai drept, cu spatele bine sprijinit de spătarul scaunului. Asigură-te că există suport lombar pentru a susține curba naturală a coloanei vertebrale.
 • Umerii: Relaxează umerii și păstrează-i paraleli cu solul. Evită să-i ridici sau să-i înclini înainte.

2. Reglarea scaunului

 • Înălțimea scaunului: Ajustează înălțimea scaunului astfel încât picioarele să fie plate pe podea sau pe un suport pentru picioare, iar genunchii să formeze un unghi de 90 de grade.
 • Adâncimea scaunului: Stai suficient de aproape de birou, astfel încât coapsele să fie sprijinite de scaun fără presiune suplimentară la nivelul genunchilor.

3. Poziția monitorului

 • Înălțimea monitorului: Partea superioară a ecranului ar trebui să fie la nivelul ochilor sau puțin mai jos. Ecranul trebuie să fie la o distanță de aproximativ un braț de tine (aproximativ 50-70 cm).
 • Unghiul monitorului: Ecranul ar trebui să fie ușor înclinat înapoi (la un unghi de aproximativ 10-20 de grade) pentru a reduce reflexiile și a obține un unghi de vizualizare confortabil.

4. Poziția tastaturii și mouse-ului

 • Tastatura: Ar trebui să fie poziționată astfel încât antebrațele să fie paralele cu solul sau ușor înclinate în jos. Încheieturile mâinilor trebuie să fie drepte și relaxate.
 • Mouse-ul: Păstrează mouse-ul aproape de tastatură pentru a evita întinderea brațului. Utilizează un suport pentru încheietura mâinii dacă este necesar pentru a menține poziția neutră.

5. Picioarele

 • Suport pentru picioare: Dacă scaunul este prea înalt pentru a-ți permite să ții picioarele pe podea, folosește un suport pentru picioare pentru a asigura un sprijin adecvat.

6. Pauze și mișcare

 • Pauze regulate: Ia pauze de câteva minute la fiecare 30-60 de minute pentru a te ridica, întinde și a te mișca. Aceasta ajută la prevenirea rigidității și a tensiunilor musculare.
 • Exerciții de întindere: Realizează exerciții simple de întindere pentru gât, umeri, brațe și spate în mod regulat pe parcursul zilei.

Adoptarea acestor recomandări va contribui la menținerea unei posturi corecte și la reducerea riscului de apariție a durerilor musculare și a altor probleme de sănătate asociate cu munca la calculator.

 

Din aceeași categorie:​

Cele mai recente articole: