Header site

Medicina este UNA

Așa-i că în freamătul fiecărei zile și voi sunteți confuzi când auziți de medicină convențională, medicină alopată, medicină naturistă, medicină tradițională, medicină funcțională, medicină homeopată sau medicină integrativă și câte și mai câte tipuri de medicină? De unde știm care este definiția evaluată și aprobată științific sau oficial și, mai ales, cum știm care este definiția corectă dacă nu suntem profesioniști din domeniul sănătății ? Adică, medici sau farmaciști ?

Într-o duminică după-amiază, soarele arunca raze jucăușe peste parcul meu preferat din inima Bucureștiului, creând un decor desprins parcă dintr-un tablou de curând primăvară. Eu, cea mai infidelă pasionată a plimbărilor în natură, mă găseam în mijlocul acestui paradis urban, încercând să mă conectez la liniștea și frumusețea din jur. Pe o bancă, două voci tinere și energice îmi atrag atenția. Curiozitatea m-a făcut să mă apropii mai mult și să descopăr doi tineri într-o dezbatere aprinsă. Tema? Medicina naturistă versus medicina homeopatică. Nu pot să spun că am fost prea discretă în a mă strecura printre copaci pentru a le asculta mai bine conversația, dar subiectul m-a intrigat instantaneu.

Și, ca să îl citez pe unul dintre ei : “Băi, ăla naturist pe care l-am luat eu 2-3 zile nu a făcut nimic, dar apoi mă înțepa. Adică, îl simțeam. Deci sigur avea ceva în el, acolo. Pe când astea, celelalte, nu știu, sunt făcute altfel. Nu știu ce să zic…”

Recunosc că am rămas acolo, captivată de discuția lor pasionată. Era fascinant să le ascult argumentele și să văd cum fiecare își susținea punctul de vedere într-un amfiteatru al ideilor și conceptelor privind sănătatea. Mult mi-ar plăcea ca articolul acesta să ajungă și la ei !

Realitatea științifică pe care o căutam cu toții este că există doar un tip de Medicină!

Restul sunt terapeutici, parte din ansamblul de posibilități de îngrijire la îndemâna profesionistului în sănătate. 

Homeopatia este o Metoda Terapeutică

Terapia homeopatică este o metodă medicală care utilizează medicamente homeopatice și este aplicată și practicată de către medici. Chiar dacă Wikipedia spune că homeopatia este o “formă a medicinei alternative”, terapeutica medicamentoasă homeopatică este reglementată la nivel european prin Directiva 2001/83/CE a Parlamentului European, la fel și pe plan național. Homeopatia este practicată legal în 40 din 42 State Europene. Originalitatea medicamentului homeopatic constă în faptul că sursa de materie primă este strict naturală și provine din mediul vegetal, animal, mineral și doar în cazuri atent selecționate și specifice, chimic.

Firește că dozele infinitezimale au atras multă critică față de homeopatie, însă progresele în domeniul fizicii și dovezile tot mai numeroase privind eficiența medicamentelor homeopatice subminează treptat conflictele perimate care s-au insinuat în istoricul acestei discipline. Și, pentru ca depășește înțelegerea mea, nu o sa abordez și dovezile științifice solide din toxicologia modernă.

Cunoașterea modului în care funcționează un medicament nu a fost niciodată o condiție prealabilă pentru utilizarea acestuia. Aspirina (acid acetilsalicilic) este unul dintre cele mai utilizate medicamente din lume, însă a fost folosit timp de peste 70 de ani înainte ca mecanismul său de acțiune să fie descoperit în 1971. Variante ale acidului acetilsalicilic au fost folosite pentru tratarea durerii și a febrei încă din antichitate, începând cu preparate realizate din formele sale naturale – frunzele și scoarța de salcie sau de plop. Aspirina este încă cercetată în mod activ și astăzi, deoarece are numeroase efecte biologice care nu sunt încă pe deplin cunoscute.

În mod similar, homeopatia are o lungă istorie de utilizare tradițională. Acest lucru a făcut ca înțelegerea noastră clinică a ceea ce pot face medicamentele homeopatice să fie înaintea înțelegerii noastre teoretice a modului în care aceste medicamente au un efect biologic.

Descoperirea mecanismului de acțiune al medicamentelor homeopatice va fi fascinantă și multe echipe din întreaga lume efectuează cercetări fundamentale și de bază pentru a investiga această întrebare relevantă.

Nu știu dacă am reușit să aduc puțină lumină în dezbaterea celor 2 tineri însă las aici câteva atribute și concluzii pe care sigur nu le vor găsi în Wiki:

Evaluare, reglementare, autorizare, control

      Homeopatia este o metodă terapeutică valoroasă, de primă intenție, cu efecte clare, dovedite prin varii studii științifice, care poate fi aplicată de către orice medic în beneficiul pacienților săi.

          Medicul cu competență în homeopatie este un medic specialist care după finalizarea studiilor din facultate și a studiilor pentru specializare, urmează cursuri suplimentare pentru obținerea competenței și însușirea practicii homeopatice. De ex: medic de medicină de familie sau medic pediatru cu competență în homeopatie.

         WHO global report on traditional and complementary medicine 2019. Geneva – Vă recomand măcar introducerea de la pagina 5.

Pentru că … “De ce să creezi poli antagonici într-un singur tot?“ 

Din aceeași categorie:​

Cele mai recente articole: