Header site

Maria, Ianis și Ștefan: Trei tineri voluntari care ”au acționat ca la carte” și au salvat viața unui bărbat ce făcuse infarct miocardic pe stradă

În mijlocul zilei obișnuite, într-un cartier liniștit din Vaslui, trei tineri voluntari au devenit eroi fără să știe. Maria Ignat, Ianis Bologa și Gherghe Ștefan, elevi în clasa a X-a și a XI-a, s-au transformat în salvatori atunci când destinul a aruncat în calea lor o provocare neașteptată. În ciuda vârstei lor fragede, acești tineri au demonstrat curaj și determinare, „acționând ca la carte” și salvând viața unui bărbat surprins de infarct pe stradă.

Eroismul lor a început cu o zi obișnuită, undeva în anul 2023. Împreună, Maria, Ianis și Ștefan au făcut parte din echipa de voluntari a Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) din Vaslui. Învățaseră teoria și practica primului ajutor în cadrul cursurilor SMURD, pregătindu-se pentru momente critice care să pună la încercare cunoștințele acumulate.

Și momentul a sosit mai devreme decât se așteptau. Într-o zi senină, în apropierea unui operator economic, un bărbat a căzut pe asfalt, picioarele sale refuzând să mai susțină greutatea corpului. A fost un moment înfricoșător, dar pentru Maria, Ianis și Ștefan, a fost și o oportunitate de a pune în practică tot ce învățaseră.

Acești tineri eroi au traversat strada fără ezitare și s-au apropiat rapid de bărbatul căzut. Fără să piardă vremea, au evaluat situația și au sunat imediat numărul unic de urgență 112. Cu calm și claritate, au comunicat dispecerului că bărbatul a intrat în stop cardio-respirator, o situație de urgență care necesită intervenție rapidă.

În timp record, un echipaj și o ambulanță SMURD au ajuns la fața locului. Inspirându-se din cunoștințele dobândite în timpul cursurilor SMURD, Maria, Ianis și Ștefan au început manevrele de resuscitare. Gesturile lor hotărâte și bine coordonate au creat o punte vitală până la sosirea echipajului de terapie intensivă mobilă.

Reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au subliniat faptul că acești tineri voluntari au acționat cu determinare și energie, mărind semnificativ șansele de supraviețuire ale bărbatului. Emoțiile și teama au fost cu siguranță prezente, însă ele au fost înlocuite cu satisfacție și mândrie atunci când doctorul coordonator de pe ambulanța SMURD a confirmat că aceștia au acționat ca la carte.

„Extrem de temători, dar hotărâți și energici” – aceasta a fost experiența lor. Prima intervenție a fost, fără îndoială, o probă a capacităților lor, iar rezultatul a fost unul de succes. Maria, Ianis și Ștefan au devenit eroi anonimi, cei care au făcut diferența în viața unui om aflat în pericol.

Ceea ce face această poveste și mai remarcabilă este faptul că acești eroi anonimi sunt doar elevi în clasa a X-a și a XI-a. Au dovedit că vârsta nu este un obstacol atunci când vine vorba de a face alegeri rapide și responsabile în situații critice.

Ei sunt Maria, Ianis și Ștefan – nume simple pentru adolescenți obișnuiți în afara momentelor de criză. Însă, într-un moment de nevoie, au fost eroi cu inimi curajoase. Prima lor intervenție a fost o lecție vie despre importanța pregătirii în primul ajutor și despre puterea pe care tinerii o pot aduce în lumea salvării de vieți.

Această poveste umană, o pagină din viața unor adolescenți din Vaslui, ar trebui să servească ca inspirație pentru toți cei care subestimează capacitatea tinerilor de a acționa în situații critice. Maria, Ianis și Ștefan au demonstrat că, indiferent cât de tineri suntem, avem potențialul de a fi eroi în viața cuiva.

 

Din aceeași categorie:​

Cele mai recente articole: