Header site

Lumina albastră de la ecrane și modul în care poate afecta calitatea somnului

În era tehnologiei avansate, suntem expuși tot mai mult la lumina albastră provenită de la dispozitivele electronice, cum ar fi telefoanele mobile, tabletele și calculatoarele. Această expunere prelungită la lumina albastră poate afecta calitatea somnului și odihna noastră în mod semnificativ. 

Ce este lumina albastră?

Lumina albastră face parte din spectrul de culori vizibile, iar undele sale au lungimi de undă mai scurte, ceea ce le face mai energice. Aceasta se regăsește în mod natural în lumina solară și are beneficii importante pentru reglarea ritmului circadian, care este responsabil pentru controlul ciclului nostru de somn și trezire.

Totuși, o sursă semnificativă de expunere la lumina albastră este reprezentată de dispozitivele electronice moderne. Ecranele acestor dispozitive emit o cantitate semnificativă de lumina albastră, iar utilizarea acestora, în special înainte de culcare, poate perturba ritmul circadian și poate afecta negativ somnul.

Cum afectează lumina albastră calitatea somnului?

1. Suprimarea melatoninei

Lumina albastră inhibă secreția de melatonină, un hormon produs de glanda pineală în creier, care reglează ciclul de somn și trezire. Atunci când suntem expuși la lumina albastră înainte de culcare, nivelurile de melatonină scad, ceea ce face adormirea mai dificilă.

2. Întârzierea ritmului circadian

Expunerea la lumina albastră în timpul serii poate întârzia ritmul circadian, determinând creierul să creadă că este mai devreme decât este în realitate. Acest lucru poate duce la dificultăți în a adormi la ora potrivită.

3. Reducerea Calității Somnului

Studiile arată că expunerea prelungită la lumina albastră poate reduce durata totală a somnului și poate afecta calitatea acestuia. Somnul poate deveni mai puțin profund și mai fragmentat.

4. Probleme cu Sincronizarea Ritmului Circadian

Pentru o bună calitate a somnului, este esențial ca ritmul circadian intern să fie sincronizat cu ciclul natural de lumină și întuneric. Lumina albastră poate perturba acest sincronism, contribuind la tulburări de somn și la o odihnă nesatisfăcătoare.

Cum putem reduce impactul luminii albastre asupra somnului?

1. Filme de protecție pentru ecrane 

Utilizarea filtrelor albastre pe ecranele dispozitivelor electronice poate reduce emisia de lumina albastră și poate contribui la protejarea ochilor și a ritmului circadian.

2. Modul nocturn (Night Shift)

Multe dispozitive moderne au opțiuni precum modul nocturn sau night shift, care ajustează temperatura de culoare a ecranului în funcție de ora zilei. Aceasta reduce emisia de lumina albastră în timpul serii.

3. Renunțarea la dispozitive înainte de culcare

Este recomandabil să renunțăm la utilizarea dispozitivelor electronice cu cel puțin o oră înainte de culcare. Acest lucru oferă creierului nostru șansa de a se pregăti pentru somn fără interferențele luminoase.

4. Utilizarea becurilor cu temperatură de culoare redusă

Înlocuirea becurilor obișnuite cu cele cu temperatură de culoare mai redusă în zona de dormit poate contribui la reducerea expunerii la lumina albastră înainte de culcare.

5. Petrecerea timpului în lumina naturală:

Petrecerea mai multor ore în lumina naturală din timpul zilei poate ajuta la stabilizarea ritmului circadian și la creșterea calității somnului în timpul nopții.

6. Crearea unei rutine de culcare:

Stabilirea unei rutine de culcare regulate poate antrena creierul să se pregătească pentru somn la aceeași oră în fiecare noapte.

Lumina albastră, în special cea emisă de dispozitivele electronice, poate avea un impact semnificativ asupra calității somnului și a odihnei noastre. Într-o lume în care tehnologia face parte integrantă din viața de zi cu zi, este important să fim conștienți de efectele luminii albastre și să luăm măsuri pentru a minimiza impactul acesteia asupra somnului. Adoptarea unor obiceiuri sănătoase legate de utilizarea dispozitivelor electronice și crearea unui mediu de somn propice pot contribui semnificativ la îmbunătățirea calității odihnei noastre și, implicit, a sănătății generale.

Din aceeași categorie:​

Cele mai recente articole: