Tulburările de mișcare: cauze, simptome și inovații în tratament –...
Read MoreEste o adevărată lecție de viață, de medicină, de trai bun și blând întâlnirea mea de astăzi cu doamna doctor Anca Mihalcea, medic specialist în geriatrie, gerontologie, competență în homeopatie și acupunctură.
Vă invităm la un interviu lung ca o poveste și, pentru care, vă rugăm să vă rezervați timp pentru că promitem că MERITĂ!
Doamna doctor Mihalcea, vă mulțumim pentru amabilitatea de a ne acorda acest interviu și pentru că împărtășiți cu noi cunoștințele dumneavoastră valoroase despre cum putem trăi o viață mai lungă și mai sănătoasă. Îmbătrânirea sănătoasă, îngrijirea antiaging și longevitatea au devenit preocupări din ce în ce mai temeinice și în care încercăm să investim și mai multe resurse așa că suntem curioși cu toții să aflăm mai multe despre cum putem preveni efectele negative ale îmbătrânirii și cum să ne menținem energia și vitalitatea pe măsură ce trec anii. Cum definiți longevitatea și ce factori considerați că influențează cel mai mult durata unei vieți sănătoase?
Doctor Anca Mihalcea: Din punctul meu de vedere, cred că mai important decât longevitatea este calitatea vieții. Lifespan și healthspan. Contează într-adevăr cât trăim, dar e foarte important și cum trăim. Calitatea vieții se vede și la vârste considerate tinere, dar se vede mai ales după 50-60 de ani, când autonomia este foarte importantă. Deci nu e suficient doar să trăim mult, este foarte important să trăim bine, să fim independenți, să fim autonomi și să fim funcționali.
Pentru că altfel devenim prizonieri într-un corp care nu ne ajută sau putem să trăim într-un corp funcțional, dar cu mintea, de exemplu, care nu mai funcționează cum trebuie în cazul demențelor. Este foarte important ca starea aceasta de bine, să fie pe toate planurile, să fie un echilibru fizic, emoțional, cognitiv, psihic, astfel încât să putem să spunem că avem o viață lungă și bună.
Contează foarte mult vârstele la care ne raportăm. Noi, de foarte multe ori, ne identificăm cu corpul nostru, cu vârsta cronologică, dar avem o vârstă biologică, avem o vârstă hormonală, o vârstă metabolică, o vârstă emoțională, o vârstă cognitivă. Deci toate vârstele acestea este important să se coreleze și să fie cât mai jos, să fie întotdeauna sub vârsta cronologică, practic să avem o rată de îmbătrânire sub 1.
Care sunt cele mai importante obiceiuri de viață care contribuie la menținerea sănătății pe măsură ce îmbătrânim?
Doctor Anca Mihalcea: Factorii care influențează menținerea sănătății sunt foarte importanți. O parte țin de noi, de stilul de viață. Știu că sună banal și tocit, dar asta este realitate și asta ne arată, de exemplu, testele epigenetice. Se corelează cu stilul de viață. Iar aici sunt întregi capitole care înseamnă ce înseamnă stilul de viață. Iar dincolo de stilul de viață, cum ne adaptăm noi cognitiv și emoțional, este foarte important.
Dacă ar fi să separăm, într-un fel, niște piloni ai sănătății, putem să vorbim despre alimentație și aici, la fel, se deschid iar noi sub capitole. De asemenea, este foarte important cum dormim, cât dormim. Somnul, foarte important, modul în care ne odihnim, cum ne odihnim.
Este foarte important cum compensăm metabolismul, să nu avem rezistență la insulină. Să prevenim inflamația cronică și inflamația are rolul ei, dar până la un punct. Să avem un echilibru hormonal, mai ales după 40 de ani, pentru că receptori pentru estrogen, progesteron și testosteron sunt inclusiv la nivel cerebral.
Apoi, mișcarea, care ne menține în formă. Și, dincolo de aceasta, factorul stres, factorul de adaptare la situațiile care pot produce stres. Stresul este ceva individual.
Există și factori genetici, dar sunt mai puțin importanți față de ceilalți, stilul de viață. Sunt organisme care nu detoxifică, de exemplu, pentru că genetic nu au anumite gene, nu detoxifică. Pentru că microbiomul nu este echilibrat și nu detoxifică nici la nivel intestinal.
Alcoolul, în general tot ceea ce este în exces, poate să devină otrăvitor. În cantități mici, puțin vin roșu are rol antioxidant și ne ajută, dar în cantități mari este calorigen și are efect protumoral, destructiv-hepatic. Alcoolismul cronic duce la cardiomiopatie, demență, are un efect de îmbătrânire.
Fumatul la fel, pe termen lung are efecte distructive. Sunt metalele grele care vin prin diverse tipuri de țigări sau țigarete, diverse tipuri de inhalare. Iar toate aceste produse au efect toxic asupra corpului.
Mâncatul compulsiv, alimentația care duce la mâncatul de alimente foarte procesate. Tot ce este foarte procesat este toxic. În momentul de față e foarte greu, din punctul meu de vedere, să mai mănânci curat, corect. Pornind de la aerul care este poluat, semințele care sunt multe modificate genetic, factorii cu care sunt tratate aceste semințe. E destul de greu să mai mâncăm bio. Dar atât cât se poate să mai culegem din natură alimente care țin de longevitate.
De exemplu, produsele fermentate care vin și susțin microbiomul. Tot ceea ce este fermentat, fiecare cultură, tradiție culinară are ceva fermentat. Noi avem murăturile. Deasemenea, polenul nu este fermentat, dar este un aliment foarte sănătos, care susține microbiomul. Măslinele, iaurturile, chefirurile, băuturi fermentate, toate acestea vin și susțin microbiomul. Produsele apicole sunt anti-aging sau pro-longevitate. E mai frumos, sună mult mai bine pro-longevitate. Produsele apicole care ne susțin și hormonal și enzimatic, structural.
Fructele de pădure, tot ce înseamnă fructe de pădure sălbatice, toate bobițele în general. Inclusiv rodia care nu este un fruct de pădure, dar care este renumită din antichitate ca un aliment pro-longevitate. Deci tot ce este închis la culoare, bobițele, de la cunoscutele afine, coacăze, mure, zmeură, până la păducel, scorușe, aronia, cătina. Deci sunt lucruri mai puțin cunoscute, toate acestea au un efect antioxidant foarte puternic și protector.
Alimentele variate, legume, fructe, care nu sunt foarte dulci și care sunt consumate, în ideal, în stare crudă. Pentru că atunci acționează enzimatic.
Felul în care mâncăm contează foarte mult! Sunt regulile generale, printre care menționez pauzele clare între mese. Ar trebui evitat ronțăitul, care duce la variații de insulină. Și, în timp, la rezistență la insulină! Felul în care mâncăm la o masă este și el important. Nu începem niciodată cu glucidele sau cu alimente foarte dulci, care se absorb rapid și care cresc rapid insulina, glicemia și descărcările de insulină. Întotdeauna începem cu proteine, cu frunze, salate. Și abia pe urmă, încet, încet, putem să venim să mâncăm și ceva cu cartofi, paste, pâine. Dacă este cazul, năut, linte, care sunt sănătoase, dar e foarte importantă ordinea aceasta în care îmbrăcăm glucidele Tocmai pentru a preveni absorbția rapidă a lor.
Homeopatia, una dintre pasiunile Dvs. Din câte știm, este o soluție care poate ajuta pe oricine să își întărească imunitatea într-un mod personalizat. Datorită abordării sale holistice, homeopatia ia în considerare individul în ansamblul său, incluzând istoricul, mediul de viață, starea psihologică și, bineînțeles, sănătatea. Astfel, considerând fiecare persoană ca un întreg unic cu nevoi specifice, ea oferă un răspuns adaptat în mod specific fiecărei persoane. Putem așadar spune că homeopatia este terapeutica stilului de viață? Aceasta pentru că știm cu toții utilitatea clinică a homeopatiei, însă mă gândesc dacă este ea și parte din protocolul prevenției.
Doctor Anca Mihalcea: Homeopatia este o metodă de tratament individualizată, în primul rând, și contează foarte mult lucrul acesta. Este o metodă de tratament care se bazează pe câteva principii: principiul dinamizării, principiul diluțiilor mici, principiul asemănării. Adică un principiu homeospatos, aceeași cale. Ceea ce în doze mari produce la un om sănătos un tablou de boală, în doze infinitezimale și dinamizate, deci extrem de mici, poate să repare acel tablou de boală.
Dacă am mâncat 5 kg dintr-o plantă, acea plantă ne produce un anumit gen de simptome. Dar aceeași plantă, în diluții mici, poate să repare acele simptome. Dacă suntem intoxicați cu arsenic, de exemplu, medicamentul homeopatic Arsenicum Album, în diluții extrem de mici, vine și acționează și repară, vindecă acel tablou de boală. Se bazează pe toxicitate, pe toxicologie, pe studii toxicologice, se bazează pe observații.
Există o bază mare de studiu, numită Materia Medica. Sunt foarte multe principii care se pot aplica în homeopatie. Și, aș putea spune că homeopatia echilibrează holistic persoana pe toate planurile, fizic, emoțional, cognitiv. Și da, aș putea spune că este o terapie. De foarte multe ori folosim, de exemplu, un medicament de tip sensibil, este un medicament care mi se potrivește mie, mă regăsesc în caracteristicile acelui medicament. Sigur că acest medicament poate să se regăsească și pentru altcineva, să îi corespundă tipului sensibil. Dar întotdeauna fiecare are o caracteristică a lui.
Contează foarte mult diluția pe care o folosim, în funcție de situație ori modul de administrare. Putem să administrăm de trei ori pe zi sau din oră în oră – dacă este o situație acută, sau putem să administrăm o dată pe zi sau de două ori pe săptămână sau o dată pe lună, în funcție de necesitate, de cum vrem să stimulăm forța vitală.
Există medicamente de mod reacțional, adică felul în care se desfășoară sau predispozițiile la anumite tipuri de manifestări. Putem avea un mod reacțional tuberculinic. Există predispoziții către parazitoze, alergii. Există un mod reacțional care apare după expuneri repetate la antibiotice sau diverse tratamente cortizonice. De asemenea, după naștere, după vaccinări repetate și așa mai departe.
Ceea ce e foarte important pentru că aduce o altă viziune. Este o completare și da, poate să ne ajute, corectându-ne holistic. Poate să influențeze și modul nostru de a reacționa, poate să ne echilibreze.
Există și terapii complementare precum acupunctura, homeopatia, gemoterapie. Care, cum, când, de către cine?
Doctor Anca Mihalcea: Aceste terapii se pot ajuta una pe cealaltă. De exemplu, gemoterapia, gema înseamnă mugure, este o terapie cu embrion vegetal. Cu țesuturi foarte tinere, foarte active enzimatic: muguri, mlădițe, semințe. În general, acționează foarte blând. Aceste preparate gemoterapice sunt și ele în diluții, deci sunt la o limită cu un preparat homeopat. Ele au acțiune foarte blândă, organotropică, în sensul că sunt foarte multe gemoderivate specifice. De exemplu, unele merg foarte bine pe sistemul urinar, scad predispoziția, scad inflamația. Au efect de diuretic natural. Elimină acidul uric, de exemplu. Scad predispoziția la precipitarea oxalatilor. Altele, pot fi cu tropismul pe sistemul respirator sau digestiv. Sunt gemoterapice care acționează și reglează, ca și plantele, axele neuroendocrine Hipotalamo-hipofizo-tiroidiană, Hipotalamo-hipofizo-suprarenaliană sau Hipotalamo-hipofizo-suprarenaliana-ovariană. Și e foarte important să putem să intervenim cu ceva foarte blând, astfel încât să reglăm organismul.
Și în ceea ce privește consecințele stresului, pentru că stresul acționează întotdeauna, ne dezechilibrează axele neuroendocrine, în primul rând. Și de acolo, sistemul endocrin este conectat cu microbiomul sau cu tot ce înseamnă flore în corpul nostru. Și, de aici, apar foarte multe probleme și se generează inflamație. Deci sunt produse blânde care rar au efecte adverse. Se pot folosi majoritatea în sarcină, se pot folosi chiar în primele zile de viață, fiind dozate, desigur, pe kilogram corp. Se pot pune în apă călduță, sunt glicero-hidroalcoolice, macerate glicelinice. Au maxim 16% alcool, dar fiind puse în apă călduță, alcoolul se evaporă. Și întotdeauna le folosesc ca drenaj, antiinflamatoare ușoare. Și pot să deschidă calea, de exemplu, a preparatelor homeopate, a medicamentelor homeopate.
Fitoterapia, la fel, este o ramură foarte interesantă, care lucrează, într-adevăr, cantitativ. În homeopatie nu există cantitativ, aici, de exemplu, apa are memorie și preia întotdeauna informația. Diluțiile cele mai înalte, conțin cât mai puțină substanță, dar care au un trecut și în care se regăsesc informații din toate celelalte diluții în care s-au preparat. Fitoterapeuturile acționează direct, acționează cantitativ. Avantajul este că plantele au extrem de mulți compuși, sunt plante care au peste 200-300 de compuși într-un singur extract. Sunt compuși care acționează sinergic. Sunt plante care au efect prebiotic, adică hrănesc și stimulează bacteriile favorabile saprofite, bacteriile prietenoase necesare în intestin, unde este un întreg univers. Acolo, bacteriile trăiesc în armonie unele cu celelalte, chiar dacă unele sunt condiționate patogen, sunt ținute sub control. Bacteriile produc mulți produși, unele produc, unele consumă. În final, este important, pentru că acolo se pot produce cantități importante de diverse vitamine D, de vitamina K de neurotransmițători, de serotonină, de GABA, de exemplu, de produși antiinflamatori, butirat, acetat, porcionat, lactat. E foarte important raportul lor, într-adevăr. Tot acolo se inactivează anumite medicamente, se pot inactiva anumiți hormoni, de exemplu senobioticele, care pot bloca receptori estrogenici. Deci e foarte important microbiomul.
Pentru că am atins subiectul plante pentru sănătate, alături de beneficiul acestora în homeopatie, gemoterapie sau fitoterapie cunoscut de către aproape fiecare dintre noi, se conturează din ce în ce mai accentuat beneficiul pentru longevitate al plantelor adaptogene. Rhodiola rosea, Ginseng, Cordyceps & reishi (ciupercile medicinale), Lions mane, altă ciupercă cu beneficii majore, Gotu kola. Cum să le folosim eficient ? Au aceste resurse naturale și contraindicații ?
Doctor Anca Mihalcea: Plantele adaptogene au efect probiotic. Ashwagandha, rhodiola, lion’s mane (coama leului), lucrează foarte bine, puternic în intestine. Ginsengurile, diverse tipuri de ginseng Andeografis, Cordyceps, sunt plante care lucrează inclusiv în intestine. De fapt, toată călătoria noastră începe din intestine, la nivel fizic. Dincolo de acestea, sunt plante care au acest efect adaptogen și reglează diverse axe neuro-endocrine. Și, practic, sunt axele neuroendocrine, imune, cu o finalitate pe organ. Și sunt importante pentru că, în felul acesta, avem o stabilitate emoțională. Dar fiecare plantă are un specific al ei. De exemplu, ashwagandha, este relaxantă, calmantă, pentru care se recomandă să se ia seara. Are un efect GABA-ergic și de stimulare acetil-coline. Sigur, cu multe alte efecte de reglare a tiroidei și mai ales a hipotiroidei. E o plantă care este cunoscută, renumită, ca fiind unică. Mai ales pentru bărbați, dar și pentru femei, în medicina ayurvedica, de reglare metabolică, de menținere a nivelului hormonal după 40 de ani. Sunt extrem de multe efecte, calmantă cardiac. Cu un mic conținut de seleniu și cu efectul acesta prebiotic. Este o plantă calmantă, relaxantă și neuroprotectoare. Induce somnul, astfel încât, per total, putem să spunem că are un efect anti-aging.
Rhodiola este o plantă foarte vitalizantă foarte tonică, revigorantă. A fost fost studiată în Rusia, pe militarii de performanță, trupe de elită, piloți, atleți de performanță, pe creșterea rezistenței la efort fizic și psihic. La fel, stimulează sinteza de acetylcholine, deci previne degenerescența cognitivă. Are un efect calmant cardiac. Are un efect tonic cardiac și anti-aridnic. Are un efect de reglări epigenetice.
Ciupercile sunt și ele foarte importante. De exemplu, Lions mane este o neurotrofică imunomodulatoare și o neurotrofică extraordinară, care stimulează factorii de regenerare neuronală și factorii de regenerare nervoasă. Și merge foarte bine în tot ce înseamnă procese de învățare sau pentru prevenția destabilizării declinului cognitiv. De asemenea, în refacerea fizică a nervului, respectiv neuropatii. Neuropatiile diabetice, de exemplu sau în compresia neuropatiilor periferice, compresia rădăcinilor nervoase ale coloanei, ale măduvei spinării. Este o plantă care are un efect anti-tumoral.
Chaga, la fel, este o plantă, o ciupercă foarte interesantă, care crește pe mesteceni, pe mulți copaci, dar în mod special pe mesteceni. Se vorbește mult de Chaga Siberiana, dar există și în România, în pădurile noastre de mesteceni. Chaga, ca și Ganoderma, sunt ciuperci terapeutice. Chaga crește întotdeauna pe defect, ea vine și ajută copacul, cumva cicatrizează, închide. Și se combină efectul ciupercii cu efectul mesteacănului, rezultând un anti-aging renumit, seva de mesteacăn. Este cunoscută pentru efectul ei de detoxifiant renal și de pro longevitate. Betulinele din mesteacăn au efect ușor de drenor diuretic, extractele din chaga au efect neuroprotector și detoxifiant de metale grele.
Există foarte multe plante și aici, pe teritoriul nostru. Avem sunătoarea, busuiocul, busuiocul de la noi, lavanda, salvia, Busuiocul tulsi, busuiocul indian. Fiecare popor, fiecare pământ are plantele sale terapeutice.
Rejuvenare, antiaging, terapia cu lumina roșie, training funcțional, terapia cu oxigen hiperbaric. Sunt toate acestea terapii de frumusețe sau au beneficii clare pentru scopul mai mare al sănătății pe de-a întregul?
Doctor Anca Mihalcea: Au beneficii clare, trebuie să spun că, în general, pentru persoanele care fac performanță sunt foarte recomandate. Acestea caută întotdeauna terapii de refacere rapidă, de recuperare și de a-și menține aceste capacități la un nivel cât mai înalt, pe termen lung. Terapia hiperbară este o terapia cu oxigen la presiune mai mare decât presiunea atmosferică. Practic, funcționează pe principiul saturării plasmei, aceasta se încarcă cu oxigen. Este, practic, o infuzie masivă de oxigen, care este necesar procesului de respirație celulare și reparației celulare. Este foarte important în procesele de declin cognitiv. Deci terapia hiperbară previne sau poate să fie folosită în demențe, previne declinul cognitiv. De asemenea, este folosit ca terapie de longevitate.
Expunerea la lumină roșie este și ea o terapie foarte blândă. Cu foarte puține contraindicații.
Care sunt cele mai frecvente mituri despre îmbătrânire de care ar trebui să ne ferim?
Doctor Anca Mihalcea: În primul rând, cred că mitul referitor la ideea că “Mă simt bine, deci nu am nimic”. Adevărul este că nu știm niciodată. Sunt anumiți factori tăcuți, silențioși. De exemplu, stresul cronic nu-l simți imediat. Și burnout-ul este foarte periculos, depresia, anxietatea, au efecte destructive. Dereglările acestea metabolice, sindromul metabolic, rezistența la insulină, la fel, sunt factori care nu se simt imediat, dar pe termen lung se văd. De asemenea, inflamația cronică, pe termen lung, duce la declin. Faptul că nu se văd niște lucruri imediat nu înseamnă nimic, pentru că atunci când încep să le caut – să le verific ori să le analizez, să le cuantific sau dacă fac niște teste genetice – deși eu mă simt bine, nu am niște valori, niște rate de îmbătrânire accelerate peste unul, înseamnă că ceva este în neregulă.
Sau cine spune “N-am avut niciodată depresie”, la fel se minte. Ori nu se cunoaște, ori se minte singur. Pentru că e imposibil să nu treci într-un moment din viață, printr-un episod care să te destabilizeze.
Sunt foarte multe mituri, cum ar fi și cel despre alimentație. Pentru că nu este suficient să mă duc doar pe un pilon. Adică, nu este suficient să mănânc corect, dacă în rest emoțional nu sunt bine, tot acolo ajung. Nu este suficient să fac sport, chiar de multe ori, lucrurile duse la fanatism, nu fac bine. Sportul intensiv blochează axele neuroendocrine. Se văd în timp, generează stres. La fel, pauzele extrem de mari, posturile agresive, regimurile agresive generează stres.
Deci lucrurile duse fanatic într-o singură linie, nu ne fac bine. Terapiile de longevitate trebuie să fie holistice, trebuie să privească omul ca un întreg. Nu poți să-l lași, nu poți să ții corpul într-o parte, emoțiile în altă parte.
Sunt persoane, de exemplu, care spun “Bine, dar sunt atât de multe lucruri încât pare atât de complicat, nu știu de unde să încep”. Este adevărat, nu ai cum să începi cu toate deodată. Trebuie să începi puțin câte puțin. Important este să conștientizezi, să te cunoști bine și să vezi ce ți se potrivește, să experimentezi. Pe măsură ce experimentezi, începi să îți dai seama că e foarte importantă și apa pe care o bei, sursa de apă, că e importantă sursa alimentelor, că sunt importante și materialele pe care le pui pe piele. De asemenea, sunt importante cosmeticele și produsele cu care te vopsești, pe care le folosești zi de zi. E important inclusiv mediul în care ești, produsele de curățenie, produsele în care dormi. Ideal este să folosim materiale curate, fibre naturale din bumbac, din in, din mătase sau din lână.
Deci, încet, încet, foarte multe lucruri intră în stilul de viață. Ce să mănânc? Cum să mănânc? Ce mișcare să fac? E important să fac o mișcare variată, nu doar un singur tip de mișcare. Îmi dau seama că ceea ce fac e bine, pentru că am vitalitate, nu doar mă simt bine, mă simt creativ, am motivație, mă simt tonic, cumva îi motivez și pe cei din jurul meu.
La modul acesta, încep să înțeleg cât de important este somnul și văd cât de important este respirația. Trebuie să lucrez un pic și pe partea aceasta de armonizare emoțională, că nu trebuie să uit de felul în care reacționez, ce mă deranjează, cum mă armonizez, ce atitudine am, să devin un observator al meu, să nu o iau foarte personal. Toate lucrurile acestea încet, încet se adună. E important și să zâmbesc, să râd, să mă bucur, să îmi păstrez simțul umorului, să fac lucruri noi.
Rutina nu ne dezvoltă. În schimb, tot ceea ce este nou dezvoltă conexiuni noi. Neuronii au o neuroplasticitate extrem de importantă și extrem de avansată. Tot timpul se pot repara, sau dacă nu, sunt celule de susținere care pot prelua funcțiile neuronilor, pot dezvolta noi conexiuni. Este foarte important să ne stimulăm emoțional, cognitiv, tot timpul cu lucruri noi. Să fim conștienți când facem anumite lucruri, astfel încât să nu fim pe robot, pe pilot automat.
Care sunt cele mai recente descoperiri științifice și abordări în susținerea unei vieți cât mai lungi și, evident, cât mai sănătoase?
Doctor Anca Mihalcea: De exemplu, putem discuta despre partea de perfuzabile. Administrarea intravenoasă a unor substanțe care fie se absorb foarte puțin, cum ar fi acidul alfalicoic, glutationul, resveratrolul, curcuminul. Substanțe care fie se absorb puțin, fie chiar dacă se absorb, au absorbție limitată și sunt substanțe, cum ar fi, de exemplu, vitamina C, care în cantitate mică este antioxidantă, protectoră, iar în cantitate mare este antiinfecțioasă, antimicrobiana, este antiinflamatoare puternică, antitumorală, detoxifiantă de metale grele. De obicei, vorbim de la 5 grame în sus. Și atunci, cantitățile mari, chiar dacă le luăm digestiv, nu vom reuși să ajungem în sânge cu ele, pentru că se elimină. La fel este și administrarea directă, intravenoasă a unor substanțe mai puțin cunoscute cum ar fi albastru de methylene. Se folosesc foarte mulți precursori sau substanțe care să intervină în metabolismul mitocondrial și în producerea de energie.
De exemplu, NAD-ul sau și glutathionul la fel, dincolo de detox. Trendul acesta de substanțe de administrare intravenoasă, mulți aminoacizi, este foarte important pentru că ne permite personalizarea și ajustarea dozei. Vasodilatație este foarte importantă, circulația este foarte importantă în longevitate.
Apoi, sunt terapiile acestea noi regenerative, vorbim despre celulele stem vegetale, de gemoterapie, există terapia cu factori de creștere, cu trombocite, de exemplu, activate cu plachete, PRP. Există terapie cu celulele stem, din propriile noastre țesuturi, celulele stem, de exemplu, din țesut de adipos, din grăsime. Toate sunt terapii de regenerare.
De asemenea, sunt terapiile epigenetice, de reglare epigenetică. Sunt terapiile care reglează genele, reglează materialul genetic, nestructurat, care controlează expresia genelor, adică materialul genetic structurat sub formă de cromozomi. Și, practic, acesta este unul dintre secrete, reglarea aceasta epigenetică. Toate plantele, resveratrolul, de exemplu, plantele adaptogene, NAD-ul, intervin în aceste mecanisme epigenetice, care ne pot activa sau ne pot bloca expresii genelor și ne pot întineri sau ne pot duce către un declin accelerat.
Care sunt cele mai frecvente probleme de sănătate care apar pe măsură ce îmbătrânim și ce putem face pentru a le preveni?
Doctor Anca Mihalcea: În primul rând, problemele cardiovasculare, care apar la vârste de ce în ce mai tinere. Sigur că putem să vorbim despre un factor care a venit ca un accelerator și acesta este momentul 2019 – 2020, COVID. În general, știam de anumite virusuri implicate în autoimunitate și chiar în patologie tumorală, rotavirusuri, virusul Epstein-Barr, megalovirus, alte virusuri herpetice. Dar acestora li s-a adăugat COVID-19, care este un factor pro-aging și care – numai privind long-COVID-ul de exemplu – duce la accelerarea îmbătrânirii. Inflamația cronică, problemele de autoimunitate, care sunt din ce în ce mai frecvente, stresul, anxietatea, depresia și ulterior declinul cognitiv, care se poate întâlni frecvent.
Sigur, problemele osteo-articulare generate și de deficitul hormonal, menopauza, andropauza, osteopenia, osteoporoza, masa musculară, masa osoasă de exemplu, sunt factori de longevitate, factor predictivi pentru longevitate și pentru menținerea autonomiei. Acestea ar fi cele mai importante probleme în scurt timp. Dar vorbim la modul general, ulterior trebuie personalizat pe foarte mulți markeri, pe care noi putem verifica. Respectiv markeri de inflamație cronică, markeri metabolici, cum spuneam, hormonali, starea vaselor, se poate face o ecografie Doppler-ul prin care putem să vedem care este starea vaselor, în periferie sau în central. Mineralizarea țesutului osos ține de osteodensitometrie, deci foarte mulți markeri ce ne pot ajuta și ne pot arăta care este vârsta biologică și vârsta corpului. Ne ajută să descoperim situații reale pe care poate nu le vedem la fel.
De asemenea, avem teste epigenetice, care pot să nu iasă foarte bine, pentru că aceste teste epigenetice se bazează pe studii. Vorbim despre studiul unor populații de-a lungul a 30, 40, 50 de ani cu toate modificările lor, cu tot ce înseamnă stil de viață și toate adaptările lor. Nu doar factorii din sânge, dar și forță musculară, echilibru, viteză de deplasare, funcționalitatea osteoarticulară, reacții indici cognitivi. Și atunci s-au dezvoltat programe care corelează aceste teste, fie de inflamație cronică, fie de teste epigenetice și vin cu niște valori predictive. Sigur că aceste valori sunt orientative, în sensul că nu sunt definitive. Dar ne pot fi de ajutor ca avertizare și ca o creșterea conștientizării.
Relațiile sociale puternice sunt un susținător important al longevității. Ce importanță au relațiile sociale și sprijinul emoțional în menținerea unei vieți sănătoase și împlinite pe termen lung?
Doctor Anca Mihalcea: S-a observat că în toate zonele cu longevivi, ei trăiesc în comunitate. Absolut în toate zonele. E foarte importantă interrelaționarea pentru că ne reglează hormonal, ne reglează emoțional și atunci ne dă un sens. S-a văzut, de exemplu, că persoanele care au un declin auditiv și vizual, se deteriorează cognitiv mult mai repede, pentru că se izolează.
Și atunci, relaționarea cu ceilalți este foarte importantă. Metoda aceasta de coexistență a generațiilor succesive este importantă pentru că dă un sens și înaintarea în vârstă putem s-o privi și ca pe creșterea experienței. Nu poți să ai experiența vieții la 20 de ani, așa cum o are cineva la 50, 60, 60, mai departe. Deci e foarte important acest timp de experiență între generații.
Doamna doctor Anca Mihalcea, vă mulțumim încă o dată pentru timpul acordat și pentru disponibilitatea de a ne oferi sfaturi care pot transforma viața multora dintre noi.
Tulburările de mișcare: cauze, simptome și inovații în tratament –...
Read MoreOrtodonția modernă: sănătatea și estetica zâmbetului – interviu cu Dr....
Read MoreInterviu cu Dr. Zela Cofoian Amet, medic specialist neurolog: Ce...
Read MoreInterviu Dr. Laura Crăciun-Chiriță, medic specialist neurolog-somnolog – Tulburările de...
Read MoreInterviu cu Dr. Anca Hâncu, Medic generalist, Doctor în științe...
Read MoreYoga pentru gravide – Interviu cu Ilinca Neamțiu despre “Arta...
Read MoreInterviu cu dr. Radu Paraschiv, Medic primar ortopedie și traumatologie...
Read MoreInterviu cu Valentin și Cristina Georgian, creatorii Snapix, aplicația care...
Read MoreJoi începe Baby Boom Show – cel mai mare eveniment...
Read MoreValurile timpului: Cum schimbările vârstei ne modelează sufletul și corpul...
Read MoreInterviu Dr. Anca Mihalcea – Despre viață, longevitate și îmbătrânire...
Read MoreTrendul untului în cafea, pe TikTok – Mit sau Realitate?...
Read MoreSănătatea femeii și impactul asupra carierei: între burnout, sindromul impostorului...
Read MoreSănătatea femeii: echilibrul hormonal, cheia bunăstării fizice și emoționale Ca...
Read More#CONCURS 8 martie: Câștigă un Set Cadou Rustic Argan! La...
Read MoreCadouri speciale de 1 și 8 Martie – Idei unice...
Read MoreEquilibrum Fest revine la București – trei zile dedicate sănătății,...
Read MoreSubstanța interzisă în Europa: Bisfenolul A și impactul său asupra...
Read MoreEști persoană fizică? Redirecționează 3,5% din impozitul pe venit aferent...
Read MoreDerby-ul Solidarității: Dinamo 1948 și FCSB joacă dumincă pentru copiii...
Read MoreTulburările de mișcare: cauze, simptome și inovații în tratament –...
Read MoreSemnal de alarmă al specialiștilor: țigările electronice nu sunt o...
Read MoreMounjaro: medicamentul revoluționar pentru diabet și pierdere în greutate Mounjaro,...
Read MoreOrtodonția modernă: sănătatea și estetica zâmbetului – interviu cu Dr....
Read More