Interviu Dr. Laura Crăciun-Chiriță, medic specialist neurolog-somnolog – Tulburările de...
Read MoreÎn era digitală în care căștile și dispozitivele audio au devenit parte integrantă a vieții noastre de zi cu zi, sănătatea urechilor poate fi pusă în pericol fără ca măcar să ne dăm seama. Fie că ascultăm muzică în drum spre birou, participăm la ședințe online sau pur și simplu ne relaxăm cu un podcast, căștile sunt mereu alături de noi. Dar cât de mult ne afectează ele auzul? Și cum putem preveni problemele înainte să fie prea târziu?
Astăzi discutăm cu doamna doctor Alexandra Podar, medic primar ORL, despre cum putem proteja sănătatea urechilor noastre într-o lume dominată de tehnologie audio. Doamna doctor are o experiență de 8 ani și este membru al Societății Române de ORL, cu numeroase cursuri de specializare efectuate în țară și străinătate. O puteți găsi la Pac Medical, unde oferă consultații și pentru patologia pediatrică și consultații decontate prin CAS.
Bună ziua, doamna doctor Podar, vă mulțumim pentru amabilitate. Cu siguranță cititorii din comunitatea AliatSanatate.ro vor citi cu mult interes toate informațiile oferite de dvs. în acest interviu. Să începem cu un aspect comun pentru toți: căștile. Cât de periculoase sunt, de fapt, pentru urechile noastre? Știu că mulți dintre noi ascultăm ore întregi muzică, podcasturi sau audiobook-uri, dar rareori ne gândim la impactul pe termen lung asupra sănătății urechilor.
Dr. Alexandra Podar: Când îmi ziceți de căști, eu ma gândesc la acelea mari, pe care le așezăm pe urechi. Modelele inițiale, folosite la o anumită tonalitate, o anumita perioadă de timp, nu ne-au afectat cu nimic, sunt în regulă.
Însă, tehnologia a evoluat foarte repede si există acele căști mici, fără fir, pe care le putem folosi “in ear”. Acelea, dacă nu sunt corespunzător păstrate, dacă sunt neigienizate, este foarte posibil sa ne trezim cu vreo afectare a conductului auditiv extern.
Pe lângă aceasta, trebuie să avem grijă când folosim orice fel de cască, mă refer la volumul la care ascultăm, pentru că sunetul pe o tonalitate ridicată, pe perioade îndelungate, poate duce la pierderi ireversibile ale auzului.
Care credeți că este cel mai mare mit legat de folosirea căștilor și sănătatea urechilor? Cu toții auzim tot felul de zvonuri – că anumite căști sunt mai sigure decât altele, că volumul nu contează atunci când căștile sunt bune… Cum stau lucrurile, de fapt?
Dr. Alexandra Podar: Așa cum am spus și mai sus, cu puțină grijă, putem folosi orice fel de cască. Dacă le dezinfectăm, preferabil înainte de fiecare utilizare, dacă sunt personale și nu le plimbăm între noi, dacă avem grijă ca sunetele să nu fie la un volum crescut, atunci vom fi în siguranță.
Cum ne dăm seama că ascultăm muzica prea tare? Există semne pe care să le putem recunoaște înainte să fie prea târziu? Mulți dintre noi folosim căști la maximul volum posibil. Care sunt primele semnale de alarmă?
Dr. Alexandra Podar: Limita normală a sunetelor nu ar trebui sa depășească 80 de decibel, adică mai simplu, ca să ne dăm seama, sunetul nu ar trebui să se audă în afara căștilor, atunci când ascultăm ceva.
Căștile in-ear versus căștile over-ear – există diferențe în ceea ce privește impactul asupra sănătății urechilor? Eu personal le prefer pe cele over-ear, dar am auzit că cele in-ear ar fi mai periculoase. Ce părere aveți?
Dr. Alexandra Podar: Cel mai bine este să ne folosim de căștile care acoperă integral urechea, (over ear). În felul acesta, funcția pavilionului de a atenua anumite frecvențe, nu este afectată. La căștile in ear, pe de altă parte, sunetul ajunge direct pe timpan, iar intensitatea este mai mare decât ceea ce poate timpanul să transmită.
Ce se întâmplă cu urechile noastre atunci când le expunem constant la sunete puternice? Poate fi un proces gradual, dar știu că este grav. Ne puteți explica ce efecte are acest obicei pe termen lung?
Dr. Alexandra Podar: Unul dintre cele mai grave riscuri este pierderea auzului, indusă de zgomot. Iar ascultarea muzicii la volum înalt poate deteriora celulele ciliate din urechea internă, care sunt esențiale pentru traducerea undelor sonore în semnale electrice, pe care creierul le interpretează ca fiind sunet. Odată aceste celule ciliate deteriorate, ele nu se mai regenerează, ducând la pierderea permanentă a auzului.
Hiperacuzia, este o afecțiune in care persoanele devin foarte sensibile, iar aceasta poate apărea la o expunere prelungită la zgomote puternice, inclusiv la muzica din căști.
Știu că mulți tineri se confruntă cu tinitus (țiuit în urechi). Poate fi această afecțiune cauzată de căști și sunetele puternice?
Dr. Alexandra Podar: Sigur ca da! Tinitisul poate fi provocat prin expunerea la sunete puternice și poate fi temporar sau permanent. În timpul unui concert de exemplu, poate vi s-a întâmplat, dacă sunetul era aproape de dvs, odată ajunși acasă a apărut un țiuit în urechi. Dacă suntem norocoși, acesta dispare, de obicei până a doua zi. La fel e si cu sunetele din căști, la nivel prea ridicat pot provoca tinitus, iar pe termen lung efectele pot fi dintre cele mai nedorite.
Cum ar trebui să ne alegem căștile pentru a minimiza riscurile asupra sănătății urechilor? Există anumite caracteristici pe care ar trebui să le căutăm când ne cumpărăm o pereche de căști?
Dr. Alexandra Podar: In primul rând, consider că cele mai sigure sunt cele over ear, am explicat mai sus de ce. Acum, e adevărat că dacă vrem ceva mic, poate la modă, alegem și varianta in ear. Dar trebuie să avem mare grijă la volum, la igienă și să le utilizăm doar când este imperios necesar.
Volumul optim pentru a asculta muzică sau alt conținut audio? Există o regulă simplă de urmat?
Dr. Alexandra Podar: Când vine vorba despre volum optim, ne referim la unul sub 80dB. Ideea este să nu se audă în afară, până la urmă de aia utilizăm căști sa auzim numai noi.
Care este durata sigură de utilizare a căștilor zilnic? Când ar trebui să facem pauze? Se vorbește mult despre pauze, dar ce înseamnă de fapt o utilizare sănătoasă?
Dr. Alexandra Podar: Se recomandă ca la fiecare oră să facem pauză câte 5 minute, pentru a lăsa timp urechilor sa se refacă.
Cum putem proteja urechile copiilor, mai ales acum, când mulți încep să folosească aceste căști de la o vârstă foarte fragedă? Copiii noștri devin expuși la tehnologie foarte devreme. Ce ar trebui să știm, ca părinți, despre protejarea sănătății urechilor lor?
Dr. Alexandra Podar: Se recomandă reducerea volumul căștilor la copii la maxim 85 db, de altfel există și căști special concepute pentru cei mici. Acestea au limită de volum, tot din considerente de siguranță. Deci alegeți întotdeauna modele create special pentru copii. Aproape întotdeauna, este vorba despre căști over ear. Dar, chiar și cu o alegere corectă a căștilor este bine sa limitați cât mai mult timpul de ascultat la ele.
Cât de frecvent ar trebui să ne verificăm auzul? Există o vârstă la care ar trebui să începem să fim mai atenți la acest aspect? Mulți nu își verifică auzul decât atunci când apar probleme. Ce recomandări aveți în acest sens?
Dr. Alexandra Podar: Consider că este bine să efectuăm un consult ORL oricând simțim ca există o problemă cat de mică. Ulterior, la recomandarea medicului specialist, dacă totul este normal din punct de vedere ORL, putem efectua controale cam la la 2 ani. Acestea pot include o audiogramă, in mediu izolat fonic, atât tonală cât și vocală.
Cum ne afectează urechile utilizarea zilnică a dispozitivelor audio în alte moduri decât pierderea auzului? Mă gândesc că există și alte probleme care pot apărea, nu doar pierderea auzului. Ce alte afecțiuni ar trebui să avem în vedere?
Dr. Alexandra Podar: Așa cum spuneam, și cred că este util să subliniez de fiecare dată, pot apărea infecții la nivelul conductelor, apoi tinitus. La fel, este foarte posibil să apară amețeli, hipersecreție de cerumen, hipersensibilitate la nivelul conductelor, iar uneori se pot produce și efecte negative asupra creierului.
Astăzi, când sunetul este omniprezent în lumea în care trăim și dispozitivele audio fac parte din rutina noastră zilnică, sănătatea urechilor trebuie să fie o prioritate. Mulțumim, dna dr. Alexandra Podar, pentru toate sfaturile utile și informațiile valoroase! Este clar că putem continua să ne bucurăm de muzica și podcasturile preferate, atâta timp cât ne protejăm urechile și adoptăm obiceiuri sănătoase. Sperăm ca aceste sfaturi să vă ajute să vă păstrați auzul sănătos și să vă bucurați de o viață fără probleme auditive!
Interviu Dr. Laura Crăciun-Chiriță, medic specialist neurolog-somnolog – Tulburările de...
Read MoreInterviu cu Dr. Anca Hâncu, Medic generalist, Doctor în științe...
Read MoreYoga pentru gravide – Interviu cu Ilinca Neamțiu despre “Arta...
Read MoreInterviu cu dr. Radu Paraschiv, Medic primar ortopedie și traumatologie...
Read MoreInterviu cu Valentin și Cristina Georgian, creatorii Snapix, aplicația care...
Read MoreInterviu cu dr. Alexandra Podar, medic primar ORL – Despre...
Read MoreInterviu cu Adrian Pantir, SportIn, despre “Pași de antreprenor”. Proiectul...
Read MoreInterviu cu Alina Barbu, Make up artist – Secretul unui...
Read MoreInterviu Dr. Laura Crăciun-Chiriță, medic specialist neurolog-somnolog – Tulburările de...
Read MoreHomeopatia pentru copii în timpul sărbătorilor: Remedii blânde pentru sănătate...
Read MoreCrăciunul ca timp de reconectare cu natura: Activități pentru familie...
Read MorePovești și tradiții legate de plante și remedii: Magia naturii...
Read MoreRitualuri Detox pentru sărbători: Cum să-ți ajuți organismul să-și revină...
Read MoreScurt ghid despre cum să supraviețuim iernii, cu ajutorul homeopatiei:...
Read MoreInterviu cu Dr. Anca Hâncu, Medic generalist, Doctor în științe...
Read MoreHomeopatia în perioada de pre-sarcină și sarcină: un sprijin sigur...
Read MoreCele patru tipuri de bogăție din viața și cum să...
Read MoreRenunțarea la fumat prin schimbarea perspectivei: drumul către libertate și...
Read MoreCum să te eliberezi de amintirile neplăcute folosind tehnica disocierii...
Read MoreHomeopatia: Vindecarea prin respectarea înțelepciunii corpului Homeopatia oferă o perspectivă...
Read MoreInflamația cronică: un pericol tăcut care afectează milioane de oameni...
Read More10 alimente care accelerează pierderea grăsimii și transformă stilul de...
Read MoreRemedii naturale pentru aftele bucale: tratament rapid și eficient fără...
Read MoreNe dorim copii fericiți, dar uităm că trebuie să ne...
Read More