Joi începe Baby Boom Show – cel mai mare eveniment...
Read MoreAutor: Sonia Argint
Bună Sonia, îți mulțumesc tare mult pentru că ți-ai făcut timp să răspunzi la câteva întrebări legate de sănătate și un stil de viață echilibrat. Sunt sigură că cititorii din comunitatea AliatSănătate.ro vor găsi multe informații interesante, pe care să le ia în considerare de acum încolo. Spune-mi, te rog, ce crezi tu că înseamnă sănătatea pentru o femeie? În opinia ta, există subiecte cărora trebuie să le acordăm mai multă atenție?
Sonia: Grija pentru sănătatea proprie ar trebuie să fie pentru orice femeie la fel de importantă cum este grija pe care o poartă celor pe care îi iubește și de care se îngrijește. Și tocmai pentru că îmi doresc să îmi reamintesc mie să am grijă de sănătatea mea constant, și cu speranța ca la modul acesta să le încurajez pe toate femeile la care ajunge mesajul meu să facă la fel, am inițiat de jumătate de an pe conturile mele de Social Media o rubrică intitulată #SanatateaLaFeminin prin care împărtășesc tot ceea ce eu aflu și aplic pe propria-mi piele ca să îmi fie bine.
Dincolo de ceea ce am putea să ne gândim că ar însemna sănătatea femeii, adică sfera ginecologică, subiectul presupune mai mult de atât. Pentru modul în care organismul feminin funcționează, schimbările hormonale prin care trece în diverse etape ale vieții, pubertate, sarcină, premenopauză și menopauză, generează nevoi particulare și diferite. Și doar dacă ne facem o pregătire înaintea fiecărei etape, o putem trece mai ușor.
Cât de importantă este prevenția? Cine ar trebui să ofere informații despre sănătate și prevenție?
Sonia: Fix la prevenție mă refeream în ceea ce povesteam mai sus. Bolile au niște cauze, iar 80% din acele cauze pot fi eliminate doar prin atenție și stil de viață. Deci prin acest cuvânt magic și care poate părea abstract, prevenție. Dar prevenția este ceva extrem de concret. Înseamnă ca zi de zi, să faci alegeri conștiente la ceea ce mănânci, cât de multă mișcare faci, cum îți îngrijești tenul, cum acorzi atenție semnalelor pe care ți le trimite organismul ca apoi să iei măsuri și să te duci la un control. Astfel de informații cred că este bine să fie adunate din surse diferite dar cu siguranță din surse informate.
Desigur că un medic, un specialist, este tot timpul cel mai îndreptățit să ”își dea cu părerea”, pentru că are expertiza necesară. În plus, un specialist ar trebui să își abordeze pacientul holistic, adică să îl privească în întregul său care presupune dincolo de fizic și zona mentală și cea emoțională. Toate aceste planuri sunt interconectate și niciuna nu rămâne neafectată dacă există un dezechilibru.
Apoi, informațiile mai pot fi culese și de la persoane care poate nu au studii dar care sunt foarte bine informate și care practică un anumit stil de viață. Și știți cum verificați dacă sunt autentice sau nu? O simplă privire la aspectul persoanei respective ar trebuie să îți transmită că practică ceea ce predică. Cineva care spune că face sport, trebuie să aibă o musculatură vizibilă (nu definită ca la concurs). Cineva care mănâncă sănătos, care are grijă de tenul său va arăta bine, va avea greutatea optimă și o piele strălucitoare.
Pentru că vorbim de informație, tu de unde îți aduni informațiile despre sanatate? Și cum poți fi sigură de veridicitatea lor?
Sonia: Ce întrebare bună! Accesez în primul rând site-uri oficiale, științifice, care prezintă studii clinice. Apoi mă îndrept către medici specializați în subiectul pe care doresc să-l aprofundez dar mă uit și la modul lor de abordare. Pentru mine un medic care îți verifică doar ficatul și apoi îți recomandă un pumn de medicamente nu este o sursă suficient de bună. Vreau să văd că omul respectiv vede problema în ansamblul ei, că este deschis și la terapeutici complementare, că nu refuză cu vehemență o anumită direcție doar pentru că nu o înțelege. Și mai este o chestiune esențială, cred eu. Să treci informația și prin filtrul personal. Să cauți și tu soluții și răspunsuri. Să îți asculți instinctul.
Sonia, tu ești un ambasador autentic al unui stil de viață echilibrat. Care crezi că sunt cei mai importanți piloni pe care se bazează sau ar trebui să se bazeze sanatatea astăzi?
Sonia: Este interesant ce văd în jurul meu și la subiectul sănătate. O societate (și nu doar în România) polarizată în două tabere diferite. Cea care merge doar pe zona pur științifică, care îmbrățișează cele mai noi tehnologii fără echivoc. Și apoi cealaltă tabără, aplecată către zona naturală și alternativă. Personal, îmi place să cred că sunt echilibrată. Că am capacitatea de a alege ce e mai eficient din ambele lumi. Așa am făcut de când mă știu și mi-e bine. Dar, așa cum ziceam și mai sus, ceea ce cred cu tărie este că pacientul trebuie privit holistic, în complexitatea sa și nu doar pe bucățele. Cred că trebuie tratate punctual simptomele dar apoi căutată cauza. Uneori o boală cu manifestări fizice înseamnă de fapt o suferință emoțională care odată rezolvată te vindecă și de boala clinică. Pentru asta, o consultație de 15 minute, îmi pare rău, dar nu poate fi revelatoare și nu cred că poate ajuta cu adevărat pacientul.
Ai lucrat mulți ani în televiziune, unde ai găzduit în fiecare sâmbătă emisiunea despre sănătate a postului național. Care sunt cel mai des întâlnite afecțiuni despre care ai vorbit cu invitații tăi, medici sau profesioniști în sănătate?
Sonia: Din păcate bolile oncologice sunt cele pe care a fost necesar să le abordez prea des. Mult mai des decât mi-ar fi plăcut. Dar realitatea din teren asta este. Tot ceea ce oamenii anului 2022 trăiesc, ce aer respiră, ce mâncare consumă, cât de puțin se mișcă și stresul la care sunt expuși, îi îmbolnăvește. Am încercat, cât mi-a stat în putere, să compensez cu exemplul personal și să ”invit” la un stil de viață echilibrat.
Ești una dintre persoanele publice care au adus printre primele informații și chiar promovează medicina funcțională și integrativă. Cum ai descrie aceste concepte atât de actuale?
Sonia: Așa cum ziceam aceste concepte presupun abordarea mult mai complexă a pacientului, dincolo de simptomele fizice. Suntem ființe mult mai complexe decât ceea ce se studia până acum la Medicină, care înseamnă doar o părticică. Nu sunt medic și departe de mine să îmi dau cu părerea despre ceva ce depășește aria mea de competență, dar eu cred că știința pe care omenirea o deține oficial la această oră este departe de a înțelege această creație divină care se numește OM.
Există deschidere către terapiile complementare?
Sonia: Sunt deschisă spre terapiile complementare dinainte cu mult timp să fiu conștientă de ele. În copilărie am avut contact cu acupunctura, homeopatia, tratamentele naturale etc datorită mamei mele care așa m-a crescut. Era așadar firesc să fiu deschisă către zona asta a abordării a unor afecțiuni. Atunci când se impune caut să mă adresez unor medici care sunt deschiși să mă trateze și cu metode care nu sunt doar de pe dealurile chimiei și ale ”științei” alopate/convenționale.
Când ai descoperit homeopatia și cum ai devenit o susținătoare a ei?
Sonia: Prin mama. La noi în familie, tratamentul de primă intenție a fost de când îmi amintesc, homeopatia. Am 40 de ani de când îmi abordez sănătatea și homeopatic și pare că sunt bine, nu? 🙂 Apoi, când am devenit la rândul meu mamă, am avut grijă de copiii mei și cu ajutorul acestei terapeutici complementare. Au fost dese momentele în care copii s-au îmbolnăvit și medicul i-a făcut bine cu homeopatie. Așadar, cum aș putea să nu o susțin? Culmea e că știu exact când ceva mi-este potrivit în funcție de drumul pe care mă duce viața. De exemplu, prin natura activității mele și desigur, prin deschiderea față de subiect, am ajuns la sursă, în laboratoarele Boiron din Franța și l-am cunoscut pe însuși dl. Christian Boiron. Să fie doar întâmplare? Eu cred că e the right path!
Cum arată rutina ta zilnică de sănătate și frumusețe? Dar a părului?
Sonia: Rutină este un cuvânt foarte bine folosit în ceea ce mă privește. Este de-a dreptul plictisitor J cum de o viață îmi curăț tenul dimineața și seara, cum utilizez creme și serumuri. Părul îl spăl cu produse adecvate. Și în plus am grijă să mă hrănesc din interior cu ceea ce le trebuie. De ani de zile iau diverse suplimente care mă ajută să îmi mențin pielea, părul și unghiile sănătoase. Și funcționează. Ca să dau și exemple concrete: MSM, colagen, acid hialuronic, siliciu organic, biotină, vit D3, magneziu … toate acestea sunt nelipsite din rutina mea.
Cum le transmiți copiilor tăi preocuparea pentru un stil de viață sănătos?
Sonia: Cred foarte tare în puterea exemplului și în cicălit 🙂 Glumesc. O să spulber niște visuri dar de foarte multe ori fiecare copil are o structură particulară și anumite înclinații. De exemplu, copilul meu cel mare este în extremă în care face sport zilnic, își cântărește și calculează caloriile, proteinele, grăsimile etc. Cere să meargă la control de fiecare dată când nu se simte bine, este deschis spre terapeutici complementare, ia vitamine, și evită mâncarea nesănătoasă. Cel mic în schimb, s-ar putea hrăni doar cu junk food. În cazul lui, este o luptă continuă de a compensa acasă ”cu forța”, punându-i în farfurie cât se poate de multe fructe și legume. Sper totuși ca în scurt timp să își mai schimbe preferințele. Poate e doar o chestiune de vârstă.
Aveți preocupări /activități legate de sănătate pe care le faceți împreună? Mă refer aici atât la sănătatea fizică însă și la cea emoțională.
Sonia: Copiii mei sunt mari și destul de independenți. Activități fizice încă nu facem împreună pentru că sunt eu mai activă decât își doresc ei. Dar aștept să vină și momentul ăla în care să îi iau cu mine pe munte și să mă obosească ei pe mine. ) În schimb, compensăm cu discuții la ore târzii. Vorbesc cu ei de fiecare dată când îi simt cu chef și deschiși. Încerc pe cât posibil să nu-i presez și nici să nu mă bag cu bocancii în viețile lor. Eu cred că trebuie să le acord libertate să-și facă propriile alegeri, să fie responsabili. Ori asta înseamnă din perspectiva mea să îi las pe ei să vină către mine atunci când simt. Și poate te va surprinde sau nu, dar amândoi au venit la mine absolut de fiecare dată când au trecut printr-o situație delicată.
Cum se schimbă preocupările legate de sănătate și frumusețe pentru o femeie, în funcție de vârstă?
Sonia: Când aveam 18-20 de ani, eram tare nemulțumită de mine. Nu mă vedeam suficient de frumoasă. Aveam și niște complexe legate de greutate. Pe măsură ce m-am maturizat, ce am căpătat mai multă încredere în mine și în reușitele mele, mi-am schimbat și percepția asupra propriei persoane. Am 40 de ani, știu am mai zis, și mi se pare că sunt foarte tânără. Mă simt minunat și știu sigur că nu-mi arăt vârsta! Și de aia mă surprinde teribil când unele persoane îmi spun ”eee, acum ai făcut și tu 40!”
În ochii mei sunt perfectă și mă simt extraordinar de bine în pielea mea. Dar ceea ce pot să spun este că niciodată nu m-am mulțumit doar cu ceea ce am primit de la natură, ci am dublat prin multă muncă și grijă. Și foarte probabil ca pe măsură ce înaintez în vârstă să fiu și mai atentă la schimbările prin care trec și să găsesc soluții pentru a mă menține frumoasă și, mai ales, sănătoasă. Sunt conștientă că peste 10-15 ani probabil voi intra la menopauză. Așa că încerc să pregătesc din timp terenul, să mă informez despre suplimente pe care să le iau, cum să verific echilibrul hormonal, ce tip și cantitate de activitate fizică este necesară, etc.
Cât de des crezi ca este nevoie de un examen fizic, un examen al sânilor, un examen pelvin sau un test Papanicolau?
Sonia: Anual! Fără discuții.
Ce poate face fiecare dintre noi pentru a fi mai sănătos?
Sonia: Să ducă o viață conștientă. Face atât de multe gesturi pur și simplu din inerție. Dar mai tot ce facem este o alegere. Uite, de exemplu, când merg la cumpărături este numai și numai în puterea mea ceea ce pun în coș. Dacă nu pun dulciuri, nu voi avea dulciuri în casă, de ci nu voi mânca acel timp de aliment procesat. Uite, ceva ce nu am mai spus până acum, dar în 80% din momentele în care am alergat, am fost la sală sau la o activitate fizică, nu am avut chef, nu am exclamat în sinea mea ”ce chef am să dau o tură de parc”. În toate acele dăți a fost un exercițiu de voință. ”Acum mă duc să alerg pentru că e soare, pentru că e zăpadă, pentru că am stat prea mult, pentru că îmi face bine!” Îmi dau mie constant motive pentru care merită să am grijă de mine.
Sonia, îți m ulțumim foarte mult pentru aceste sfaturi înțelepte, pe care le putem urma și noi atât de ușor, în viața de zi cu zi.
Pe Sonia o puteți găsi pe platforma www.doer.ro, împreună cu cele mai autentice relatări despre și din experiențele ei, interconectate cu sfaturile avizate și utile ale unor specialiști.
Sonia Argint este autor pe platforma proprie www.doer.ro și prezentatoarea emisiunii ”Vreau să fiu sănătos”, de pe postul național de televiziune TVR.
Joi începe Baby Boom Show – cel mai mare eveniment...
Read MoreValurile timpului: Cum schimbările vârstei ne modelează sufletul și corpul...
Read MoreInterviu Dr. Anca Mihalcea – Despre viață, longevitate și îmbătrânire...
Read MoreTrendul untului în cafea, pe TikTok – Mit sau Realitate?...
Read MoreSănătatea femeii și impactul asupra carierei: între burnout, sindromul impostorului...
Read MoreSănătatea femeii: echilibrul hormonal, cheia bunăstării fizice și emoționale Ca...
Read More#CONCURS 8 martie: Câștigă un Set Cadou Rustic Argan! La...
Read MoreCadouri speciale de 1 și 8 Martie – Idei unice...
Read MoreEquilibrum Fest revine la București – trei zile dedicate sănătății,...
Read MoreSubstanța interzisă în Europa: Bisfenolul A și impactul său asupra...
Read MoreEști persoană fizică? Redirecționează 3,5% din impozitul pe venit aferent...
Read MoreDerby-ul Solidarității: Dinamo 1948 și FCSB joacă dumincă pentru copiii...
Read More