Tulburările de mișcare: cauze, simptome și inovații în tratament –...
Read MoreDomnul doctor Konstantinos Vakalidis este Medic Specialist Urolog-Androlog, Doctor în Științe Medicale, Specialist în Infertilitate Masculină, efectuând până în prezent peste 5000 de intervenții chirurgicale. Este printre primii medici din Grecia care a operat cu robotul Da Vinci. De asemenea, este autorul a zeci de articole publicate în reviste de specialitate din Grecia și din străinătate, precum și a unui mare număr de comunicări științifice la diferite congrese naționale și internaționale. Multe cupluri din Grecia și România au devenit părinți datorită tratamentului și operațiilor efectuate de dumnealui.
Bună ziua, domnule doctor, vă mulțumim pentru amabilitatea de care ați dat dovadă și pentru că vă rupeți din timpul dvs. pentru a ne răspunde la câteva întrebări de interes pentru comunitatea AliatSanatate.ro. Spuneți-ne, vă rog, care sunt cele mai frecvente afecțiuni pe care le tratați în practica zilnică, ca urolog?
Dr. Konstantinos Vakalidis: Depinde de vârsta și de sexul pacientului. De exemplu, la bărbații tineri pot numi prostatita, iar la cei vârstnici hiperplazia benignă de prostată. La femei tinere și nu numai apar des infecții urinare, iar la cele vârstnice mai des întâlnesc incontinența urinară. Nu în ultimul rând, pe partea de andrologie identific destul de des cazuri de varicocel la pacienți de toate vârstele, cea mai frecventă cauză tratabilă pentru infertilitatea masculină.
Există metode minim invazive sunt disponibile pentru tratarea calculilor renali (pietre la rinichi)?
Dr. Konstantinos Vakalidis: Cred că cea mai “neinvazivă” metodă de tratament pentru calculii renali este reprezentată de consumul de apă, ceea ce recomand permanent pacienților mei. Există de asemenea medicație specifică utilă pentru eliminarea calculilor de mici dimensiuni, precum alfa blocante sau diuretice.
Ce tipuri de infecții urinare recurente pot indica probleme mai grave și când trebuie investigată mai amănunțit această situație?
Dr. Konstantinos Vakalidis: Infecțiile urinare recurente sunt considerate infecțiile care apar mai des de 2 ori în interval de 6 luni sau mai des de 3 ori în decurs de 1 an. Acestea sunt adesea observate la femei și nu reprezintă un motiv de îngrijorare, ci doar necesită identificarea antibioticului potrivit. Dacă însă infecția recidivează în interval de 2 săptămâni de la finalizarea tratamentului urmat corespunzător, se impun investigații imagistice ale sistemului urinar.
Care sunt principalele cauze ale incontinenței urinare la bărbați și femei, și cum se tratează acestea?
Dr. Konstantinos Vakalidis: În ambele situații pot să spun că înaintarea în vârstă reprezintă un factor important în apariția bolii. Astfel, la bărbați după vârsta de 50 de ani apare frecvent hiperplazia benignă de prostată, afecțiune în care prostata este mărită și blochează fluxul urinar. La femei înaintarea în vârstă, respectiv menopauza, reprezintă un factor important, dar și sarcina sau nașterea, procese care slăbesc musculatura planșeului pelvin. Tratamentul variază în funcție de pacient și poate implica modificări în stilul de viață (renunțatul la alcool, cafea, scăderea în greutate), medicație sau intervenție chirurgicală precum introducerea unui pesar, montarea unui sfincter urinar artificial etc.
Sănătatea rinichilor influențează calitatea vieții? Ce sfaturi oferiți pentru a menține o funcționare renală optimă?
Dr. Konstantinos Vakalidis: Principalul rol al rinichilor este să filtreze sângele din organism. Aceștia elimină reziduurile din sânge și produc urină, controlând nivelul diverselor substanțe din sânge, inclusiv tensiunea. Multe persoane știu deja că este important să consume zilnic o cantitate potrivită de lichide, dar de asemenea trebuie să opteze pentru o alimentație echilibrată, să mențină nivelul de colesterol în parametri normali, să nu fumeze, să nu consume alcool exagerat și să facă exerciții fizice în mod regulat. De altfel, acestea sunt niște sfaturi de sănătate valabile în orice condiții.
Cum ajută chirurgia Da Vinci în îmbunătățirea acurateței și preciziei în intervențiile delicate?
Dr. Konstantinos Vakalidis: Precizia robotului Da Vinci este tocmai cea care îl recomandă pentru intervenții complexe, unde se impune prezervarea unor structuri anatomice și incizii precise. Astfel, cu ajutorul robotului chirurgul nu mai are limitări, putând efectua orice manevră cum face în mod natural. În același timp cu unul din brațe controlează pierderea de sânge și cu ajutorul camerelor robotice de mare putere poate identifica micile sângerări și anatomia structurilor operate. Robotul permite transformarea mișcărilor mâinii și absența tremurului crescând precizia chirurgului care menține pe parcursul operației o poziție naturală și mai confortabilă.
Câteva cuvinte despre disfuncția erectilă, referitor la cauze și tratamente? Există opțiuni chirurgicale sau doar farmacologice?
Dr. Konstantinos Vakalidis: Cauzele disfuncției erectile sunt extrem de diverse, însă implică de obicei probleme de sănătate subiacente. Cel mai adesea este vorba despre o problemă la nivelul sistemului circulator, însă poate fi vorba și despre diverse medicamente administrate, dar și consum de alcool sau tulburări psihologice. Tratamentul este stabilit în funcție de cauză și poate implica medicație orală sau, în cazurile severe, chiar implant penian.
Care sunt cele mai frecvente cauze ale infertilității masculine și cum sunt acestea diagnosticate?
Dr. Konstantinos Vakalidis: Cauzele infertilității masculine sunt extrem de variate, fiind de natură medicală, precum varicocelul sau diverse infecții, defecte cromozomiale, cauze de mediu precum expunerea la chimicale industriale, dar și cauze care țin de stilul de viață precum fumatul sau greutatea excesivă sau factori de risc cum este vârsta. În practica mea medicală cel mai des pot spune că m-am întâlnit cu varicocel și cu vârstă înaintată a bărbatului. Varicocelul este diagnosticat printr-o simplă ecografie Doppler și în cele mai multe cazuri este tratat cu succes și fertilitatea pacientului este restabilită.
Dar stilul de viață (fumatul, alimentația, activitatea fizică) poate afecta fertilitatea masculină?
Dr. Konstantinos Vakalidis: Atât fumatul cât și alcoolul reprezintă doi factori nocivi în fertilitatea masculină, îngreunând concepția. Consumul de alcool poate reduce calitatea, motilitatea spermatozoizilor și secreția de hormoni, în vreme de fumatul reduce numărul de spermatozoizi și afectează mobilitatea acestora. Un nivel potrivit de activitate fizică este asociat cu o îmbunătățire în calitatea spermei; dacă este un nivel exagerat poate apărea efectul contrar, respectiv scăderea calității spermei.
Ce rol joacă intervențiile chirurgicale minim invazive, cum ar fi cele realizate cu robotul Da Vinci, în tratarea infertilității masculine?
Dr. Konstantinos Vakalidis: Invervențiile chirurgicale realizate cu robotul Da Vinci sunt recomandate pacienților oncologici de obicei, ce necesită prostatectomii, nefrectomii, cistectomii, pieloplastii etc., nu sunt pentru infertilitate. Există însă o intervenție care s-a dovedit extrem de utilă inclusiv pentru pacienții diagnosticați cu azoospermie, denumită micro-TESE (extracția microchirurgicală a spermatozoizilor din testicul sub microscop). Cu ajutorul său am reușit să extrag spermatozoizi direct din testicul, care au fost apoi folosiți în proceduri de fertilizare, reușind astfel să conceapă pe cale naturală și pacienți considerați infertili.
Ce ne puteți spune despre noile tehnologii sau tratamente inovative pentru infertilitatea masculină?
Dr. Konstantinos Vakalidis: Cred că datorită evoluției constante a tehnologiei și a medicilor care accesează permanent informații de interes (cursuri, workshop-uri) pentru evoluția lor profesională, am ajuns într-un punct în care putem trata aproape orice cauză a infertilității masculine. Și mai cred și spun pacienților mei că fiecare cuplu trebuie să-și păstreze speranța, se găsesc mereu soluții.
Cât de rapidă este recuperarea după o intervenție chirurgicală robotică în comparație cu chirurgia tradițională?
Dr. Konstantinos Vakalidis: Pe lângă avantaje extrem de importante ce merită menționate pe care le conferă operația cu robotul Da Vinci, respectiv prezervarea nervilor, recuperarea mai rapidă a continenței urinare, menținerea funcției erectile, hemoragie redusă și cicatrizare minimă, poate fi menționată și o durată mai mică de spitalizare pentru pacient, respectiv în medie 2-3 zile în funcție de specificul operației (o operație prin abord deschis poate necesita chiar și o săptămână de spitalizare).
În ce tipuri de cazuri de infertilitate masculină recomandați utilizarea micro-TESE?
Dr. Konstantinos Vakalidis: Recomand acest tip de biopsie testiculară micro-TESE pacienților care au un nivel potrivit de testosteron în sânge în urma unui test hormonal, care prezintă un nivel FSH normal sau ușor crescut și teste care indică faptul că testiculele secretă cantități corespunzătoare de spermatozoizi, pacienților care rămân azoospermici în pofida tratamentului și a unui nivel de testosteron în limite normale timp de cel puțin 4 luni.
Există diferențe semnificative între chirurgia convențională și micro-TESE în ceea ce privește rezultatele în tratamentul infertilității?
Dr. Konstantinos Vakalidis: Desigur, rata de reușită este favorabilă (obținerea unei sarcini) când chirurgul urolog are experiență în domeniu și biologul reușește să găsească spermatozoizi în țesutul testicular prelevat. Conform studiilor și experienței mele, șansele de a găsi spermatozoizi viabili ajung la 60%, adică dublu față de biopsiile convenționale. De asemenea, nu trebuie neglijat faptul că micro-TESE conduce la mai puține efecte adverse asupra funcției testiculare și mai puține complicații asociate intervenției.
Cum evaluați calitatea spermei înainte și după intervenția chirurgicală pentru a determina eficiența tratamentului?
Dr. Konstantinos Vakalidis: Testul de bază pentru a verifica calitatea spermei este spermograma. Aceasta trebuie efectuată de 3-4 ori în decurs de 1 an de zile pentru că rezultatele pot fi diferite în funcție de diverse condiții de mediu și de stil de viață, iar post operator recomand pacienților spermograma la interval de 3 luni și 6 luni (durata spermatogenezei este de 74 de zile).
Cum influențează vârsta fertilitatea masculină și când considerați că intervenția chirurgicală poate fi cel mai eficient tratament?
Dr. Konstantinos Vakalidis: Pe măsură ce pacientul înaintează în vârstă fertilitatea sa scade considerabil, dar și calitatea spermei sale (morfologia, mobilitatea și numărul de spermatozoizi). Intervenția chirurgicală este necesară atunci când, cauza infertilității, pe lângă vârsta înaintată, este de exemplu un varicocel.
În cazurile de azoospermie, ce opțiuni de tratament potențial pot include utilizarea micro-TESE?
Dr. Konstantinos Vakalidis: La pacienții cu azoospermie opțiunile de tratament depind și de cauză. Sunt pacienți la care are efect administrarea de medicație sau de suplimente alimentare sau pacienți la care ajută semnificativ schimbarea stilului de viață. În cazurile de infertilitate masculină rezistentă la aceste tratamente, dacă testele indică că putem încerca micro-TESE, apelăm și la această intervenție, ca ultimă soluție.
Cum vă pregătiți pacienții pentru o intervenție chirurgicală robotică și ce sfaturi le oferiți în perioada post-operatorie pentru o recuperare optimă?
Dr. Konstantinos Vakalidis: Preoperator pacienții efectuează o serie de teste de laborator și investigații pentru a exclude riscul de complicații operatorii și, în unele cazuri, pot opri medicația pe care o urmează. După intervenția chirurgicală robotică recomand pacienților medicație analgezică și alimentație moale, cu consum sporit de lichide (pentru a evita constipația). De asemenea, le recomand să facă mișcare și anticoagulante pentru a preveni dezvoltarea trombozei și pot reveni la activitățile obișnuite la 2-4 săptămâni post-operator.
Ce efecte secundare pe termen lung pot apărea în urma intervențiilor chirurgicale pentru infertilitate și cum sunt gestionate acestea?
Dr. Konstantinos Vakalidis: După intervențiile chirurgicale pentru infertilitate pot apărea aceleași complicații care apar și la alte operații, precum hematom, infecție, leziuni testiculare. Pentru a preveni cât mai mult posibil complicațiile, recomand pacienților să aplice comprese reci, să folosească o lenjerie intimă strâmtă și să urmeze medicația întocmai cum o prescriu.
În ce măsură colaborarea cu specialiștii în fertilizare in vitro este necesară după o intervenție chirurgicală pentru tratarea infertilității masculine?
Dr. Konstantinos Vakalidis: Colaborarea cu specialiștii în fertilizare in vitro este necesară de exemplu în cazurile în care sunt prelevați spermatozoizi de la bărbat și ovul de la femeie. Consider că în general cuplul trebuie să se adreseze împreună specialiștilor în infertilitate, respectiv femeia să se adreseze ginecologului, iar bărbatul urologului pentru că dosarul lor trebuie evaluat ca un întreg. Pot fi probleme de ambele părți și pentru că tratamentul trebuie să fie cât mai bun, diagnosticul trebuie să fie cât mai exact. Colaborez extrem de des cu colegi ginecologi pentru a găsi cele mai bune soluții în cazurile cuplurilor care se confruntă cu infertilitate și cred că așa ar trebui procedat: tratat cuplul ca un întreg, nu separat.
Încheiem acest dialog cu dr. Konstantinos Vakalidis cu un sentiment de recunoștință pentru dedicarea sa în oferirea de speranță acolo unde pare să fie doar tăcere și întrebări fără răspuns. Sănătatea intimă a bărbaților este adesea un subiect delicat, dar dl. dr. Konstantinos Vakalidis nu doar că oferă soluții medicale, dar și un sprijin uman și empatic celor care trec prin momente dificile. Fiecare caz de infertilitate tratat nu este doar un succes medical, ci o șansă la o viață nouă pentru cupluri care visează să devină părinți.
Mulțumim, domnule doctor, pentru dedicarea și empatia pe care o oferiți fiecărui pacient, pentru că transformați suferința în speranță și știința în miracole.
Tulburările de mișcare: cauze, simptome și inovații în tratament –...
Read MoreOrtodonția modernă: sănătatea și estetica zâmbetului – interviu cu Dr....
Read MoreInterviu cu Dr. Zela Cofoian Amet, medic specialist neurolog: Ce...
Read MoreInterviu Dr. Laura Crăciun-Chiriță, medic specialist neurolog-somnolog – Tulburările de...
Read MoreInterviu cu Dr. Anca Hâncu, Medic generalist, Doctor în științe...
Read MoreYoga pentru gravide – Interviu cu Ilinca Neamțiu despre “Arta...
Read MoreInterviu cu dr. Radu Paraschiv, Medic primar ortopedie și traumatologie...
Read MoreInterviu cu Valentin și Cristina Georgian, creatorii Snapix, aplicația care...
Read MoreJoi începe Baby Boom Show – cel mai mare eveniment...
Read MoreValurile timpului: Cum schimbările vârstei ne modelează sufletul și corpul...
Read MoreInterviu Dr. Anca Mihalcea – Despre viață, longevitate și îmbătrânire...
Read MoreTrendul untului în cafea, pe TikTok – Mit sau Realitate?...
Read MoreSănătatea femeii și impactul asupra carierei: între burnout, sindromul impostorului...
Read MoreSănătatea femeii: echilibrul hormonal, cheia bunăstării fizice și emoționale Ca...
Read More#CONCURS 8 martie: Câștigă un Set Cadou Rustic Argan! La...
Read MoreCadouri speciale de 1 și 8 Martie – Idei unice...
Read MoreEquilibrum Fest revine la București – trei zile dedicate sănătății,...
Read MoreSubstanța interzisă în Europa: Bisfenolul A și impactul său asupra...
Read MoreEști persoană fizică? Redirecționează 3,5% din impozitul pe venit aferent...
Read MoreDerby-ul Solidarității: Dinamo 1948 și FCSB joacă dumincă pentru copiii...
Read MoreTulburările de mișcare: cauze, simptome și inovații în tratament –...
Read MoreSemnal de alarmă al specialiștilor: țigările electronice nu sunt o...
Read MoreMounjaro: medicamentul revoluționar pentru diabet și pierdere în greutate Mounjaro,...
Read MoreOrtodonția modernă: sănătatea și estetica zâmbetului – interviu cu Dr....
Read More