Interviu Dr. Laura Crăciun-Chiriță, medic specialist neurolog-somnolog – Tulburările de...
Read MoreTentațiile alimentare ne pândesc la fiecare colț de stradă, iar obiceiurile noastre zilnice par să fie din ce în ce mai legate de gustările rapide și dulciurile atrăgătoare.Este evident că gestionarea poftelor nesănătoase și dependenței de zahăr devine o provocare reală.
Doamna doctor Anca Hâncu, medic generalist, doctor în științe medicale și expert în nutriție, ne ajută să înțelegem mai bine mecanismele din spatele poftelor alimentare și ne oferă sfaturi practice pentru a recăpăta controlul asupra obiceiurilor noastre alimentare. Am pregătit câteva întrebări care să ne apropie de acele răspunsuri profunde de care avem nevoie cu toții pentru a face schimbări durabile.
Dna doctor, vă mulțumim pentru că v-ați făcut timp să fiți alături de comunitatea AliatSănătate.ro. Spuneți-ne, vă rog, ce sunt, de fapt, poftele alimentare și de ce simțim că nu putem rezista tentației de a mânca ceva dulce sau nesănătos?
Dr. Anca Hâncu: Poftele alimentare nesănătoase apar de cel mai multe ori dacă noi mâncăm incorect sau pe fond emoțional. Ce înseamnă să mâncăm incorect? Înseamnă să nu respectăm orele de masă, înseamnă să sărim peste o masă și atunci corpul ne va da semnalul că trebuie să mâncăm. Iar acest semnal va fi o poftă, de dulce de obicei.
De exemplu, poate mâncăm micul dejun, dar nu avem timp să mâncăm prânzul și sărim peste el. Urmarea este că după amiază, pe la patru, ni se va părea că nu e nimic mai important pentru noi decât să mâncăm o felie de tort. Iar asta probabil o să și facem. Deci, iată un exemplu de poftă cauzată de absența mesei de prânz, practic de orarul alimentar incorect.
Un alt exemplu de poftă care apare din cauza unei greșeli alimentare este faptul că vrem să ne restricționăm alimentația, vrem să mâncăm mai puțin Și atunci, mâncăm prea puțin, de exemplu, la masa de prânz. Mâncăm doar o supă de legume, în speranța că astfel vom putea scădea în greutate, dar nu ne aducem proteina. Proteina este cea care ne dă sațietate. Și atunci, după aceea, avem o senzație teribilă de foame. Mulți pacienți vin la mine și îmi spun “Am încercat să țin un regim, am încercat singur sau singură să nu mănânc, să slăbesc, dar n-am reușit.” Asta se întâmplă pentru că, de cele mai multe ori, se face această greșeală, pe care tocmai am menționat-o.
Sau, mănâncă o felie de pâine și supă de legume și zic, “dar am mâncat o supă, e suficient”. Dar nu este, pentru că supa nu are carne.
Cum influențează stilul de viață modern, stresul și oboseala zilnică poftele pentru zahăr și alimente procesate?
Dr. Anca Hâncu: Stresul și oboseala ne afectează foarte tare pentru că o persoană stresată va folosi alimentația drept compensație, drept medicament anti-stres și atunci începe și mănâncă emoțional.
De aceea este foarte important ca în timpul unei zile, cu cât e mai stresantă sau la sfârșitul zilei, trebuie să găsim metode de a ne destresa. Să ne plimbăm, să facem sport, să facem ceva care să ne ferească mintea de toate gândurile negative. În așa fel, încât masa de seară să fie o masă intensivă, hrănitoare și nu o masă care să aibă ca scop compensarea întregului stres de peste zi și a energiilor negative de peste zi.
Am avut experiențe cu pacienți pe care i-am învățat să iasă seara la o plimbare și de-abia după aceea să mănânce masa de peste zi. Și atunci, a fost o masă mult mai ponderată decât dacă au venit acasă, s-au așezat să mănânce, după care s-au trântit pe canapea în fața televizorului. Pentru că, de fapt, așa se acumulează kilogramele.
Este adevărat că unele persoane sunt mai predispuse să dezvolte o dependență de zahăr? Care ar fi explicația științifică?
Dr. Anca Hâncu: În ghidurile oficiale nu se definește o dependență de zahăr sau o dependență de alimente. Cu toate acestea, multe persoane relatează o oarecare dependență. Practic, observăm cu toții acest lucru, cu cât mâncăm mai mult dulce, cu atât pragul nostru de gust dulce crește. Și vom simți plăcerea gustului dulce de la o cantitate tot mai mare și vom dori tot mai mult dulce.
Când mâncăm zahăr mult și dulce mai mult, se modifică și compoziția microbiomului, care ne dă din nou semnale, există o axă cerebro-intestinală, care ne face să dorim din nou mai mult dulce. Aici ce putem noi face? Să ne luăm gustul dulce din fructe și să ne îndepărtăm de dulciurile foarte calorice și foarte procesate, de acele dulciuri împachetate, care sunt pline de aditivi și sunt complet nesănătoase.
Mulți oameni încearcă să înlocuiască zahărul cu îndulcitori artificiali. Sunt aceștia o soluție sigură sau pot genera și ei alte dependențe?
Dr. Anca Hâncu: Este o variantă pe termen scurt, iar pe termen lung se poate trece dintr-o problemă în alta. Vorbim despre îndulcitorii pe termen lung, dar anumite tipuri, pentru că aici există îndulcitori naturali și îndulcitori artificiali.
Depinde de cantitatea folosită și de durată, adică îi vom folosi toată viața sau îi vom folosi câteva luni, îi folosim o dată pe săptămână într-o micuță prăjitură cu îndulcitor sau îi folosim în fiecare zi în cantitate mare. Toate aceste detalii contează.
Ce ne puteți spune despre importanța unei diete echilibrate în prevenirea și gestionarea poftelor? Care sunt alimentele care ne pot ajuta să ne simțim mai sătui?
Dr. Anca Hâncu: Legumele, vegetalele, prin conținutul mare de fibre, prin caloriile scăzute, ne ajută la crearea senzației de sațietate și aduc un aport nutritiv deosebit, în special prin antioxidanți și prin vitamine și minerale. Le considerăm aliații noștri. Dar carnea slabă, carnea albă, nucile, migdalele și practic o construcție a unei farfurii sănătoase în care să avem și vegetale și carbohidrați cu absorbție lentă, dar și proteina de bună calitate, adică proteina slabă, toate acestea ne ajută la un regim alimentar echilibrat.
Ce rol joacă hidratarea în controlul poftelor? Există o legătură între deshidratare și poftele pentru anumite alimente?
Dr. Anca Hâncu: Hidratarea și somnul, da! Hidratarea este foarte importantă, 2 litri jumate – 3 litri pe zi, depinde de efortul fizic făcut. Somnul este o nevoie psihologică de mare importanță pentru corpul uman. Multe persoane, făcând foarte multe lucruri, uită să doarmă sau limitează orele de somn și ajung într-o stare de stres teribilă și ajung să nu-și mai poată regla comportamentul alimentar.
Somnul ne ajută foarte mult să ne reglăm comportamentul alimentar, iar cei care dorm foarte puțin mănâncă haotic, mănâncă multe snacks-uri supercalorice și foarte gustoase și, practic, își creează foarte multe probleme. Și ajung să crească în greutate. Lipsa de somn este și un factor de risc pentru insulino-rezistență.
Dacă am avut o zi în care ne-am „abandonat” poftelor nesănătoase, cum ne putem redresa fără a ne simți vinovați?
Dr. Anca Hâncu: O uităm, o lăsăm în pace, ne bucurăm de toate prostiile pe care le-am mâncat, le luăm ca pe niște mici bucurii pe care le-am trecut și atât. De a doua zi revenim la programul normal și încercăm să mâncăm ceva mai puțin, dar și să facem ceva mai multă mișcare.
Dar a doua zi nu înseamnă că de atunci trebuie să intrăm în post negru sau să facem diete ultra drastice.
Cât de important este ca în familie să se implice în efortul de a reduce consumul de zahăr, mai ales când există copii în casă care sunt tentați de dulciuri?
Dr. Anca Hâncu: Conceperea unui copil este momentul în care ambii părinți devin responsabili și trebuie să-și dea seama că ei concep un copil și, pentru ca acel copil să fie sănătos, ei în primul rând, trebuie să aibă un stil de viață sănătos Am foarte multe cupluri de părinți care vin, câteodată vin chiar pentru infertilitate, și îi ajutăm pentru că un stil de viață sănătos dobândit de pe urma unor obiceiuri bune, ameliorează și duce la vindecarea infertilității.
Sunt mulți părinți tineri care vin, tocmai pentru că vor să învețe să știe cum să facă lucrurile bine. Viața unui copil este importantă și copiii mici pot fi un factor declanșator pentru întreaga familie să aibă un stil de viață sănătos. Chiar și pentru bunici, care încep să fie mai atenți și le oferă copiilor micuți ce e mai bine pentru ei.
Moda aceea în care bunicile le oferă toate dulciurile și prăjiturile, a început să fie demontată. Bunicile sunt mult mai moderne și știu deja să ofere fructe, să ofere alune și merișoare și smochine și nu mai oferă atât de multe prăjituri copiilor.
Îi mulțumim doamnei doctor Hâncu, care ne-a arătat că gestionarea poftelor și dependenței de zahăr nu este doar o chestiune de voință, ci un proces profund, care implică înțelegerea nevoilor corpului nostru și construirea unor obiceiuri sănătoase. Printr-o abordare blândă și un plan echilibrat, putem reuși să ne simțim liberi de constrângerea constantă a poftelor și să ne bucurăm de un stil de viață echilibrat. Schimbarea poate părea dificilă la început, dar este o călătorie care merită să fie făcută pentru noi și pentru cei dragi, pentru sănătatea noastră pe termen lung.
Interviu Dr. Laura Crăciun-Chiriță, medic specialist neurolog-somnolog – Tulburările de...
Read MoreInterviu cu Dr. Anca Hâncu, Medic generalist, Doctor în științe...
Read MoreYoga pentru gravide – Interviu cu Ilinca Neamțiu despre “Arta...
Read MoreInterviu cu dr. Radu Paraschiv, Medic primar ortopedie și traumatologie...
Read MoreInterviu cu Valentin și Cristina Georgian, creatorii Snapix, aplicația care...
Read MoreInterviu cu dr. Alexandra Podar, medic primar ORL – Despre...
Read MoreInterviu cu Adrian Pantir, SportIn, despre “Pași de antreprenor”. Proiectul...
Read MoreInterviu cu Alina Barbu, Make up artist – Secretul unui...
Read MoreInterviu Dr. Laura Crăciun-Chiriță, medic specialist neurolog-somnolog – Tulburările de...
Read MoreHomeopatia pentru copii în timpul sărbătorilor: Remedii blânde pentru sănătate...
Read MoreCrăciunul ca timp de reconectare cu natura: Activități pentru familie...
Read MorePovești și tradiții legate de plante și remedii: Magia naturii...
Read MoreRitualuri Detox pentru sărbători: Cum să-ți ajuți organismul să-și revină...
Read MoreScurt ghid despre cum să supraviețuim iernii, cu ajutorul homeopatiei:...
Read MoreInterviu cu Dr. Anca Hâncu, Medic generalist, Doctor în științe...
Read MoreHomeopatia în perioada de pre-sarcină și sarcină: un sprijin sigur...
Read MoreCele patru tipuri de bogăție din viața și cum să...
Read MoreRenunțarea la fumat prin schimbarea perspectivei: drumul către libertate și...
Read MoreCum să te eliberezi de amintirile neplăcute folosind tehnica disocierii...
Read MoreHomeopatia: Vindecarea prin respectarea înțelepciunii corpului Homeopatia oferă o perspectivă...
Read MoreInflamația cronică: un pericol tăcut care afectează milioane de oameni...
Read More10 alimente care accelerează pierderea grăsimii și transformă stilul de...
Read MoreRemedii naturale pentru aftele bucale: tratament rapid și eficient fără...
Read MoreNe dorim copii fericiți, dar uităm că trebuie să ne...
Read More