Header site

Interviu cu domnul Prof. univ. emerit dr. farm. Dumitru Lupuliasa - Ce este homeopatia, cum acționează și cui îi este recomandat tratamentul homeopat?

A putea discuta cu domnul. Prof. univ. emerit dr. farm. Dumitru Lupuliasa este întotdeauna o deosebită onoare și o mare oportunitate!

Domnia-sa a avut amabilitatea să ne răspundă la câteva întrebări legate de homeopatie, reușind să risipească norul  de necunoaștere și dezinformare care  învăluie această ramură a medicinii alternative, recunoscută în țări cu o puternică tradiție medicală.

Sperăm ca articolul nostru să vă suscite interesul și dorința de a aprofunda această metodă de tratament, răspunsurile domnului Prof. Lupuliasa deschizând doar în fața cititorului fereastra spre ce înseamnă homeopatia și beneficiile pe care această știință le poate oferi.

Mulțumim  Asociației Române pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF), pentru acordul privind acreditarea pentru Congresul Național al AREPMF desfășurat în perioada 9-12 martie 2023!

Ce este homeopatia?

Prof. univ. emerit dr. farm. Dr. Dumitru Lupuliasa: Homeopatia este ramura medicinii complementare cu cea mai îndelungată activitate, creată în 1796 de dr. Samuel Hahnemann.

Dr. Hahnemann s-a opus modului în care era gândită și realizată medicina la finalul secolului al XVIII, considerând-o ineficientă și, de multe ori, agresivă. A propus utilizarea de medicamente în doze mici, având o viziune vitalistă asupra modului de funcționare a organismelor.

Care este statutul oficial al homeopatiei?

Prof. univ. emerit dr. farm. Dr. Dumitru Lupuliasa: Organizația Mondială a Sănătății (OMS) consideră homeopatia ca fiind “medicină tradițională”.

Definiția OMS a homeopatiei este: “Homeopatia sau homeopatia clasică este un sistem medical care folosește medicamente ale căror efecte, atunci când sunt administrate la omul sănătos, corespund manifestărilor bolii pacientului respectiv”. De asemenea, medicamentul homeopat este, conform OMS: “orice medicament preparat după o metodă homeopată descrisă într-o farmacopee oficială sau în alt document recunoscut oficial. Un medicament homeopat poate conține mai multe componente”.

Legea 95/2006-Titlul XVIII Medicamentul, care reglementează medicamentul de uz uman definește medicamentul homeopat în acord cu prevederile legislației farmaceutice a Uniunii Europene: “orice medicament obţinut din substanţe numite suşe homeopate în acord cu un procedeu de fabricaţie homeopat descris de Farmacopeea Europeană sau, în absenţa acesteia, de farmacopeele utilizate în prezent în România şi în statele membre ale UE; un medicament homeopat poate conţine mai multe principii active.”

Care sunt obiecțiile care se aduc cel mai des homeopatiei?

Prof. univ. emerit dr. farm. Dr. Dumitru Lupuliasa: Homeopatia a acumulat în cele peste două secole de practică milioane de cazuri tratate şi rezolvate cu succes. A trebuit însă să depășească multe obstacole și a ieşit mereu învingătoare. Trebuie să îl citez pe Guizot, prim-ministru al Franţei, care, în 1836, când academia medicală de la acea vreme a încercat să interzică tratamentul homeopat, a spus:

Dacă homeopatia e o himeră sau un sistem lipsit de valoare practică, ea va dispărea de la sine. Dacă este însă un progres, se va răspândi, în ciuda încercărilor dvs. de a o obstrucţiona, şi asta este ceea ce ar fi de dorit ca academia să facă, ea, care are ca misiune să facă ştiinţa să progreseze şi să încurajeze descoperirile.”

Sunt mai multe obiecții și mituri pe care adepții homeopatiei trebuie să le înfrunte:

  • faptul că medicamentele homeopate sunt în diluții foarte mari, diluțiile înalte putând să nu mai conțină molecule de substanță activă.
  • faptul că nu ar exista rezultate clare în studiile clinice care să fundamenteze medicamentul homeopat. Se consideră că rezultatele sunt contradictorii deoarece design-ul studiilor clinice este gândit pentru testarea medicamentelor alopate, iar tratamentele homeopate sunt individualizate. Este nevoie de o abordare științifică care să țină cont de specificitatea remediilor homeopate.
  • faptul că medicamentul homeopat nu are prospect (in general). Explicația este că în homeopatie se tratează bolnavul și nu boala, adică tratamentul este individualizat, în funcție de tabloul clinic al fiecărui pacient.
  • faptul că efectul în homeopatie ar fi similar efectului placebo, a cărui putere este considerată a fi un fenomen psihologic, care se manifestă atunci cnd pacientul se asteaptă ca ceea ce i se administrează, să aibă efect asupra bolii, deși, în realitate, nu este un medicament adevărat.

Care este cel mai puternic argument că homeopatia funcționează și nu este vorba despre un efect placebo?

Prof. univ. emerit dr. farm. Dr. Dumitru Lupuliasa: Cu siguranță, cea mai bună dovadă că homeopatia funcționează este faptul că are efectele așteptate atunci când remediul homeopat este administrat bebelușilor sau animalelor de companie. Dacă unui adult i se poate, eventual, induce speranța într-un efect terapeutic al tratamentului homeopat, provocându-i efectul placebo, un bebeluș sau un animal de companie nu poate disimula efectele tratamentului și rezultatele remarcabile obținute în aceste cazuri trebuie să conteze ca un argument puternic în favoarea eficienței homeopatiei.

Și atunci cum putem explica mecanismul de acțiune al homeopatiei?

Prof. univ. emerit dr. farm. Dr. Dumitru Lupuliasa: Homeopatia este o doctrină medicală practicată de peste 200 ani, pe care, în decembrie 2005, OMS a considerat-o a fi al doilea cel mai utilizat sistem medical din întreaga lume. Homeopatia a adus un suflu nou în medicină, o altă filozofie asupra bolii și tratării acesteia prin stimularea capacității naturale de vindecare a organismului. Are la bază câteva principii, care trebuie illustrate pentru a înțelege mecanismul de acțiune al acestei metode de tratament.

Este vorba, în primul rând,  de principiul similarității (similia similibus curantur) care afirmă că o substanță care produce un grup de simptome când este administrată unui om sănătos, poate, în anumite condiții, să trateze simptome asemănătoare la un bolnav.

Al doilea principiu al homeopatiei este principiul infinitezimalității care constă în diluarea succesivă a remediului de administrat. La fiecare diluție, soluția este agitată (dinamizată) puternic. Prin diluare înaltă se urmărește eliminarea toxicității și a unor potențiale reacții adverse ale remediului,  iar prin dinamizarea diluțiilor se considerâ că medicamentul dobândește proprietăți curative noi, prin faptul că poate elibera o energie  cât mai apropiată de energia care a generat dezechilibrul în organism. Remediul homeopat are astfel capacitatea de a acționa mai profund, inclusiv la nivel psihic și emoțional. De precizat că aceste valențe există doar în stare latentă în substanța activă respectivă.

Alt principiu pe care se bazează homeopatia este principiul individualizării remediului. La același diagnostic, doi pacienți vor fi tratați diferit, cu remedii individualizate, deoarece medicul homeopat evaluează toate aspectele suferinței bolnavului, adică toate manifestările sale fizice, emoționale și mentale, ca un întreg.

Ați menționat faptul că alopatia tratează boala, în timp ce homeopatia tratează bolnavul. Ne puteți explica mai în detaliu acest concept?

Prof. univ. emerit dr. farm. Dr. Dumitru Lupuliasa: În alopatie, funcționează acest principiu:“Contraria contrariis curantur”, adică “Contrariile se vindecă prin contrarii”. Și atunci, dacă se manifestă un simptom, trebuie să găsesc ceva care să-l contracareze, să-l reducă, să-l elimine; sau, dacă o anumită funcție a organismului este sub nivelul normal, să o regleze.

În homeopatie, însă, trebuie să evaluăm atent particularitățile fiecărui pacient. Din acest motiv, consultația homeopatică este foarte lungă, cel puțin prima. Se face repertorizarea, adică evaluarea a tot ce unui medic alopat i se pare că nu este esențial, pentru medicul  homeopat contează. Am să vă dau și un exemplu: pe alopat îl interesează doar dacă copilul tușește. Pe homeopat, în schimb, îl interesează când tușește, când se agravează tusea, dimineața, noaptea, la cald, la rece? Iar toate aceste detalii contribuie la stabilirea unei medicații personalizate pentru tratarea pacientului. Apartenența fiecărui pacient la grupuri diferite este o discuție foarte amplă în homeopatie. Homeopați buni sunt cei care vindecă un pacient reușind să identifice într-adevăr toate simptomele, pentru că există remedii homeopate care le induc.

Foarte pe scurt spus, dacă și eu și dvs. avem aceleași simptome, este foarte posibil să primim remedii diferite.

Prof. univ. emerit dr. farm. Dr. Dumitru Lupuliasa : Da, categoric, trebuie ales un remediu cu acțiune specifică pentru fiecare pacient în parte. Dar există și medicamente homeopate cu formule complexe. De exemplu, Stodal, un medicament homeopat pentru tuse, poate fi luat și de mine și de dvs., pentru că are o gamă foarte largă de extracte. Acest tip de medicamente complexe sunt realizate din combinații de medicamente homeopate cu tropisme bine definite, fiind foarte utile în cazurile acute și/sau care nu permit o individualizare. În compoziția acestor preparate intră, în general, diluții homeopate joase (decimale – D sau centezimale – CH, uneori în amestec cu tincturi mamă).

Medicamentele homeopate cu formule complexe au prospect structurat identic cu cel al medicamentelor alopate, fiind disponibile sub formă de comprimate, siropuri, soluții, spray-uri, unguente, creme, supozitoare, ovule, fiole etc. Prin administrarea acestor formule complexe nu se realizează individualizarea tratamentului. Activitatea de avizare a acestora se desfășoară conform unei metodologii similare celei utilizate în cazul medicamentelor alopate.

Cine poate practica homeopatia și cine poate urma un tratament homeopat?

Prof. univ. emerit dr. farm. Dr. Dumitru Lupuliasa: Această metodă de tratament este recunoscută de către Ministerul Sănătății și poate fi practicată doar de către medici cu pregătire specială, de profil.

Medicina homeopată,  o ramură a medicinii alternative, tratează multe probleme de ordin fizic, psihic sau emoțional. Homeopatia este destinată oricui, indiferent de vârstă: copiilor, femeilor însărcinate, vârstnicilor sau oricui manifestă alergie la medicamente sau, din diverse motive, nu poate urma alte tratamente clasice, convenționale. Remediile homeopate pot fi administrate atât în cazul afecțiunilor cronice, cât și al celor acute. În cazul afecțiunilor acute, efectul este mai rapid, cu ameliorarea rapidă a simptomelor. La bolile cornice, ameliorarea se produce treptat. 

Remediile homeopate sunt utilizate:

  • la copii, în general, pentru afectiuni ORL, respiratorii, dermatologice sautulburări de comportament.
  • la adulti, în cazul astmului, alergiilor, afecțiunilor ORL și dermatologice, bolilor endocrine, reumatologice, precum si în depresie si anxietate.

În afara cazurilor în care se recurge la un medic cu pregătire homeopatică, care  poate prescrie un tratament adaptat nevoii pacientului, pe baza, în general, a simptomelor și a istoricului medical, este de asemenea posibil să se apeleze la tratamentul homeopat ca automedicație. Unele medicamente homeopate, destinate unor patologii frecvente, pot fi   ușor de utilizat. Sfatul farmacistului poate fi extrem de util în acest caz, dar dacă simptomele persistă, trebuie consultat medicul.

Este important să se știe că homeopatia nu tratează cancerul! Homeopatia poate însă fi suport în oncologie, ajutând pacienții să tolereze anumite efecte secundare ale radioterapiei sau tratamentului cu chimioterapice.

Deci, homeopatia este recomandată pentru toată familia. de la mic la mare…

Prof. univ. emerit dr. farm. Dr. Dumitru Lupuliasa: Da, este, sigur că da! Și pentru părinți și bunici, copii și nu numai….chiar și pentru animalele de companie. Toată familia poate să beneficieze de homeopatie, practic unul dintre marile avantaje ale acesteia este că nu are efecte secundare. De aceea, medicamentele homeopate pot fi administrate fără niciun fel de risc femeilor gravide, celor care alăptează sau bebelușilor.

Cum se administrează medicamentele homeopate?

Prof. univ. emerit dr. farm. Dr. Dumitru Lupuliasa: ORGANON s-a dezvoltat lent din cercetarea și experimentarea lui Hahnemann pe o perioadă de timp. Au fost șase ediții. A șasea ediție încorporează ultimele descoperiri, de mare valoare, ale doctorului Hahnemann.

Conform ediției a 6-a a ORGANON, administrarea medicamentului homeopat se face astfel:

  • în bolile acute: la 2-6 ore
  • în urgențe: din oră în oră sau mai des
  • în bolile cronice: zilnic sau la 2 zile

La sfârșitul tratamentului poate apărea o ușoară agravare homeopatică, provocată de medicament și nu de boală (și atunci se întrerupe medicația). În ediţia a 6-a, Hahnemann găseşte soluția de îmbunătăţire a metodei sale, prin creşterea gradului de diluare (şi nu a potenţei, prin tipul de diluţii LM). În felul acesta agravarea nu se produce la începutul administrării, când boala este manifestă şi vitalitatea bolnavului scăzută, ci la sfârşitul bolii sau deloc, dacă administrarea este întreruptă la timp.

Înțelegerea principiului funcţionării medicamentului homeopat poate fi accesibilă persoanelor fără cunoștințe medicale sau științifice de specialitate?

Prof. univ. emerit dr. farm. Dr. Dumitru Lupuliasa: Dacă nu avem anumite noțiuni de fizică cuantică, de chimie-fizică, se poate să fie puțin mai greu de înțeles. Dar, există informații accesibile, care pot ajuta la înțelegerea mecanismelor din spatele homeopatiei.

Este esential însă să se înțeleagă că homeopatia este o medicină holistică (a întregului) care tratează pacientul în totalitatea simptomelor lui fizice şi mental-emoționale. Practic, este stimulată capacitatea naturală de vindecare a organismului, într-un mod blând, fără reacții adverse.

 

Din aceeași categorie:​

Cele mai recente articole: