Header site

Interviu cu dna Lidia (Herdea) Soldea, Medic Specialist în Diabet și Boli de Nutriție (prima parte)

Toamna, instalată cu drepturi depline, a adus cu ea ceva ce ar trebui să ne bucure pe toți: fructe și legume de sezon, proaspete și foarte gustoase. Auzim deseori că este cel mai bine să mâncăm sezonier și local. Ce înseamnă asta mai exact și cât adevăr zace în spatele acestei afirmații?

Da, așa este. Este foarte bine să ne axăm cu toții pe fructele și legumele aflate în sezon deoarece sunt mai naturale, nestropite, netratate și pline de vitamine, antioxidanți, în perioada lor propice de creștere.

Pentru că ne apropiem cu pași rapizi de perioada cea mai frumoasă a anului însă și cea mai bogată culinar vă cer ajutorul pentru cititorii noștri. Ce ar trebui să conțină vraja care să ne țină departe de excesele culinare și bahice de la mesele de sărbători? Cum ar trebui să arate un consum bogat însă totuși echilibrat pentru a depăși în siguranță perioada următoare?

Un meniu copios pentru sărbători poate să satisfacă și poftele și poate fi și echilibrat dacă se mănâncă în cantități  mici din ceea ce este amstecat și mai nesănătos și se consumă mai mult în cantități legume și fructe și mai puțin mâncăruri procesate și amestecate. Aportul de lichide, apa sau ceai neindulcit, trebuie să rămână tot la fel ca pe perioada anului, 2 litri până la 2,75 litri, întrucât în sezonul rece oamenii au tendința de a consuma mai puține lichide și mai multe alimente iar efortul fizic să fie păstrat la același randament ca pe sezonul cald.

Care sunt combinațiile de alimente care intră neîndoielnic în lista de Așa nu?!

          Grăsimile combinate în băuturile alcoolice și proteinele de mai multe tipuri amestecate pe aceeași masă.

Cum ar trebui să facem trecerea de la alimentația din sezonul rece, când mâncăm mai mult gătit, la cea de primăvară? Brusc?

Eu zic că trecerea nu se face brusc pentru că având la îndemână încă alimente pe care nu am apucat cu toții să le consumăm din sezonul rece, acestea fiind sub formă de legume congelate sau conservate. Fiecare dintre noi, fără să ne dăm seama defapt, facem această trecere treptat, cum de altfel este și recomandat.

Cum ar trebui să arate un plan alimentar pentru o persoană sănătoasă? Putem vorbi despre prevenție în ceea ce privește diabetul, de exemplu?

Un plan alimentar pentru o persoană sănătoasă trebuie să aibă niște principii alimentare generale și de bun simț incluse cum ar fi : cinci porții de legume și fructe pe zi, să aibă o gamă de proteină la fiecare masă, să consume din toate grupele alimentare, să se hidrateze corect, etc. Despre alimentația sănătoasă , da, se poate spune că alimenația poate preveni multe boli printre care și diabetul de tip 2, dar nu și diabetul de tip 1. Diabetul de tip 1 este un tip de diabet care se declanșează autoimun și nu ține de alimentație.

Ce părere aveți Dna. Dr. despre așa numitele ”trufandale”? Există suspiciunea că ar fi pline de chimicale utilizate pentru a ieși mai repede pe piață cu producția. Cât de sigure sunt pentru consum?

Din păcate la ora actuală se lasă la liber la folosirea anumitor substanțe chimice pentru accelerarea creșterii legumelor și fructelor. Din păcate este adevarat și de aceea am avea nevoie să facem teste la produsele alimentare vândute atât în piețe, cât și în magazine.

Concret, ce ar trebui să mâncăm ca să ne fie bine? Pe lângă fructe și legume, ce mai schimbăm? Tipuri de carne, lactate, brânzeturi, etc. Cum ar trebui să arate o alimentație echilibrată într-un an?

Primăvara și vara ar trebui să mâncăm la fel de echilibrat ca în celălalte anotimpuri, doar că în aceste anotimpuri avem la dispoziție mai multe legume și fructe proaspete și ar trebui să profităm din plin de ele. În plus, trebuie să mâncăm în continuare cereale integrale, proteine cu valoare biologică mare, vegetale și uleiuri sănătoase. Pe perioada rece trebuie consumate mai multe legume și fructe doar că acestea în sezonul rece vor fi legume conservate, coapte sau congelate. 
 

Când vorbim despre nutriție, ne putem gândi automat la diabet și boli metabolice?

În calitatea mea de Medic Specialist pe Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, pot confirma că așa este. Chiar și denumirea specialității spune clar că acestea sunt foarte strâns legate între ele. Și da, diabetul și bolile metabolice au nevoie de o alimentație specială.

Am studiat diverse materiale care au arătat că dezvoltarea bolilor de inimă poate fi declanșată de mai mulți factori. Acești factori includ rezistența la insulină, nivelul crescut al colesterolului, creșterea homocisteinei, stresul oxidativ, hipertensiunea, toxicitatea metalelor grele, stresul și inflamația. Fiecare dintre acești factori poate fi influențat de nutriție și, la rândul lor, au impact asupra nevoilor noastre nutriționale. Cum ar putea fiecare individ sa se implice în procesul prevenirii acestor factori? Care sunt indicatorii care ar trebui să ne aducă imediat în cabinetul medicului specialist? Care sunt investigaţiile care ar trebui prevăzute anual pentru a întâmpina aceşti factori?

Fiecare individ se poate preocupa de sănătatea lui, înainte de toate prin prevenirea apariției acestor boli. Prevenirea presupune mai multe aspecte de luat în seamă: un stil de viață sănătos, alimentație echilibrată, efort fizic constant, investigații anuale de bază pentru depistarea din timp a anumitor afecțiuni. Analizele care ar trebui făcute intră în setul uzual de analize periodice.

Medicina presupune Specialitatea Diabet zaharat Nutriţie şi Boli Metabolice (DZNBM). Ce înseamnă fiecare dintre acestea şi care este limita de diferenţiere între acestea? Sunt 3 în 1? Sau există o strânsă conexiune între acestea şi factorii care declanşează aceste afecţiuni?

În ce privește specialitatea Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, aceste trei direcții sunt bine delimitate dar tot odată pot și foarte strânse între ele ca și legătură. Mi se pot adresa atât pacienți care au nevoie doar de un plan de nutriție fară neavând alte boli asociate, cât și pacienți care prezintă o afecțiune metabolică : ex. guta cronică. Iar în ceea ce privește diabetul, această afecțiune este foarte des asociată și cu boli metabolice și necesită o alimentație specifică.

Citește aici a doua parte a interviului

Citește aici a treia parte a interviului.

Din aceeași categorie:​

Cele mai recente articole: