Header site

Interviu cu dna dr. Raluca Ghionaru, Medic Primar Medicină de Familie

Autor: Ana Maria Mitruș

Dna dr. Raluca Ghionaru este Medic Primar Medicină de Familie și a avut amabilitatea să își rupă din programul atât de ocupat, pentru a ne răspunde la câteva întrebări foarte importante, legate de sănătatea întregii familii.

Având o experiență vastă, la care se adaugă și funcțiile de Medic formator, Coordonator Regional AREPMF, Consilier Departamentul Economico-Social CMR, dna dr. Ghionarul este acel specialist la care apelezi cu toată încrederea, atât pentru profesionalismul de care dă dovadă, dar și pentru căldura cu care se adresează pacienților.

1. Cum se implică medicul de familie în sănătatea întregii familii?

Dr. Ghionaru: Ideal ar fi ca toți locuitorii unei gospodării să fie îngrijiți de același medic de familie. În acest fel, cunoscând întreagă familie, stilul acesteia de viață, obiceiurile alimentare, statusul social, nivelul de educație și antecedentele medicale, medicul de familie poate interveni atât prin promovarea prevenției, în cadrul unui stil de viață sănătos, cât și prin educația pentru sănătate și evident, prin tratarea bolilor acute sau cronice.

2. Care sunt analizele necesare să fie făcute, și cât de des, în funcție de vârsta pacientului?

Dr. Ghionaru: Înainte de a face analize, pacienții au dreptul și poate, și obligația, de a face un control medical, pe care îl numim examen de bilanț. În cadrul acestui examen de bilanț, care este programat mai des la sugari, în primul an de viață, apoi anual până la 18 ani și după 40 de ani, iar între 18 și 40 de ani odată la 3 ani, medicul stabilește, pornind de la o listă minimală de analize și adaptând pentru fiecare pacient în parte, ce investigații sunt necesare, în funcție de starea de sănătate din momentul respectiv, patologia asociată, alergii, boli moștenite, vârstă și sex.

3. Cine recomandă aceste analize și care este traseul pe care trebuie să îl urmeze pacientul?

Dr. Ghionaru: În general, orice medic care consultă un pacient poate recomanda aceste analize. Medicul de familie are la dispoziție prin intermediul contractului cu casa de asigurări o listă fixă de investigații, pe care le poate completa și cu alte tipuri de analize sau consultații de specialitate, în mediul privat. Astfel, prin intermediul biletului de trimitere, pacientul poate beneficia de acele investigații decontate de casa de asigurări de sănătate, iar în completare și de alte teste, decontate personal sau cu ajutorul unor asigurări private de sănătate

4. Cum ajută medicul de familie la abordarea de către pacient a unui stil de viață sănătos?

Dr. Ghionaru: Educația pentru sănătate reprezintă cel mai important pas spre un stil de viață sănătos. Aceasta ar trebui să înceapă încă din perioada de preșcolar, prin educația pentru igiena personală și colectivă. Fiecare dintre întâlnirile dintre medicul de familie și pacientul său se finalizează cu recomandări care pot fi: de tratament, atunci când boala o impune, de prevenție, pentru a împiedica sau pentru a întârzia apariția unor afecțiuni, dar și recomandări legate de de alimentație, de mișcare, de adaptarea locuinței sau a locului de muncă la cerințele personale, de igienă personală și a somnului, toate acestea contribuind la construirea unui stil de viață sănătos. De asemenea, cunoașterea îndeaproape a pacientului și a familiei sale ajută medicul de familie să sesizeze și să atenționeze pacientul despre eventualele tulburări neuropsihice care apar pe parcursul vieții (sindrom de burnout, anxietate, depresie, fobii, tendințe suicidale)

5. Ştiu că sunteţi un specialist în sănătate care abordează în practica zilnică toate terapeuticile aflate la dispoziţia medicului. Astăzi, din ce în ce mai mulţi pacienţi apelează la medicamente homeopatice. Este homeopatia parte din practica Dvs.? Este aceasta eficientă pentru copii?

Dr. Ghionaru: Homeopatia reprezintă într-adevăr o parte a practicii mele medicale, poate nu suficient de importantă, încă, dar întotdeauna este loc de mai bine… Remediile homeopate sunt variante terapeutice pe care le iau în considerare frecvent și atunci când și pacientul este deschis unui tratament care nu este alopat, se concretizează în prescripție și rezultatele sunt pe măsură. Cu atât mai mult în cazul copiilor, a căror vârstă impune restricții față de folosirea multor substanțe farmaceutice, homeopatia reprezintă o alternativă la îndemână. Încă de la cele mai mici vârste, putem folosi homeopatia în abordarea colicilor sau erupției dentare, în afecțiuni intercurente (virozele frecvente ale copilului), în diverse traumatisme sau însoțind tratamentul de fond al bolilor cronice.

6. M-am dus cu gândul la polenurile Artemisia şi Ambrozia, la care ţara noastră, alături de Bulgaria, deţine recordul european de răspândire şi care crează inclusiv manifestări de astm. Cum arată, de exemplu, managementul homeopatic în prevenţia şi tratamentul alergiilor sezoniere?

Dr. Ghionaru: Homeopatia presupune o abordare individualizată, personalizată, a tratamentului. Ce este potrivit unui pacient nu funcționează în cazul altei tipologii. De aceea, putem vorbi de câteva direcți generale, dar recomand pacienților să consulte un medic cu practică homeopatică și să nu le utilizeze după scheme fixe.

În sezonul alergiilor putem folosi preventiv sau curativ remedii homeopate precum Poulmon histamine sau Pollens, asociind uneori Apis mellifica. Diluțiile și ritmul de administrare se personalizează, așa cum spuneam, și se adaptează în timp în funcție de răspunsul organismului la tratament.

7. Pentru că suntem la începutul sezonului estival şi toată lumea este deja cu gândul la vacanşe şi călătorii, ce ar trebui să conţină trusa de urgenţă a fiecărui pacient?

Dr. Ghionaru: În vacanță sperăm cu toții să fim sănătoși și veseli și să nu avem nevoie de medicamente, nici homeopate și nici alopate. Și totuși, în special familiile cu copii, dar nu numai, obișnuiesc să poarte în bagaj o mică trusă medicală, pentru evenimente neprevăzute. Remediile homeopate care ne pot fi de folos în vacanță sunt cele pe care le utilizăm în mod frecvent în afecțiunile intercurente: Apis mellifica pentru înțepături sau alergii, Arnica montana pentru mici accidente, traumatisme sau răni, Aconitum, Belladona sau Bryonia pentru episoade febrile în funcție de simptomele asociate, Arsenicum album, Nux vomica și China pentru afecțiuni ale tractului gastrointestinal, Rhus toxicodendron pentru afectarea aparatului locomotor. Diluția folosită în general este 30CH, dar recomandarea este de a le utiliza conform indicațiilor medicului.

8. Doamna doctor, ce sunt gemoterapia sau fitoterapia?Când apelăm la una și când la cealaltă?

Dr. Ghionaru: Fitoterapia este parte a medicinei care folosește beneficiile produselor de origine vegetală în prevenția sau tratamentul unor afecțiuni, iar gemoterapia reprezintă acea parte a fitoterapiei care folosește extracte naturale din muguri, mlădițe sau alte părți tinere de plante, considerându-se că în acest fel se păstrează intactă forța terapeutică a țesuturilor meristematice (acele țesuturi care asigura prin diviziune creșterea și dezvoltarea plantei). Ambele terapii pot avea atât rol de prevenție, cât și efect curativ, atunci când sunt folosite judicios, la recomandarea medicului.

9. Este importantă educația pentru sănătate? Cine ar trebui să o facă?

Dr. Ghionaru: Așa cum spuneam, educația pentru sănătate este cel mai important pas spre un stil de viață care să ne ferească de boli. Ea ar trebui să înceapă din copilărie, atât în familie, cât și în colectivitate. Părinții reprezintă cel mai bun exemplu pentru copiilor, care le oglindesc comportamentul, obiceiurile alimentare, stilul de viață sau modul în care fac mișcare. De asemenea, copiii imită nu numai comportamentul adulților, ci și al celorlalți copii, cu care petrec mult timp la grădiniță sau scoală. De asemenea, un rol important în educația pentru sănătate îl au profesorii sau antrenorii din cluburile sportive, care pot contribui la construirea sănătății fizice și mentale a copiilor.

10. Care sunt sursele de informare de încredere ale pacienților?

Dr. Ghionaru: Principala sursă de informare la care ar trebui să apeleze pacienții este reprezentată de personalul medical, care deține cunoștințele necesare îngrijirilor din sănătate. Profesioniștii din medicină pot transmite pacienților informațiile medicale sau le pot indica sursele de informare de încredere, pe care le pot consulta suplimentar.

11. Trebuie să mergem la medic doar când suntem bolnavi sau este important să ne monitorizăm starea de sănătate periodic?

Dr. Ghionaru: Aici cred că am răspuns deja la întrebarea 2

12. Care sunt calitățile pe care ar trebui să le găsim la un medic de familie bun?

Dr. Ghionaru: La această întrebare ar fi bine să răspundă mai degrabă pacienții. Vă pot spune cum este medicul meu de familie: doamna doctor este un om echilibrat, este preocupată să fie mereu informată despre noutățile medicale, știe să asculte și să „citească printre rânduri”, este empatică, dar fermă în recomandări.

13. Cum reușiți să vă încărcați bateriile, chiar dacă aveți de-a face cu multe cazuri grave care vă încarcă emoțional? Sunteti doar un om!

Dr. Ghionaru: Decizia de a fi medic este asumată de fiecare dintre colegii mei, cu zile bune și cu zile mai rele, cu  realizări, dar și cu momente mai grele, cu muncă multă, răbdare și implicare. Cu siguranță echilibrul meu vine de cele mai multe ori din viața personală, din susținerea celor din jur, dar și din satisfacțiile profesionale.

14. Cât de importantă este familia în obținerea și păstrarea sănătății?

Dr. Ghionaru: Familia ar trebui să fie punctul de sprijin permanent, locul unde „îți încarci bateriile”, dar și colacul de salvare în momentele dificile. De asemenea, acasă este locul în care se deprind obiceiurile sănătoase și se formează stilul de viață. Modelul parental și educația primită în primii ani de viață rămân pentru cei mai mulți dintre noi repere după care ne ghidăm și mai târziu în viață. Și iată, revin la ideea de la începutul discuției noastre, și anume aceea că un medic de familie ar trebui să aibă în grijă toți membri acesteia, de la bunici la nepoți, putând astfel să imprime continuitate educației pentru sănătate.

Dr. Raluca Ghionaru

  • Medic Primar Medicină de Familie
  • Medic formator
  • Coordonator Regional AREPMF
  • Consilier Departamentul Economico-Social CMR

CELE MAI RECENTE ARTICOLE​