Header site

Interviu As. Univ. Dr. Claudia Felicia Pop - Rolul tatălui și alimentația gravidei

Am aflat de la dvs. o informație foarte interesantă, despre influența pe care o are alimentația gravidei, asupra gusturilor viitorului bebeluș, după momentul înțărcării. Ne puteți da mai multe detalii?

As. Univ. Dr. Claudia Felicia Pop: Din fericire, ceea ce mănâncă mămica atunci când este gravidă are o foarte mare influență asupra gusturilor viitorului nou născut, pentru că ele se transmis transplacentar. Nou născutul se naște doar cu gustul pentru sărat și cu gusturile pe care le învață în viața intrauterină. De aceea, dacă ne dorim ca viitorul sugar să accepte cu ușurință alimentele din alimentația complementară, este recomandat ca mămica să aibă pe parcursul sarcinii o alimentație cât mai variat și să nu facă restricții decât în limita toleranței ei personale. Dar altfel, să ofere cât mai multe variante, deoarece în caz contrar ne trezim ulterior, când începem alimentația complementară, că sugărelul va refuza gusturile respective.

Cât de important este rolul medicului de familie să facă această educație nutrițională? Se poate ocupa el sau este nevoie de un specialist în nutriție pentru a îndruma gravida? 

As. Univ. Dr. Claudia Felicia Pop: Nu este nevoie neapărat de un nutriționist, deoarece este la îndemâna noastră ca medici de familie, având atâtea oportunități să ne informăm. În plus, suntem cel mai aproape de mămică. De tătic și le putem oferi aceste informații din timp. Nutriția este importantă încă din perioada de planificare a sarcinii, apoi în timpul sarcinii și ulterior, după naștere. Este evident că un nutriționist disponibil în echipa noastră ne-ar ajuta foarte mult, dar acolo unde nu există această posibilitate, cred că putem să ne adaptăm noi cunoștințele foarte ușor și să îndeplinim acest lucru.

Ați pomenit și de tătici, este printre puținele dăți când aud că trebuie să fie și ei implicați. Este important rolul tatălui și pe perioada sarcinii sau doar după naștere.

As. Univ. Dr. Claudia Felicia Pop: Sigur, rolul tatălui este foarte important. Nu la fel de important ca al mamei, dar până la urmă ei sunt o echipă.  Împreună au decis că își doresc acest copil și, cumva, trebuie să contribuie împreună la creșterea și dezvoltarea lui. Știți că se spune că nu e greu să faci copilul, mia greu este să îl crești, să îi oferi ce are nevoie. Pe lângă dragoste și siguranță, copilul are nevoie de multe alte lucruri, iar tăticul este parte importantă în echipa aceasta, a familiei, pentru creșterea copilului.

Este recomandat să vină și el cu partenera gravidă, la controalele periodice?

As. Univ. Dr. Claudia Felicia Pop: Da, recomand și încurajez acest lucru, atâta timp cât poate, este benefic să se implice încă din perioada de monitorizare a sarcinii. În primul rând pentru a se familiariza cu tot ceea ce înseamnă consulturile, dar și pentru a fi prezent la sfaturile care se oferă de fiecare dată. Iar atunci când au întrebări, îi încurajez să și le noteze, deoarece atunci când ajung la un consult, de multe ori nu își mai aduc aminte ce doreau să întrebe. Din acest motiv, o list ă ne va permite să stăm împreună și să lămurim toate aspectele care în momentul acela sunt importante pentru ei.

 

Din aceeași categorie:​

No posts found!

Cele mai recente articole: