Header site

Hrană pentru minte sau hrană pentru corp ?

Italia! Italia! Italia! Țara lui Michelangelo, Da Vinci, de Medici, a Renașterii, a orașelor și a peisajelor unice. Pizza, cea mai bună pastă din lume, panettone, tiramisu și canzonette.

Tocmai ce ne-am întors recent dintr-o călătorie în Italia, o destinație care se spune că este pansament atât pentru suflet cât și pentru corp.

Merită povestit că a fost un city break, o călătorie într-un grup de 3 prietene, din medii diferite, cu joburi și preocupări diferite, cu un program halucinant și mintea sufocată de provocări sau obligații cotidiene.

Știm deja că în realitate, corpul nostru este minunat de bine conceput și reacțiile noastre naturale nu sunt chiar rezultatul hazardului. Oare ce se întâmplă în mintea noastră când punem pauză provocărilor zilnice? Oare de ce când ne rupem de realitatea cotidiană devenim mai buni, mai echilibrați, mai «noi» ?

Bunăstarea mintală reprezintă modul unic în care ne gestionăm emoțiile, răspundem la stres și este determinată de perspectiva noastră generală asupra vieții. Cercetările în domeniul stresului susțin ideea că un sentiment sănătos de bunăstare mentală are multe beneficii. Acesta ne permite să ne bucurăm de viață, promovează rezistența în situații dificile, să ne stabilim și să ne îndeplinim obiectivele, precum și să construim și să menținem relații.

Poate, de aceea, în 3 zile în care espresso, tiramisu, cocktails și pasta carbonara Da Enzo in Trastevere au fost cuvintele cheie de pe ordinea de zi, am reușit să râdem, să dansam în stradă, da 😊, și, cel mai important, să ne redescoperim și să cunoaștem oameni noi.

Și, Da, pentru corectitudinea relatării și pentru a respecta și firul epic, Fontana di Trevi, dansul în mijlocul străzii într-o noapte lângă Colosseum, Capela Sixtină au fost prezente în fiecare zi. Chiar și mult râvnita vânătoare de chilipiruri lângă Pantheon 😊

Să fim bine înțeleși, stresul, totuși, este o parte normală a vieții.  Oricât de mult ne-am dori o viață fără stres, stresul este un răspuns uman natural, necesar și omniprezent. În cantități mici, stresul poate îmbunătăți bunăstarea mentală, prin creșterea productivității și a nivelului de energie. Literatura de specialitate ne învață că stresul este, ocazional, un instrument bun pentru a beneficia de diverse perioade pentru a acţiona, reacţiona în diverse momente ale vieţii sau pur şi simplu pentru a prilejui momente de pauză şi concentrare. Dar, în cantităţi extinse, stresul poate fi dăunător. Cu toate acestea, atunci când experiența noastră de stres devine prelungită sau mai mare decât capacitatea noastră de a face față, aceasta poate fi epuizantă din punct de vedere fizic și mental. 

Nu lăsați stresul cronic să vă domine pentru că acesta poate avea consecințe copleșitoare asupra minții și corpului!

Rândurile acestea nu sunt o odă Romei, turismului, mâncării sau consumului de alcool. Nici măcar nu sunt încă un articol despre stres. Rândurile acestea sunt despre fiecare dintre noi, toți cei care la un moment dat avem nevoie de o pauză, de o «rupere» din cotidian, despre toți cei care nu conștientizăm cât de bine ne poate antrena mental o deconectare, despre toți cei care merităm să lăsăm tot și să ne urcăm în mașină, avion, vapor, balon și să evadăm !

Profitați de timpul liber petrecut în compania celor dragi, practicați orice fel de mișcare, opriți-vă să ascultați un artist stradal, citiți, răsfățați-vă cu un preparat care vă face plăcere, vorbiți cu un necunoscut pe stradă, evadați pentru a înlătura stresul!

Și, cel mai important, fiți deschiși la noi experiențe ! S-ar putea să se dovedească singura terapie de care aveți nevoie ! 

Voi cum faceți față stresului?

 

Din aceeași categorie:​

Cele mai recente articole: