Header site

Hipno-birthing: Descoperă puterea hipnozei conștiente în naștere

Nașterea este un moment deosebit în viața unei femei, plin de emoții și anticipare. Pentru multe viitoare mame, gândul la naștere poate fi însoțit de anxietate și teamă. Cu toate acestea, o abordare revoluționară cunoscută sub numele de hipno-birthing promite să transforme complet modul în care percepem și experimentăm procesul de naștere.  

Ce este hipno-birthing?

Hipno-birthingul este o metodă de pregătire pentru naștere care se bazează pe utilizarea tehnicilor de auto-hipnoză și relaxare profundă pentru a reduce anxietatea și disconfortul asociate nașterii. A fost dezvoltat în anii 1980 de către Marie Mongan, o educatoare prenatală și autoare, care a combinat principiile hipnozei cu cele ale nașterii naturale pentru a crea un mod holistic și lipsit de durere de a naște.

La baza hipno-birthingului stă ideea că, prin antrenamentul minții și a corpului, femeile pot intra într-o stare profundă de relaxare în timpul nașterii, permițându-le să gestioneze eficient contracțiile și să aducă pe lume bebelușul într-un mod calm și lipsit de durere. În loc să lupte împotriva contracțiilor, femeile învăță să le accepte și să le lase să își facă treaba, folosind tehnici de respirație și vizualizare pentru a menține un mediu relaxat și sigur pentru ei și pentru bebelușii lor.

Cum funcționează hipno-birthingul?

Hipno-birthingul se bazează pe ideea că mintea subconștientă poate influența puternic corpul și că prin reprogramarea gândurilor și a credințelor despre naștere, femeile pot să își schimbe complet experiența nașterii. Prin urmare, în timpul cursului de hipno-birthing, viitoarele mame învață tehnici de relaxare profundă, auto-hipnoză, vizualizare și afirmare pozitivă pentru a le ajuta să intre într-o stare mentală și fizică optimă pentru naștere.

Principalele tehnici utilizate în hipno-birthing includ:

 • Respirația profundă și ritmică: Femeile învață să își controleze respirația în timpul contracțiilor, folosind respirația profundă și ritmică pentru a-și menține calmul și a-și relaxa corpul.
 • Auto-hipnoză: Prin practicarea tehnicilor de auto-hipnoză, femeile își pot induce stări de relaxare profundă și focalizare mentală, permițându-le să gestioneze mai eficient disconfortul și durerea în timpul nașterii.
 • Vizualizarea: Vizualizarea este o parte importantă a pregătirii pentru naștere în hipno-birthing. Femeile învață să își imagineze nașterea într-un mod pozitiv și lipsit de durere, creându-și propriile imagini mentale despre cum arată și se simte nașterea ideală pentru ele.
 • Afirmațiile pozitive: Utilizarea afirmațiilor pozitive poate ajuta femeile să își îmbunătățească stima de sine și încrederea în capacitatea lor de a naște. Prin repetarea unor afirmații pozitive despre naștere și despre capacitățile lor, femeile pot să își reducă anxietatea și să își păstreze un mindsetul pozitiv în timpul nașterii.

Beneficiile hipno-birthingului

Hipno-birthingul oferă o serie de beneficii atât pentru mame, cât și pentru bebeluși. Printre acestea se numără:

 • Reducerea anxietății și a stresului: Una dintre cele mai mari beneficii ale hipno-birthingului este capacitatea sa de a reduce anxietatea și stresul asociate nașterii. Prin învățarea tehnicilor de relaxare profundă și auto-hipnoză, femeile pot să își reducă nivelul de anxietate și să își gestioneze mai bine emoțiile în timpul nașterii.
 • Scăderea disconfortului și a durerii: Hipno-birthingul poate ajuta femeile să își reducă disconfortul și durerea în timpul nașterii, permițându-le să intre într-o stare de relaxare profundă și să își mențină un mindset pozitiv în timpul procesului de naștere.
 • Promovarea unei nașteri mai naturale: Prin promovarea unei abordări mai naturale și mai puțin invazive a nașterii, hipno-birthingul poate să încurajeze o experiență de naștere mai blândă și mai respectuoasă atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș.
 • Creșterea încrederii și a stimei de sine: Hipno-birthingul poate să îmbunătățească încrederea și stima de sine a femeilor în capacitățile lor de a naște. Prin practicarea tehnicilor de auto-hipnoză și vizualizare, femeile pot să își dezvolte o încredere mai mare în corpul lor și în procesul de naștere.
 • Îmbunătățirea legăturii mamă-bebeluș: Hipno-birthingul poate să contribuie la îmbunătățirea legăturii emoționale între mamă și bebeluș, permițându-le să experimenteze o naștere mai liniștită și mai puțin stresantă, care să faciliteze o legătură mai profundă și mai intimă după naștere.

Cum poți începe cu hipno-birthingul?

Dacă ești interesată să încerci hipno-birthingul pentru nașterea ta, există mai multe resurse și opțiuni disponibile pentru a te ajuta să începi. Unele dintre acestea includ:

 • Cursuri de hipno-birthing: Există o serie de cursuri și programe de pregătire pentru naștere care se concentrează pe hipno-birthing și care pot să te învețe tehnicile și strategiile necesare pentru a te pregăti pentru naștere.
 • Cărți și resurse online: Există o serie de cărți, podcast-uri și resurse online disponibile care explorează conceptul de hipno-birthing și care pot să îți ofere informațiile și sfaturile de care ai nevoie pentru a începe.
 • Consiliere individuală: Dacă preferi o abordare mai personalizată, poți să cauți un practician de hipno-birthing sau un terapeut care să te ajute să începi cu tehnicile și strategiile potrivite pentru tine.

Indiferent de opțiunea pe care o alegi, este important să îți amintești că fiecare femeie este unică și că experiența nașterii poate fi diferită pentru fiecare persoană. Cu toate acestea, hipno-birthingul oferă o modalitate unică și eficientă de a gestiona anxietatea și disconfortul asociate nașterii și de a experimenta o naștere mai calmă, mai sigură și mai puțin dureroasă pentru tine și pentru bebelușul tău.

 

Din aceeași categorie:​

Cele mai recente articole: