Homeopatie – Definiţie: o metodă terapeutică care se bazează pe capacitatea organismului de a reacţiona specific la acţiunea unor medicamente (homeopatice) determinând astfel vindecarea sau reechilibrarea.
Medicamentul homeopatic este un medicament. Fabricarea sa trebuie sa respecte regulile generale de fabricare a medicamentelor şi mai ales să fie conforme cu specificaţiile tehnice şi ştiinţifice ale oricărui alt medicament.
Originalitatea medicamentului homeopatic constă în faptul că este un medicament preparat printr-o tehnică specială plecând de la o substanţă de bază a cărei origine este vegetală, animală, minerală sau, în ultimii ani, în cazuri atent selecţionate şi specifice, chimică. Există mai mult de 3000 de substanţe de bază numite suşe de la care se pleacă în fabricarea medicamentului homeopatic, suşe care sunt controlate foarte riguros (antipoluare, antiradiaţii etc.).
Medicamentele homeopatice – se prezintă cel mai adesea sub formă de tuburi cu granule sau tuburi-doză, dar mai pot exista şi sub formă de picături, comprimate, unguente, geluri.
Medic homeopat – În ţara noastră, termenul corect este medic cu competenţă in homeopatie. Medicul homeopat este un medic care după finalizarea studiilor universitare şi a studiilor pentru specializare urmează cursurile pentru însuşirea competenţei în homeopatie.
În România, competenţa în homeopatie se poate obţine doar de către profesioniştii din domeniul sănătăţii prin urmarea unuia dintre cursurile acreditate de către Ministerul Sănătăţii :
– Şcoala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar
– Universitatea de Medicină şi Farmacie “Gr.T.Popa” Iaşi organizează Curs Postuniversitar de Homeopatie Clinică şi Etică Medicală pentru obţinerea competenţei în homeopatie.
În Europa, învăţământul homeopatic este urmărit, evaluat şi reglementat de către comisii acreditate ale EU şi este standardizat conform Standardului European EN 16872:2016.
Care sunt contraindicaţiile şi efectele adverse ale medicamentelor homeopatice ?
Nu există contraindicaţii şi efecte adverse cunoscute.
Tratamentele homeopatic şi alopatic sunt compatibile ?
Nu există contraindicaţii privind priza simultană de medicamente alopatice cu cele homeopatice.
Căror categorii de vârstă pot fi administrate medicamentele homeopatice?
Tuturor categoriilor de vârstă, de la sugari la persoanele vârstnice, cât şi femeilor gravide sau în perioada de alăptare.
Care este locul homeopatiei în ansamblul modalităţilor de tratament (alături de alopatie, chirurgie, chimioterapie, radioterapie, acupunctură…etc) – Tratamentul homeopatic şi-a dovedit eficienţa în cea mai mare parte a patologiilor curente: afecţiunile tractului respirator, afecţiunile aparatului digestiv, afecţiuni dermatologice, stres, insomnie, etc.
Există afecţiuni pe care homeopatia nu le tratează: bolile grave evolutive – cancer, leucemii, boli sexuale transmisibile deşi cercetări recente au arătat ca homeopatia poate fi un real tratament de suport ( greaţă, vertij, diminuarea apetitului şi disconfortului alimentar) – şi afectiunile care necesită intervenţie chirurgicală.