Header site

Gălbenelele: Minunatele flori cu proprietăți vindecătoare

Gălbenelele, sau Calendula officinalis, sunt flori cu o istorie bogată în medicina tradițională și în îngrijirea pielii. Aceste plante frumoase, care provin din regiunile mediteraneene, au câștigat popularitate în întreaga lume datorită proprietăților lor vindecătoare și multiplelor utilizări. 

Originea și istoria gălbenelelor

Gălbenelele, denumite și “flori de nuntă” sau “flori de potir,” au o istorie îndelungată în practicile medicale și de înfrumusețare. Originea lor poate fi urmărită în regiunile mediteraneene, în special în zona sudică a Europei, unde cresc sălbatic. De-a lungul secolelor, aceste flori au călătorit în întreaga lume și au fost apreciate pentru beneficiile lor.

În timpul Primului Război Mondial, gălbenelele au fost folosite pentru a trata rănile soldaților, datorită proprietăților lor antiinflamatorii și de vindecare. Ele au fost, de asemenea, folosite în timpul Războiului Civil American pentru a trata rănile luptătorilor.

Compoziția chimică a gălbenelelor

Gălbenelele sunt pline de substanțe chimice benefice pentru sănătate și frumusețe. Printre aceste substanțe se numără:

1. Flavonoide:

Gălbenelele conțin flavonoide, cum ar fi quercetina și rutina, care au proprietăți antioxidante și antiinflamatorii. Aceste compuși ajută la protejarea celulelor împotriva deteriorării cauzate de radicalii liberi și reduc inflamația în organism.

2. Saponine:

Saponinele din gălbenele au proprietăți antibacteriene și antiinflamatorii. Ele pot ajuta la curățarea și calmarea pielii.

3. Triterpene:

Triterpenele sunt substanțe responsabile de proprietățile antiinflamatorii ale gălbenelelor. Ele pot ajuta la reducerea roșeții și inflamației pielii.

4. Carotenoide:

Gălbenelele sunt bogate în carotenoide, cum ar fi beta-carotenul, care este un antioxidant puternic. Acești compuși pot contribui la menținerea sănătății pielii și a vederii.

Utilizări medicinale ale gălbenelelor

Gălbenelele au fost utilizate de secole în medicina tradițională pentru numeroase afecțiuni. Iată câteva dintre utilizările lor medicinale:

1. Tratarea rănilor și a arsurilor:

Gălbenelele au proprietăți de vindecare și pot fi folosite pentru a trata rănile, arsurile minore și ulcerațiile cutanate. Aceste flori ajută la regenerarea țesutului și reduc inflamația.

2. Combaterea infecțiilor:

Datorită proprietăților antibacteriene și antifungice, gălbenelele pot ajuta la combaterea infecțiilor pielii și la prevenirea infecțiilor ulterioare în răni sau zgârieturi.

3. Alinarea inflamațiilor:

Gălbenelele sunt folosite pentru a calma inflamațiile și iritațiile pielii. Ele pot fi utile în tratamentul afecțiunilor cum ar fi eczema și psoriazisul.

4. Tratarea durerilor musculare și articulare:

Uleiul de gălbenele poate fi utilizat în masaj pentru a reduce durerile musculare și articulare.

Utilizări ale gălbenelelor

Gălbenelele au devenit un ingredient popular în produsele cosmetice datorită beneficiilor lor pentru piele. Iată cum pot fi folosite în îngrijirea cosmetică:

1. Produse pentru îngrijirea pielii:

Gălbenelele sunt adesea prezente în creme, loțiuni și unguente pentru îngrijirea pielii. Ele pot contribui la menținerea pielii catifelate și sănătoase.

2. Loțiuni pentru corp:

Loțiunile cu gălbenele pot ajuta la hidratarea și calmarea pielii uscate și iritate.

3. Șampoane și balsamuri pentru păr:

Aceste produse pot conține extract de gălbenele pentru a îmbunătăți sănătatea scalpului și a părului.

4. Produse pentru igiena orală:

Gălbenelele sunt folosite în pastă de dinți și apă de gură datorită proprietăților lor antibacteriene.

5. Ceaiuri și suplimente

Puteți face ceai de gălbenele foarte simplu, prin introducerea florilor în apa clocotită. Chiar dacă are un gust ușor amar, puteți consuma ceai de gălbenele datorită proprietăților sale terapeutice recunoscute la nivel mondial. Ceaiul de gălbenele este un remediu renumit utilizat in medicina tradițională.

Gălbenelele în homeopatie

Oricine familiarizat cu homeopatia a auzit probabil despre proprietățile vindecătoare ale remediului homeopat Calendula (numit și gălbenele). Nu doar că a fost folosit ca remediu în homeopatie timp de 200 de ani, dar este și folosit în medicina încă din secolul al XII-lea.

Calendula și-a primit numele de la vechii romani, care au observat că planta va înflori în prima zi (în latină: kalende) a fiecărei luni. Ei au văzut înflorirea neîntreruptă a plantei ca un simbol al bucuriei și au cultivat-o în grădinile lor pentru a răspândi fericirea. Aparține aceleiași familii de plante ca margaretele, crizantemele și ambrozia. În homeopatie, capetele florilor, inclusiv petalele, sunt folosite pentru a face remediul.

Numele speciei, officinalis, se referă la utilizarea sa istorică în farmacii și farmacopei ca specie medicinală oficială a genului.

Calendula Officinalis (Calen.) este preparată din planta de gălbenele din familia margaretelor. Este folosită în tincturi de plante și potențe homeopate pentru a calma pielea arsă de soare, pentru a controla infecțiile și pentru a stimula vindecarea rănilor și ulcerațiilor. Poate fi utilizată fie local (direct pe piele), fie intern în potențe homeopate. 

Calendula Officinalis este folosită în mod obișnuit pentru afecțiunile asociate cu leziuni ale pielii, cum ar fi tăieturi, răni, arsuri și incizii chirurgicale. De asemenea, este folosită pentru afecțiuni legate de afecțiunile pielii, inclusiv dermatită, eczeme și ulcere. Calendula poate fi benefică pentru simptomele caracterizate prin inflamație, roșeață și răni cu vindecare lentă.

Potrivit Centrului Medical al Universității din Maryland, Calendula conține niveluri ridicate de flavonoide, antioxidanți pe bază de plante care protejează celulele de a fi deteriorate de molecule instabile numite radicali liberi. Studiile farmacologice moderne arată că Calendula officinalis prezintă proprietăți antibacteriene, antivirale, antiinflamatorii, antitumorale și antioxidante. 

Gălbenelele sunt flori minunate cu proprietăți vindecătoare și cosmetice remarcabile. Fie că le utilizați ca medicament sau în îngrijirea pielii, aceste flori aduc beneficii semnificative. Cultivarea gălbenelelor în grădină vă permite să aveți întotdeauna acces la aceste comori naturale și să vă bucurați de beneficiile lor în fiecare zi.

 

Surse 

https://www.homeopathyworks.com/dr-samets-insights/calendulaone-of-homeopathys-many-gifts-to-humankind/

https://www.betternutrition.com/supplements/benefits-of-calendula/ 

https://homeopathyplus.com/know-your-remedy-calendula-officinalis-calen/ 

 

Din aceeași categorie:​

Cele mai recente articole: