Interviu Dr. Anca Mihalcea – Despre viață, longevitate și îmbătrânire...
Read MoreFitoterapia este un sistem de medicină utilizat încă din cele mai vechi timpuri, care se bazează pe puterea vindecătoare a plantelor. Există dovezi scrise legate de fitoterapie, care datează încă din civilizația greacă și cea romană.
Plantele au fost singurul medicament utilizat, până la sfârșitul secolului trecut. Modul de administrare era divers, de la uleiuri esențiale la pudre sau ceaiuri (infuzii). În prezent plantele sunt la fel de apreciate, făcând parte din tratamentul convențional al multor afecțiuni legate de sănătate.
Fitoterapia este utilizată la nivel mondial și există țări unde medicina pe bază de plante este singura acceptată. Extractele curative sunt disponibile în farmacii sau în magazinele naturiste, fiind reglementate de autoritățile din domeniu. De asemenea, medicamentele din plante sunt prescrise de medici care au terminat facultatea de medicină, având specializare în fitoterapie (în România).
Chiar dacă sunt medicinale, nu toate plantele sunt bune pentru a fi consumate. Pentru a beneficia de calitățile curative ale plantelor, procesul de producere al medicamentelor sau extractelor trebuie să respecte anumite standarde de cultivare, prelucrare și depozitare. Temperatura la care plantele sunt prelucrate este foarte importantă, atât din punct de vedere al calității extractelor, dar și al duratei de utilizare.
Produsele din fitoterapie sunt disponibile în mai multe forme, astfel:
La fel ca orice alt medicament alopat sau de altă natură și produsele din plante trebuiesc administrate cu prudență, la recomandarea unui medic specialist. Extractele din plante pot fi foarte concentrate, ceea ce duce la reacții adverse puternice, sau pot interacționa cu alte tratamente alopate, ceea ce poate cauza ineficiența tratamentului și apariția complicațiilor.
Fitoterapia este o alternativă cu tradiție de mii de ani la medicina modernă. Plantele medicinale reprezintă de multe ori remedii care ameliorează, vindecă sau previn afecțiuni legate de sănătate.
Există peste 10.000 de specii de plante medicinale, care au fost studiate și clasificate. Acestea trebuie să provină din culturi sălbatice sau biologice, care nu au fost afectate de substanțe chimice. Plantele medicinale prezintă proprietăți unice, care ajută la dezvoltarea vitalității interioare a organismului uman. Plantele medicinale conțin substanțe vii, energetice, care interacționează cu ființa umană.
Multe persoane, chiar și specialiști, privesc cu scepticism proprietățile plantelor medicinale și utilizarea plantelor. Însă aceștia nu trebuie decât să caute studii și dovezi științifice, disponibile foarte ușor pe internet, care dovedesc modul în care plantele medicinale acționează asupra organismului uman. De exemplu, analizate la microscop, molecule din scoarța salciei albe au dovedit proprietăți în dilatarea vaselor de sânge, iar usturoiul este dovedit că scade tensiunea arterială.
Utilizarea fitoterapiei necesită mulți ani de studiu, aceasta fiind o știință complexă. Vindecarea cu plante presupune recomandări exacte, atât de medicamente, extracte sau ceaiuri, dar și de cantități și metoda de administrare.
Printre cele mai des întâlnite proprietăți ale plantelor medicinale se numără:
Plantele medicinale pot fi administrate în diverse forme, atât intern cât și extern. Intern, ele pot fi consumate ca ceai, tablete, decoct sau macerare. Extern, ele pot fi aplicate direct pe piele, sub formă de compresă, gel, cremă sau tinctură.
Administrarea produselor din fitoterapie trebuie făcută cu atenție, după o analiză completă a altor tratamente sau medicamente care se utilizează în paralel.
Acest articol este unul informativ și nu înlocuiește un consult medical. Pentru ca sănătatea familiei tale să beneficieze de consult de specialitate, adresează-te întotdeauna medicului de familie.
Interviu Dr. Anca Mihalcea – Despre viață, longevitate și îmbătrânire...
Read MoreHomeopatia pentru copii în timpul sărbătorilor: Remedii blânde pentru sănătate...
Read MorePovești și tradiții legate de plante și remedii: Magia naturii...
Read MoreRitualuri Detox pentru sărbători: Cum să-ți ajuți organismul să-și revină...
Read MoreJoi începe Baby Boom Show – cel mai mare eveniment...
Read MoreValurile timpului: Cum schimbările vârstei ne modelează sufletul și corpul...
Read MoreInterviu Dr. Anca Mihalcea – Despre viață, longevitate și îmbătrânire...
Read MoreTrendul untului în cafea, pe TikTok – Mit sau Realitate?...
Read MoreSănătatea femeii și impactul asupra carierei: între burnout, sindromul impostorului...
Read MoreSănătatea femeii: echilibrul hormonal, cheia bunăstării fizice și emoționale Ca...
Read More#CONCURS 8 martie: Câștigă un Set Cadou Rustic Argan! La...
Read MoreCadouri speciale de 1 și 8 Martie – Idei unice...
Read More