Joi începe Baby Boom Show – cel mai mare eveniment...
Read MoreCu toții visăm la familia perfectă, unde ar trebui să existe doar înțelegere, empatie și susținere. În sânul familiei ne așteptăm să primit dragoste și înțelegere, este locul unde ne împărtășim bucuriile și necazurile vieții, fără teama că vom fi judecați. În cadrul familiei ne dezvoltăm personal, deoarece familia este cel mai important factor ce poate influența viața unui copil.
Din păcate, puțini dintre noi ne putem lăuda cu familiile în care am crescut. Diferite structural de modelul ideal pe care îl vedem la televizor, familiile ”reale”, ”adevărate”, sunt foarte departe de cele portretizate în spațiul media.
Când ne gândim la familia perfectă, includem, de obicei, o mamă, un tată și unul sau mai mulți copii, care trăiesc împreună într-un mediu în care se simt în siguranță. Cu toate acestea, acest scenariu ideal este inaccesibil în majoritatea cazurilor, dar asta nu înseamnă că orice altă variantă de familie nu poate reprezenta un cadru ideal, în care fiecare membru prezent să se simtă integrat și acceptat.
Din acest motiv, termenul de ”familie perfectă” sugerează un răspuns simplist, dar în realitate, lucrurile sunt mult mai complicate. Nu există o definiție universal acceptată pentru ”familia perfectă”, dar există nenumărate variante, al căror atribut comun este un mediu plin de iubire și înțelegere.
Probabil mai importante decât persoanele din care este formată familia, sunt relațiile care se regăsesc în mijlocul acesteia. Atunci când relațiile sunt pozitive, avantajele sunt multiple, pentru fiecare membru în parte:
Copiii se vor simți iubiți și în siguranță, iar asta le oferă încredere să exploreze lumea și să încerce lucruri și experiențe noi
Problemele pot fi rezolvate mai ușor, iar conflictele nu vor lua proporții distrugătoare
Sunt respectate diferențele de opinii
Fiecare membru va beneficia de abilitățile necesare pentru a construi la rândul lui alte relații sănătoase, în afara familiei
Relațiile pozitive din cadrul unei familii pot fi dezvoltate în nenumărate moduri, printre care:
Petrecerea unui timp de calitate împreună
Timpul de calitate petrecut în familie înseamnă să profitați la maxim pentru a va cunoaște mai bine, pentru a povesti și a râde împreună. Timpul de calitate înseamnă și că toate dispozitivele sau ecranele sunt închise, astfel încât veți putea să vă concentrați cu toții asupra ceea ce faceți sau ce vorbiți. Este important să petreceți timp împreună, în familia lărgită, dar și câte doi, indiferent dacă este vorba de partener sau de fiecare copil în parte.
Comunicare fără teama de a fi judecat
Exprimarea propriilor gânduri și sentimente poate fi împiedicată atunci când știi că ceilalți te vor judeca pentru ceea ce spui sau ce simți. Din acest motiv, într-o familie ar trebui să existe încredere deplină în bunele intenții ale celorlalți, iar comunicarea să nu fie periclitată de lipsa respectului sau aprecierii reciproce. Atunci când cineva din familie are ceva de spus, cu siguranță ar trebui să respectați câteva reguli, astfel:
opriți-vă din orice ați face și ascultați cu toată atenția
oferiți timp suficient pentru ca subiectul să fie discutat și, eventual, să ajungeți împreună la o concluzie
obișnuiți-vă să discutați și despre lucrurile dificile, cum ar fi greșelile, conflictele, sexul, drogurile, etc.
Acordarea atenției cuvenite comunicării nonverbale
Comunicarea nu are loc doar prin cuvinte, așa că va trebui să învățați cu toții să descifrați mesajele nonverbale pe care le transmit ceilalți. De multe ori, o îmbrățișare sau un zâmbet cald pot transmite mesaje mult mai importante decât o pot face cuvintele. De asemenea, un ton ridicat sau o grimasă a feței, va transmite clar care sunt sentimentele personale legate de o anumită problemă.
Împărtășirea amintirilor din familie
Este important ca toți membri familiei să-și cunoască rădăcinile. În acest fel vor ieși la iveală diverse detalii care pot explica multe din întâmplările actuale. Modul în care au trăit, s-au cunoscut ori s-au raportat la familie bunicii, părinții, mătușile sau alte rude, vor aduce lumină în dinamica actuală a familiei și vor putea fi astfel rezolvate multe conflicte care încă mocnesc încet.
Stabilirea valorilor familiei, pe care trebuie să le respecte toată lumea
Orice familie se bazează pe un set de reguli și coduri nescrise, dar care ajută la stabilirea unui anumit comportament, atât în cadru intim, dar și în societate. Cu ajutorul unor valori de familie de calitate, pot fi luate decizii inteligente, cu efecte benefice asupra vieții personale. Fiecare membru va învăța, încă din copilărie, cum să facă diferența între ceea ce este corect din punct de vedere moral și ce trebuie respins, deoarece nu corespunde cu principiile personale.
Așa cum spuneam, ”familia perfectă” nu există, însă un factor benefic este obținerea unor relații pozitive, de care să se bucure toți cei implicați. Efectul final, datorat implicării și eforturilor depuse membrii familiei, va fi o atmosferă relaxată, plină de căldură, iubire și înțelegere.
Joi începe Baby Boom Show – cel mai mare eveniment...
Read MoreValurile timpului: Cum schimbările vârstei ne modelează sufletul și corpul...
Read MoreInterviu Dr. Anca Mihalcea – Despre viață, longevitate și îmbătrânire...
Read MoreTrendul untului în cafea, pe TikTok – Mit sau Realitate?...
Read MoreSănătatea femeii și impactul asupra carierei: între burnout, sindromul impostorului...
Read MoreSănătatea femeii: echilibrul hormonal, cheia bunăstării fizice și emoționale Ca...
Read More#CONCURS 8 martie: Câștigă un Set Cadou Rustic Argan! La...
Read MoreCadouri speciale de 1 și 8 Martie – Idei unice...
Read More