Header site

Ești o proaspătă mămică și ai probleme legate de căderea părului? Iată ce poți să faci în legătură cu această afecțiune

Aducerea unei noi vieți pe lume este o fericire mare pentru mame, dar odată cu bucuriile maternității vin și anumite schimbări fizice. O astfel de schimbare care ia adesea prin surprindere proaspetele mămici este căderea părului după naștere. Multe femei experimentează căderea semnificativă a părului după naștere, ceea ce poate fi deranjant și chiar înfricoșător. 

Dacă și tu te confrunți cu această situație neplăcută, află în continuare despre posibilele cauze, dar și măsurile pe care este recomandat să le iei. Vei reuși astfel să depășești aceste momente cu încredere și liniște sufletească.

Ciclul de creștere a părului și schimbările hormonale 

Pentru a înțelege căderea părului după naștere, este important să prezentăm ciclul normal de creștere a părului. Părul nostru trece prin trei faze: 

  • anagen (faza de creștere)
  • catagen (faza de tranziție) 
  • telogen (faza de repaus). 

În timpul sarcinii, nivelurile crescute de estrogen prelungesc faza anagenă, rezultând un păr mai gros și mai sănătos. Cu toate acestea, după naștere, nivelul hormonilor fluctuează dramatic, determinând un număr semnificativ de foliculi de păr să intre în faza telogenă simultan. Această sincronizare a fazei de repaus duce la căderea excesivă a părului, cunoscută sub numele de efluviu telogen.

Impactul modificărilor hormonale

Modificările hormonale joacă un rol crucial în căderea părului după naștere. De-a lungul sarcinii, nivelul de estrogen crește, ceea ce duce la reducerea căderii părului. După naștere, nivelurile de estrogen scad rapid, provocând o schimbare în ciclul de creștere a părului. În plus, prolactina, hormonul responsabil pentru producția de lapte, poate avea efectul de inhibare a creșterii părului. Dezechilibrul hormonal brusc declanșează căderea excesivă, care poate fi deosebit de vizibilă atunci când te speli pe cap sau când te piepteni.

Factori de stres fizic și emoțional 

Perioada postpartum este adesea însoțită de factori de stres fizic și emoțional care pot exacerba și mai mult căderea părului. Organismul suferă modificări fizice semnificative, inclusiv recuperarea după naștere, fluctuații hormonale și privarea de somn. Acești factori, împreună cu cerințele de îngrijire a unui nou-născut, pot duce la creșterea nivelului de stres. Stresul a fost legat de căderea părului, iar combinația de factori de stres fizic și emoțional în timpul fazei postpartum poate contribui la căderea părului.

Ce poți să faci pentru a diminua nu căderea părului după naștere  

În timp ce căderea părului după naștere este o fază temporară, există strategii pe care le poți adopta pentru a face față acestei perioade dificile:

  1. Auto-îngrijirea: acordă prioritate activităților de auto-îngrijire care promovează relaxarea și reducerea stresului. Angajează-te în activități precum meditația, yoga, exerciții de respirație profundă sau băi liniștitoare pentru a atenua stresul.
  2. Dietă sănătoasă: consumă o dietă bine echilibrată, bogată în vitamine, minerale și proteine care susțin sănătatea părului. Încorporează alimente precum verdeața cu frunze, proteinele slabe, nucile și semințele, deoarece oferă nutrienți esențiali pentru creșterea părului.
  3. Evită coafurile agresive: minimizează stresul asupra părului evitând coafurile strânse, coafarea excesivă la căldură și tratamentele chimice. Optează pentru practici blânde de îngrijire a părului și folosește piepteni cu dinți largi sau perii cu peri moi pentru a preveni ruperea inutilă a părului.
  4. Apelează la sfaturi profesioniste: consultă un dermatolog pentru a evalua starea părului și a scalpului  și solicită sfaturi de specialitate adaptate nevoilor tale specifice. Medicul  poate recomanda produse adecvate de îngrijire a părului și poate oferi îndrumări privind gestionarea căderii părului după naștere.
  5. Fii blândă cu îngrijirea părului: Manevrează-ți părul cu grijă și evită periajul sau tragerea excesivă. Optează pentru șampoane și balsamuri blânde care promovează sănătatea părului și evită uscarea agresivă cu prosopul sau feonul, la temperaturi înalte. 
  6. Schimbarea look-ului. Este recomandat să iei în considerare tunsori mai scurte sau stiluri care adaugă textură și mișcare, deoarece pot ajuta la mascarea aspectului părului subțire.

Căderea părului după naștere, deși neplăcută, este o fază temporară care afectează multe proaspete mame. Înțelegând cauzele și implementând recomandările de mai sus, poți traversa această perioadă cu mai multă încredere și optimism. Amintește-ți, cu timpul și îngrijirea corespunzătoare, părul tău își va recăpăta grosimea și vitalitatea naturală.  

Din aceeași categorie:​

Cele mai recente articole: