Header site

Endometrioza - ce este, cum se diagnostichează, tratament și complicații posibile

Aproximativ 10 până la 15% din toate femeile de vârstă fertilă au endometrioză: celulele mucoasei uterine se stabilesc în afara uterului și proliferează acolo.

Ce este endometrioza 

Endometrioza este o boală caracterizată prin prezența unui țesut asemănător endometrului (mucoasa uterului) în afara uterului. Acesta determină o reacție inflamatorie cronică ce poate duce la formarea de țesut cicatricial (aderențe, fibroză) în pelvis și în alte părți ale corpului. Au fost descrise mai multe tipuri de leziuni :

  • endometrioza superficială întâlnită în principal pe peritoneul pelvin
  • endometrioza ovariană chistică (endometriom) găsită în ovare
  • endometrioza profundă găsită în septul recto-vaginal, vezică urinară și intestin
  • în cazuri rare, endometrioza a fost găsită și în afara pelvisului

În cazul endometriozei, țesutul de tip endometrial acționează ca țesutul endometrial – se îngroașă, se descompune și sângerează cu fiecare ciclu menstrual. Când endometrioza implică ovarele, se pot forma chisturi numite endometrioame. Țesutul din jur poate deveni iritat, dezvoltând în cele din urmă țesut cicatricial și aderențe – benzi de țesut fibros care pot face ca țesuturile pelvine și organele să se lipească unele de altele.

Endometrioza – simptome

Simptomele endometriozei pot include:

  • Durere. Acesta este cel mai frecvent simptom. Femeile cu endometrioză pot avea multe tipuri diferite de durere. Acestea includ:
  • Crampe menstruale foarte dureroase. Durerea se poate agrava în timp.
  • Durere cronică (de lungă durată) în partea inferioară a spatelui și a pelvisului
  • Durere în timpul sau după sex. Aceasta este de obicei descrisă ca o durere „profundă” și este diferită de durerea resimțită la intrarea în vagin atunci când începe penetrarea.
  • Dureri intestinale
  • Mișcări dureroase ale intestinului sau durere la urinare în timpul perioadelor menstruale. În cazuri rare, puteți găsi și sânge în scaun sau urină.
  • Sângerări sau pete între perioadele menstruale. Acest lucru poate fi cauzat de altceva decât endometrioză. Dacă se întâmplă des, ar trebui să vă adresați medicului dumneavoastră.
  • Infertilitate sau imposibilitatea de a rămâne însărcinată.
  • Probleme de stomac (digestive). Acestea includ diaree, constipație, balonare sau greață, în special în timpul perioadelor menstruale.

Endometrioza – cum se diagnostichează

Se estimează că 170-200 de milioane de femei sunt afectate de endometrioză în întreaga lume. Adică aproximativ 1 din 10 femei. În mod obișnuit, este vorba despre femei aflate la vârsta reroducerii, respectiv între 15 și 49 de ani, riscul de a dezvolta boala crescând odată cu vârsta. 

În timp ce multe femei se confruntă cu simptomele comune ale endometriozei, o mare parte dintre femeile care suferă de boală fie nu prezintă simptome, fie prezintă simptome atipice, ceea ce îngreunează medicilor să suspecteze boala și amânând diagnosticul.

Diagnosticarea endometriozei durează adesea până la 7 – 10 ani de la debutul simptomelor. Acest lucru se datorează unei combinații de factori care includ lipsa de conștientizare a bolii sau lipsa de experiență a medicilor din asistența medicală primară, normalizarea durerii endometriozei ca „simptom femeiesc” și lipsa unei metode ușoare și precise de diagnostic.

Detectarea precoce a afecțiunii este importantă, deoarece are potențialul de a reduce impactul pe termen lung și de a îmbunătăți calitatea vieții, precum și de a gestiona și de a preveni mai bine infertilitatea.

  • ISTORIE ŞI EXAMENUL FIZIC – Un istoric atent și o examinare de către un medic instruit pot sugera prezența bolii. 
  • ECOGRAFIE – Ecografia este principalul mod de imagistică utilizat pentru pelvis, deoarece este foarte eficient și sensibil pentru a evalua uterul și ovarele. 
  • IMAGISTICĂ PRIN REZONANȚĂ MAGNETICĂ – RMN-ul este o altă resursă utilă pentru evaluarea endometriozei. Asemănător ecografiei, nu evidențiază leziuni endometriotice superficiale, dar poate fi foarte utilă pentru aprecierea formelor mai severe ale bolii atunci când există chisturi ovariene sau noduli care afectează vaginul, rectul sau vezica urinară. 
  • LAPAROSCOPIE  – Standardul de aur pentru diagnosticul definitiv al endometriozei este intervenția laparoscopică, în care o cameră este introdusă în abdomen printr-o mică incizie în ombilic.

Endometrioza – cauze

Endometrioza este o boala complexă care afectează unele femei, de la debutul primei menstruatii (menarha) pana la menopauza, indiferent de originea etnica sau statutul social. riginile exacte ale endometriozei sunt considerate a fi multifactoriale, ceea ce înseamnă că mulți factori diferiți contribuie la dezvoltarea acesteia. Au fost propuse mai multe ipoteze pentru a explica originile endometriozei. În prezent, se crede că endometrioza apare din cauza:

  • Menstruația retrogradă, care este atunci când sângele menstrual care conține celule endometriale curge înapoi prin trompele uterine și în cavitatea pelviană în momentul în care sângele curge din corp prin colul uterin și vagin în timpul menstruației. Menstruația retrogradă poate duce la depunerea celulelor de tip endometrial în afara uterului, unde se pot implanta și crește.
  • Metaplazia celulară, care este atunci când celulele se schimbă de la o formă la alta. Celulele din afara uterului se transformă în celule asemănătoare endometrului și încep să crească.
  • Celulele stem care dau naștere bolii, iar aceasta se răspândește prin organism prin sânge și vasele limfatice.

Alți factori pot contribui, de asemenea, la creșterea sau persistența țesutului endometrial ectopic. De exemplu, se știe că endometrioza este dependentă de estrogen, care facilitează inflamația, creșterea și durerea asociate bolii. Cu toate acestea, relația dintre estrogen și endometrioză este complexă, deoarece absența estrogenului nu exclude întotdeauna prezența endometriozei. Se crede că alți factori favorizează dezvoltarea, creșterea și menținerea leziunilor de endometrioză. Acestea includ imunitatea alterată sau afectată, influențe hormonale complexe localizate, genetică și, potențial, contaminanți de mediu.

Endometrioza – tratament

Nu există un remediu pentru endometrioză, dar sunt disponibile tratamente pentru simptomele și problemele pe care le provoacă. 

  • Tratament hormonal 

Dacă nu încercați să rămâneți gravidă, contraceptivele reprezintă în general primul pas în tratament.

  • Interventie chirurgicala

Chirurgia este de obicei aleasă pentru simptome severe. În timpul operației, chirurgul poate localiza orice zonă de endometrioză și poate îndepărta petele de endometrioză. După operație, tratamentul hormonal este adesea reluat, cu excepția cazului în care încercați să rămâneți gravidă.

  • Medicament contra durerii

Pentru simptome ușoare, medicul dumneavoastră vă poate sugera să luați medicamente fără prescripție medicală pentru durere. 

  • Terapii de medicină complementară și alternativă 

Unele femei raportează ameliorarea durerii cu terapii precum acupunctura, îngrijirea chiropractică,ceaiuri de rădăcina de lemn-dulce sau suplimentele, cum ar fi tiamina (vitamina B1), magneziul sau acizii grași omega 3.5.

Surse:

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/endometriosis 

https://www.womenshealth.gov/a-z-topics/endometriosis 

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/endometriosis/symptoms-causes

https://www.advancedgynaecologymelbourne.com.au/endometriosis/diagnosis

 

Din aceeași categorie:​

Cele mai recente articole: