Despre harta emoțională a dintilor cu Dr. Cristina Obreja Bună...
Read MoreDenumirea ”Drogul violului” este utilizată pentru orice tip de drog folosit pentru a ușura o agresiunea sexuală. Chiar dacă în această categorie este inclus și alcoolul, de cele mai multe ori drogul violului este o substanță halucinogenă care este pusă într-o băutură fără să știți.
Drogurile sau alcoolul pot face o persoană confuză cu privire la ceea ce se întâmplă, mai puțin capabilă să se apere împotriva contactului sexual nedorit și, de asemenea, să nu își amintească ce s-a întâmplat.
Drogul violului poate fi orice tip de drog, inclusiv marijuana, cocaina sau medicamentele eliberate pe bază de rețetă sau fără prescripție medicală, cum ar fi antidepresive, tranchilizante sau somnifere, pentru a învinge o victimă sau pentru a o face să nu-și amintească un atac
Alte medicamente împotriva violului includ flunitrazepam (Rohypnol), acid gamma-hydroxybutyric (GHB), gamma-butirolactonă (GBL) și ketamina. Aceste medicamente sunt uneori numite „droguri de club”, deoarece sunt adesea folosite la cluburi de dans, concerte, baruri sau petreceri. Majoritatea drogurilor, inclusiv drogurile de club, au porecle care se schimbă în timp sau sunt diferite în diferite țări.
Drogul violului arată ca băuturile obișnuite sau alte droguri pe care se poate să le cunoști. Medicamente precum Rohypnol, GHB, GBL și ketamina pot arăta ca niște pastile, lichide sau pulberi. Adesea, drogurile nu au culoare, miros și gust atunci când sunt adăugate la o băutură sau mâncare.
Dacă cineva adaugă drogul violului într-o băutură, acesta îi poate schimba culoarea sau aspectul, dar schimbările pot fi greu de văzut dacă băutura este întunecată (cum ar fi cola sau bere) sau dacă te afli într-o cameră întunecată. Nu poți spune întotdeauna dacă un medicament a fost adăugat în băutura ta doar privind sau gustând.
Medicamente precum Rohypnol, GHB, GBL și ketamina sunt foarte puternice. Ele își vor face efectul foarte repede și este posibil să nu-ți dai seama că ceva nu este în regulă. Durata de timp a efectelor variază. Depinde de cât de mult medicament a ajuns în corpul tău și dacă medicamentul este amestecat cu alte droguri sau alcool. Alcoolul poate face efectele drogurilor și mai puternice și poate provoca probleme grave de sănătate – chiar moartea.
Drogul violului poate duce la:
Practic, drogul violului, dar și alcoolul, pot cauza probleme de gândire, de luare a deciziilor și de amintire a ceea ce s-a întâmplat.
Oricine poate lua măsuri pentru a fi cât mai în siguranță în preajma celorlalți:
Drogurile violului afectează și memoria. Acest lucru poate face dificil să știi dacă ai fost drogată și/sau violată. S-ar putea să nu fii conștientă de un atac decât multe ore mai târziu, ori s-ar putea să nu-ți amintești ce s-a întâmplat.
Dacă observi oricare dintre aceste semne și, de asemenea, te trezești fără a amintiri despre o perioadă de timp sau îți amintești că ai băut, dar nu îți mai amintești nimic după aceea, este posibil să fi fost drogată și/sau agresată.
Dacă crezi că ai fost victima unei agresiuni sexuale, sună imediat la 112 pentru a chema poliția și salvare. De asemenea, poți ruga un prieten de încredere să te ducă la camera de urgență a unui spital. Chiar dacă s-ar putea să se simtă foarte dificil în acel moment, este important să încerci să nu urinezi, să nu faci duș, să nu te speli pe mâini, să nu te speli pe dinți sau pe păr, să nu îți schimbi hainele. De asemenea, încearcă să nu mănânci și să nu bei înainte de a pleca. Un medic sau o asistentă ar putea să colecteze dovezi ale atacului din corpul tău.
Odată ajunsă la spital, solicită o probă de urină pentru a testa drogurile violului. Unele droguri ale violului sunt eliminate foarte rapid din organism, fiind dificil să demonstrezi că au fost implicate droguri. Din acest motiv, este important să obții ajutor medical cât mai repede posibil.
Chiar dacă ai vrut să bei alcool sau să te droghezi în acel moment, agresiunea sexuală nu este niciodată vina ta. S-ar putea să îți fie frică să te gândești sau să vorbești despre atac, dar este important să obțineți ajutor. Poți apela cu încredere la 112 și să ceri ajutor.
Despre harta emoțională a dintilor cu Dr. Cristina Obreja Bună...
Read MoreCum putem atinge echilibrul interior – Interviu cu Iuliana Tuncer,...
Read MoreLansarea proiectului de conștientizare asupra diagnosticului de durere abdominală funcțională...
Read MoreFumatul: un obicei dependent învățat încă din copilărie Fumatul este...
Read MoreExpoziția de pictură și artă decorativă FIRE DE TIMP În...
Read MoreInterviu cu Adrian Pantir, SportIn, despre “Pași de antreprenor”. Proiectul...
Read MoreInterviu cu Alina Barbu, Make up artist – Secretul unui...
Read MoreSănătatea femeilor: Rolul homeopatiei în tratarea efectelor secundare ale tratamentului...
Read MoreInterviu cu dr. Konstantinos Vakalidis, Medic Specialist Urolog-Androlog, Doctor în...
Read MoreZiua Mondială a Osteoporozei 2024. Prevenţie şi diagnosticare precoce a...
Read MorePeste 185.000 de elevi de clasa a 3-a vor învăța...
Read MoreReducerea consumului de sodiu: o prioritate globală pentru sănătate Consumul...
Read More